HEKLANJE

4 Posebna pravila za prodaju softvera na eBayu.

TEMU APP 100 E KUPON

Ovdje su različite vrste softvera koje ne smijete prodavati na eBayu i kako ih uočiti. Uvijek biste trebali pokušati instalirati rabljeni softver prije nego što ga prodate, jer bi vam to moglo dati nekoliko naznaka.

1.Piratski softver.



Ovaj je prilično očigledan, ali piratski softver može biti teško uočiti. Najviše na što treba paziti su aukcije koje nemaju slike ili imaju samo slike iz kataloga, nerealno niske cijene, a dolaze bez priručnika i dokumentacije. Microsoftov softver dolazi s certifikatom o autentičnosti koji biste trebali provjeriti. Softver koji se nalazi na medijima za snimanje kao što su CD-RW obično je piratski.

Ako vidite softver koji se nudi samo za preuzimanje, često je piratski, ali ne uvijek. Neki mali programeri softvera dopuštaju preprodaju licenci za preuzimanje svog softvera na stranicama poput eBaya. Upišite naziv softvera u tražilicu i idite na stranicu proizvođača da provjerite. Imajte na umu da softver koji preuzmete vrlo vjerojatno neće imati prava preprodaje.

2.Beta softver.

Beta softver je softver prije izdanja, koje izdaju tvrtke u svrhu testiranja. Tvrtke općenito ne daju dopuštenje da se njihov beta softver prodaje ili redistribuira jer neće biti jednako dobar kao konačni proizvod. Ne kupujte ništa na čemu piše da je beta i vratite sve što dobijete na čemu piše beta ili ne za preprodaju ili distribuciju bilo gdje na CD-u ili tijekom instalacije.

3. Akademski softver.

Neke tvrtke prodaju posebna obrazovna izdanja ili studentske licence za svoj softver, koji su dizajnirani da ga učine pristupačnim studentima i nastavnicima. Ovaj softver možete prodavati samo ako ste licencirani obrazovni preprodavač za tvrtku, a vaši kupci su obrazovni korisnici. Akademski softver će obično reći negdje na svom CD-u ili u svojoj instalaciji što je.

4.OEM softver.



OEM je kratica za Original Equipment Manufacturer’ ovo je softver koji bi se trebao distribuirati samo s novim računalom, budući da je unaprijed instaliran na računalu. Licence za ovaj softver obično vas sprječavaju da ga prodajete bez prodaje hardvera. Obratite pozornost na poruku za prodaju samo s novim računalom ili slično. Međutim, imajte na umu da je obično u redu povezati bilo koji OEM softver na koji naiđete s računalima koja prodajete na eBayu.

Ako prodajete bilo koju vrstu softvera koji nije dopušten, eBay bi mogao ugasiti vaš dražbi ili bi vaši prodavači mogli shvatiti što su kupili i ostaviti vam loše povratne informacije. Nije vrijedno rizika.