HEKLANJE

12 savjeta za uklanjanje mrlja sredstvima za čišćenje tepiha

TEMU APP 100 E KUPON

Nije rijetkost da se nešto prolije po tepihu. Zapravo, to je samo životna činjenica. To će se dogoditi prije ili kasnije. Ali bez brige. Evo 12 savjeta za uklanjanje mrlja sredstvima za čišćenje tepiha. Zapravo, ponekad možete obrisati mrlju bez komercijalnog sredstva za čišćenje.

  1. Budite brzi

Ako ste vrlo brzi, možda ćete uspjeti obrisati mrlju prije nego što se i uspije stvrdnuti. Uzmite bijelu upijajuću krpu ili maramicu i koristite četiri osnovna koraka za uklanjanje mrlje.



  1. Provjerite boju

Provjerite je li tepih postojan i siguran za čišćenje, testirajte tepih na mjestu koje nije uočljivo prije nego što nanesete sredstvo za čišćenje na mrlju na tepihu.

  1. Otopina za kemijsko čišćenje

Možete koristiti otopinu za kemijsko čišćenje (kirurški spirt). Otopina deterdženta jedna čajna žličica deterdženta na l litara tople vode. Dab Spot.

  1. Ocat

Također možete koristiti deterdžent i ocat. Mora biti bijeli a ne sladni ocat. U otopinu deterdženta dodajte jednu žlicu octa. Dab Spot.

  1. Amonijak

Smrdi, suze oči, ali vrlo učinkovit. Dodajte jednu čajnu žličicu amonijaka za kućanstvo s markom u jednu šalicu tople vode. Dab Spot.

  1. Alkohol, kava

Ako je mrlja alkohol, kava, čaj, tekuća hrana ili urin, pobrišite višak prolivene, ali nemojte je trljati naprijed-natrag. Koristite deterdžent i otopinu octa. Započnite tako što ćete raditi s vanjske strane mrlje pomičući se malo prema unutra. Često brišite suhom krpom

  1. Čokolada, krv, ljepilo

Ako je mrlja od čokolade, slatkiša, krvi, ljepila, sladoleda, mlijeka, bezalkoholnih pića ili povraćanja, višak ćete morati očistiti tupim nožem ili kitom. Pazite da ništa od prolivenog ne sameljete u tepih. Upotrijebimo otopinu deterdženta počevši od vanjskog ruba i probijamo se do sredine izlijevanja. Osušite, a zatim upotrijebite otopinu amonijaka i ponovno osušite.

  1. Masti, katran, gume

Ako je mrlja čvrsta masnoća, katran, žvakaća guma, ulje, mast ili krema za cipele, ostružite višak nožem ili strugačem za kit. Koristite otopinu za kemijsko čišćenje, zatim otopinu deterdženta i octa i osušite.



  1. Nepoznata izlijevanja

Za mrlje ili izlijevanje za koje niste sigurni o čemu se radi, prvo ostružite ili obrišite višak materijala. Zatim upotrijebite otapalo za kemijsko čišćenje, a zatim mlaku vodu i osušite. Ako je mrlja još uvijek tu, tretirajte deterdžentom ili otopinom deterdženta i octa, a zatim osušite.

  1. Praćenje

Sve gore navedene postupke treba pratiti jednostavnom mješavinom jednog dijela bijelog octa i četiri dijela vode. Stavite smjesu u bočicu s raspršivačem. Isprskajte zamrljano područje i obrišite navlaženo područje. Nemojte trljati kako biste uklonili višak vlage. Bijeli papirnati ručnici dobro funkcioniraju. Složite 5 do 8 listova jedan na drugi i obrišite dok se ne osuši.
Ako je vlaga još uvijek prisutna, složite 5 do 8 listova papirnatih ručnika i stavite ih na zamrljano područje i na vrh stavite tešku knjigu kako biste apsorbirali višak vlage. Ostavite preko noći ako je potrebno. Ako ga ostavljate preko noći svakako promijenite papirnate ručnike prije spavanja. Ponavljajte onoliko često koliko je potrebno.

  1. Tap i mrlja

Ne zaboravite uvijek strugati krute tvari i brisati prolivene tekućine. Nikada ne trljajte s jedne strane na drugu. Malo truda potrebno za izradu gornjih rješenja uštedjet će vam puno novca i vremena. Uvijek ne zaboravite napraviti spot test na skrivenom području prije nanošenja. Obavezno utapkajte i obradite prema središtu mrlje. Čak i ako mrlja neće izaći, profesionalcima će biti lakše da je podignu kada dođu očistiti tepihe.



  1. Čuvajte na sigurno

Ako unaprijed smišljate rješenja, svakako označite sve spremnike prije nego što ih pohranite i nikada ih ne ostavljajte tamo gdje bi mala djeca mogla doći do njih.

  1. Scotch Guard

Vaš novi tepih može biti zaštićen škotom kako bi bio otporan na mrlje, ali uvijek je dobro ukloniti mrlju gore navedenim tretmanima.
Ako koristite ovih 12 savjeta za uklanjanje mrlja sredstvima za čišćenje tepiha, nećete pogriješiti!