HEKLANJE

8 stvari koje morate znati da biste napravili sjajnu web stranicu

TEMU APP 100 E KUPON

Prošli smo tjedan razgovarali o tome kako loša web stranica može vašem poslovanju učiniti više štete nego koristi. Ta je kolumna donijela nekoliko e-poruka s pitanjem što je ključno za izgradnju učinkovite poslovne web stranice. Odgovorio sam istim odgovorom koji uvijek dajem: izgradnja učinkovite poslovne web stranice jednostavna je stvar definicije.

Prije nego što se nacrta prva grafika ili napiše prvi redak koda, morate definirati proračun web stranice, svrhu, ciljanu publiku, dizajn, navigaciju i sadržaj. A kada je to sve rečeno i učinjeno, morate definirati marketing koji će dovesti posjetitelje na vašu stranicu.



Zvuči lako, ali iznenadili biste se koliko stvarno loših poslovnih web stranica postoji. Vaš bi čak mogao biti jedan od njih. Ako je tako, poslušajte. Već gotovo deset godina moja tvrtka izrađuje i obnavlja web stranice za sve vrste poslovanja koje možete zamisliti: od mama i tata do multinacionalnih kompanija. Dizajnirali smo (ili redizajnirali) nekoliko stotina web stranica i usput sam došao do zaključka da većina poslovnih web stranica jadno radi za svoje vlasnike.

Što je to, niste znali da bi vaša poslovna web stranica trebala raditi za vas? Mislite da bi trebao samo stajati na poslužitelju negdje zauzimajući digitalni prostor i skupljajući digitalnu prašinu?

krivo Svaka web stranica, poslovna ili neka druga, mora služiti svrsi, a to je obično mjesto gdje većina web stranica ne uspijeva. Ne služe ničemu jer vlasnik web stranice o tome nikada nije razmišljao. Nije kriva web stranica. Web stranica je neživa. To je samo ono što vi napravite. Jedini život web stranice je onaj koji joj je dao njezin dizajner i vlasnik. Ako ljudski element ne obavi dobar posao definiranja sastavnih dijelova, web stranica neće služiti svrsi i na kraju će umrijeti digitalnom smrću.

Izrada učinkovite poslovne web stranice nije operacija mozga, hvala bogu, budući da tako zarađujem dobar postotak svog života. Izgradnja učinkovite, dobro dizajnirane web stranice koja radi za svog vlasnika, koja zapravo služi svrsi, sve je u definiciji.

Definirajte proračun
Svaka web stranica, bez obzira koliko velika ili mala, mora imati realan proračun, pri čemu je ključna riječ “realan”. Ne mogu vam reći koliko sam puta sjedio s potencijalnim klijentom dok su nabrajali osam milijuna cool stvari koje su htjeli da njihova web stranica napravi, samo da bi saznali da je njihov proračun samo nekoliko stotina dolara. Uvijek mi dođe da kažem: “Upravo si uzalud potrošio tri stotine dolara mog vremena, pa evo ti račun…”

Definirajte svrhu
Svaka web stranica mora imati svrhu. Svrha pokreće sve: publiku, dizajn, navigaciju, sadržaj i marketing. Mogao bih namjerno napraviti cijelu kolumnu, ali dovoljno je reći da postoji pet kategorija svrhe pod koje spada većina web-mjesta: svrha informiranja, edukacije, zabave, stvaranja potencijalnih kupaca, prodaje ili njihova kombinacija. Ako ne uspijete definirati svrhu web stranice, sve ostalo je samo uzaludan trud.

Definirajte ciljnu publiku
Vaša ciljana publika odnosi se na onaj segment javnosti koji se nadate privući na stranicu. Na primjer, ako prodajete cipele, vaša ciljna publika bila bi svatko tko ima stopala. Idemo li korak dalje, ako prodajete samo ženske cipele, vaša ciljna publika bile bi žene (sa stopalima). Zašto je definiranje ciljne publike tako važno? Ako nemate pojma tko je vaša publika, kako možete očekivati dizajn web stranice koja će im se svidjeti? Vaša ciljna publika mogu biti kupci, investitori, tražitelji posla, tražitelji informacija itd. Definirajte svoju ciljnu publiku, a zatim smislite kako im služiti.



Definirajte dizajn
Teorija dizajna web stranica promijenila se u posljednjih nekoliko godina, prvenstveno jer tražilice sada ignoriraju grafički teške web stranice i daju prednost onima koje imaju minimalistički pristup dizajnu. Ako pogledate neke od velikih web stranica kao što su GE, Oracle, Raytheon, HP i druge, vidjet ćete da je u mnogim slučajevima jedina grafika na početnoj stranici logotip tvrtke. Tražilice sada daju veću prednost web stranicama koje nude tekst bogat ključnim riječima u odnosu na blistavu grafiku. Nemojte se boriti protiv trenda dizajna. Izgubit češ.

Definirajte navigaciju
Loša navigacija je broj jedan razlog zašto posjetitelji web stranice napuštaju web stranicu. Navigacija se odnosi na lanac veza koje posjetitelj koristi za kretanje po vašoj stranici. Ako vaša stranica ima nelogičnu navigacijsku hijerarhiju ili premalo ili previše poveznica ili je jednostavno nemoguće zaobići, imate problema. Živimo u mikrovalnom društvu. Stojimo ispred mikrovalne pećnice lupkajući nogom i buljimo na sat pitajući se zašto je potrebno tako prokleto dugo da vrećica kokica pukne. Zašto se jaje od tri minute ne može napraviti za trideset sekundi? Ako je posjetitelju potrebno više od 3 klika da dođe do bilo koje stranice na vašoj web-lokaciji, vašu navigaciju treba poboljšati.

Definirajte sadržaj
Sadržaj se odnosi na informacije na vašoj web stranici, bilo da se radi o grafici, tekstu, stavkama koje se mogu preuzeti itd. Budući da vrhunske tražilice više ne koriste podatke HTML meta oznaka za indeksiranje web stranica, bitno je da sadržaj vaše web stranice bude bogat tekstom, sažet i dobro -napisano da privuče pauke tražilice.



Definirajte metodu izgradnje
Zatim, tko će izraditi web stranicu za vas? Hoćete li to učiniti sami pomoću jednog od point and click graditelja web stranica ili ćete unajmiti klinca iz susjedstva? Hoćete li angažirati slobodnog dizajnera ili profesionalnu tvrtku? Proračun obično diktira metodu izrade, ali budite upozoreni, kada je u pitanju razvoj web stranice, dobivate ono što plaćate. Naravno, klinac iz susjedstva izbacit će vam web-stranicu ako im kupite pizzu ili natjerate svoju kćer da ide s njima na maturalnu zabavu, ali na kraju ćete imati web-stranicu koja izgleda i djeluje kao da ju je dizajnirao klinac iz susjedstva.

Definirajte marketing
Ako ga izgradite, hoće li doći? Ne u životu, barem ne bez dobre marketinške kampanje. Vaša bi web stranica trebala postati dio svih vaših marketinških nastojanja, online i izvan nje.

Stavite adresu web stranice na svoje posjetnice, brošure, memorandume i sve kolaterale. Uključite adresu u svoje oglase; tisak, TV i radio. Ako se radije bavite internetskim marketingom, odredite gdje vaša ciljana publika surfa i tamo se oglašavajte.



Ako vam je marketing stran, učinite si uslugu i pozovite stručnjaka. Mnoge tvrtke propadaju jer jednostavno ne znaju kako učinkovito plasirati svoje proizvode i usluge. Ovo je ujedno i pad većine poslovnih web stranica.

Za vaš uspjeh!

Krovni balkon

Balkoni ladanjskih kuća mogu obavljati nekoliko funkcija: Stvaranje zatvorenog rekreacijskog područja. Na balkonu se možete sunčati ili opustiti u domaćoj odjeći,