HEKLANJE

Al Gore je doista izmislio internet

TEMU APP 100 E KUPON

Živio sam u Washingtonu u blizini Capital Hilla desetak godina. Mnogima to nije velika stvar, ali dječaku s farme iz Mississippija to je bio “veliki trenutak”. Radio sam u medijima i pokrivao Kongres, Bijelu kuću i mnoge druge vrste kaosa. Podijelit ću malu tajnu koju sam naučio o politici dok sam bio tamo. Uopće nije sve tako glamurozno (kao da to niste znali). Zapravo, oni su stvarno “javni službenici ”, a mi smo gazda. Ali skrenuo sam. Često to ne znaju.

Zapravo oko 100% vremena ne znaju (ili se čini da ih je briga). Kad bih morao napisati “opis posla” za, recimo, Predsjednika (i ovdje se ne šalim), to bi bio “Za najam, najglamuroznija policajka u krugu obilaznice. Vrlo cijenjen zbog potpisivanja puno papira koje ne morate ni čitati jer su svi pročitani umjesto vas.” Tužno ali istinito. Ali ova priča govori o Alu Goreu i internetu. Puno misterija još uvijek se vrti oko nastanka Super autoceste. Možete vjerovati mojoj priči ili ne. Ali mogu vas uvjeriti da je prava stvar i da sam je dobio ravno iz konjskih usta. A konj nije bio Al Gore.



Godine 1969. grupa studenata računarstva na Stanfordu radila je na komunikacijskom projektu. Iako je nejasno tko je od njih izumio koji dio hardvera, mladi student po imenu Vinton Cerf zaslužan je za izum TCP/IP-a, mehanizma koji pokreće ono što je danas poznato kao Internet. Vinton, sada dr. Vinton Cerf, poznat je kao otac interneta.” Vintu nije trebalo dugo prije nego što je shvatio da je razvio neku vrstu posla koji bi jednog dana mogao postati velik. Odnio je sustav vladi koja ga je odmah kupila i koristila kao komunikacijski uređaj između Pentagona i (mislim) Bijele kuće, ali ne mogu se točno sjetiti što mi je Vinton rekao. Da, rekao mi je. I rekao mi je vezu s Al Goreom i da, postoji jedna. Oprostite republikancima koji su to godinama koristili kao šalu. Zaista je istina.

Vlada je odlučila uređaj nazvati Arapnet i godinama se koristio za komunikaciju unutar vlade. Mislim da su na kraju dodali i neka sveučilišta na svoj jelovnik. Prošlo je pet godina i Vinton je prišao mladom nepoznatom kongresniku iz Tennesseeja po imenu Al Gore. Gore još nije bio ni senator. Objasnio je svoj izum i da smatra da bi mogao biti koristan ako bude dostupan cijelom tržištu, a ne samo za privatne razgovore vlade. Bilo je mnogo borbe i kamenovanja. “Previše informacija za javnost”, čini se, bio je uobičajeni argument. Ali Gore je formirao odbor i skovao izraz “Informacijska superautocesta” i progurao prijedlog zakona. Odjednom, javnost je imala ono što je sada poznato kao Internet, pa čak i parkiranje domene.

Uzgred rečeno, točne Goreove riječi u govoru na Internetu bile su: “Ja sam stvorio poticaj da se izmisli Internet.” U političkom smislu to znači: “Progurao sam prijedlog zakona koji je dramatično promijenio stvari.” I Al Gore je učinio točno ono što je rekao da je učinio prema dr. Cerfu. Ironično, dr. Cerfa nisam upoznao dok sam živio u Washingtonu, nego nakon što sam se vratio kući u Mississippi brinuti se za bolesnog roditelja. Upoznao sam ga preko interneta preko njegove naklonosti mojoj web stranici s crtanim filmovima, London Times Cartoons, i na kraju je zamolio moj tim za crtane filmove da kreiraju crtani film po narudžbi s njim (bio je skroman i vrlo drag), i mi smo to učinili. Njegov primjerak također čuvamo na našoj web stranici. Vinton ga ima uokvirenog u svom domu.

Internet je još uvijek bio ograničen još deset godina sve dok profesor MIT-a po imenu Tim Berners-Lee nije izumio softver pod nazivom The World Wide Web. Tada je postalo vrlo dostupno svima. Međutim, želim reći da je bez Al Goreove upornosti i sposobnosti da objasni koliko je takav komunikacijski uređaj bio i jest važan za javnost, dr. Cerf smatrao da bi to ostao Arapnet i da bi ostali samo glamurozni političari i radnici Pentagona koristeći ga za komunikaciju. Nekako sumnjam da bi uopće napravili “blog Bijele kuće”.

Dakle, sljedeći put kad čujete nekoga kako se šali “Da, a Al Gore je izmislio Internet”, možete odgovoriti: “Da, znam.”