HEKLANJE

7 savjeta za prodaju skupih kolekcionarskih predmeta na eBayu

TEMU APP 100 E KUPON

Nedavno me prijateljica zamolila da pomognem njezinom bratu da proda svoju kolekciju Lladro staklenih figurica na eBayu. Ovo su skupi kolekcionarski predmeti od stakla i nisam znao ništa o njima – ali ne moram. Načela za prodaju skupih kolekcionarskih predmeta na eBayu su ista, bez obzira na to što se prodaje.

Očito, kao i svaka eBay aukcija, prodavač mora imati moćan popis sa sjajnim slikama. To je uvijek točno bez obzira o kojoj se robi radi. Skupi kolekcionarski predmeti nude sjajne mogućnosti, ali zahtijevaju i posebne mjere opreza.



1. Cijena: odredite najniži iznos koji ćete prihvatiti za svaku figuricu i postavite tu cijenu kao rezervu. Zatim neka vaša početna ponuda bude apsurdno niska – da, apsurdno.

Primjer: ako prihvatite 1000 USD – neka vaša početna ponuda bude 25 USD. U tome nema rizika, jer ne morate prodavati osim ako ponuda ne dosegne 1000 USD, ali niska cijena privlači kupce (naravno, pod pretpostavkom da postoji potražnja).

Gledanje dovršenih eBay aukcija omogućuje nam praćenje cijena. Iznova i iznova učimo da početak cijene tamo gdje se prodavač nada da će završiti nije mudra taktika.

Na primjer, prodavač želi dobiti 750 dolara za svoju figuricu. Početna ponuda od 750 USD neće privući ni približno toliko kupaca kao početna ponuda od 25 USD i – iznenađujuće – niža ponuda gotovo uvijek ima više cijene. Postoji neka psihologija na djelu s niskom cijenom. Možda nema logičnog smisla, ali to je stvarnost života na eBayu.

2. Posvetite prostor u svom aukcijskom popisu objašnjavajući kako ćete pakirati svoj predmet kako biste osigurali siguran prijevoz. Ovo je od ključne važnosti jer u pozadini svakog kupca postoji strah od primanja paketa koji zvecka. Kupac kolekcionarskih predmeta neizbježno će razmišljati o gnjavaži kroz koju će morati proći – i mogućem gubitku kupovne cijene – ako se njezin predmet pokvari. Mora znati da je prodavač pažljivo razmotrio ovo pitanje i da ima rješenje.

3. Radi zaštite vas oboje, inzistirajte da kupac plati odgovarajuće osiguranje. Nemojte dopustiti da ovo bude opcija. Definitivno ne želite odgovornost slomljenog kolekcionarskog predmeta koji košta stotine dolara. Zapravo, ako se kupac protivi plaćanju osiguranja, to bi mogla biti crvena zastavica. Pravi kolekcionar jako želi dodati svoju zbirku i želi da njezina figurica bude zaštićena.

4. Sa sigurnošću možemo pretpostaviti da je svaki internetski kupac čuo priče o prijevarama na eBayu i drugdje na internetu. Stoga je vrijedno vašeg vremena sve što možete učiniti da dokažete autentičnost svog kolekcionarskog predmeta. Postoji li oznaka na dnu? Imate li originalnu kutiju ili drugu ambalažu? Ima li etiketu? Postoji li potvrda o autentičnosti ili procjena ugledne organizacije? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja “da”, svakako naglasite svoju autentičnost na dražbi. Fotografiranje vašeg dokaza posebno je učinkovito.



5. Ne predlažem davanje jamstva osim na najopćenitiji način – to jest, vi, prodavač, govorite istinu o proizvodu. Svatko tko licitira za kolekcionarski predmet je upućen i stoga zna što kupuje tako da ne bi trebalo biti razloga za povrat. Ako netko izrazi nezadovoljstvo i pošalje vašu robu poštom, velika je vjerojatnost da će se pokvariti. Ne želite gnjavažu oko pokušaja prikupljanja pokvarene robe ili dovođenja u parničnu situaciju s nekim tko odbija povjerovati da je kolekcionarski predmet pokvaren povratnom dostavom.

Također, ne želite pretrpjeti gubitak na naknadama za eBay, što bi moglo biti značajno ako je cijena visoka.

6. Uz stvarno skup predmet, uvijek ponudite opciju escrow usluge – o trošku kupca, naravno. Oni možda neće željeti ovu uslugu, ali neka budu sigurni da imaju tu opciju. Vi, naravno, znate da je vaša roba legitimna, ali kupac nije tako siguran. eBay preporučuje escrow uslugu koja je dostupna svim članovima.



7. Ako ste voljni slati diljem svijeta, trebate poduzeti posebne korake da se zaštitite. U SAD-u imamo AVS (Address Verification System) koji nudi određenu zaštitu. Vrlo velik dio prijevare koju trpe kupci događa se izvan Sjedinjenih Država i opravdano je da se zaštitite. Gubitak kupovne cijene za predmet od 5 USD nije tako velika stvar – ali kolekcionarski predmet od 1000 USD apsolutno je bitan.

Vaša vas banka može savjetovati o vremenu potrebnom za provjeru stranih sredstava. Svakako obavijestite potencijalne kupce na svojoj dražbi da će doći do odgode ako su izvan vaše zemlje. Ne ispuštajte svoju robu iz ruku dok niste sigurni!

Ako slijedite ova ‘pravila’, šanse da prodate svoje skupe kolekcionarske predmete po najvišim mogućim cijenama znatno će se povećati.