HEKLANJE

Bakterije i tvari u hrani: korisne ili ne?

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li znali da je posebno bogat nikotinom … sokom od rajčice! Koje su tvari sadržane u hrani, na što biste trebali obratiti pažnju kako biste bili zdravi – čitajte dalje …
Pored vitamina, minerala i kiselina, postoji niz tvari koje su potrebne ili, naprotiv, ne trebaju čovjeku za održavanje zdravlja. O takvim tvarima (lakto- i bifidobakterije, probiotici i prebiotici, alkaloidi, GMO, soja i afrodizijaci) razgovarat ćemo u ovom članku.
Lactobacillus u hrani
Crijevna sluznica bilo koje osobe stanište je ogromnog broja različitih vrsta bakterija koje mogu naštetiti tijelu ili, naprotiv, imati koristi. Korisne bakterije uključuju laktobacile (ili laktobacile), koji u organizam ulaze uglavnom iz fermentiranih mliječnih proizvoda.
Inače, upravo su laktobacili prvi mikroorganizmi s kojima se novorođenče susreće u svom životu: prolazeći kroz rodni kanal, beba prima te korisne mikrobe od majke.
Blagodati laktobacila
Pretvaranje laktoze, koja je sadržana u cijelom proizvodu, izravno u mliječnu kiselinu, koja pruža povoljne uvjete za potpunu probavu hrane.
Prevencija razvoja crijevnih bolesti. Činjenica je da laktobacili proizvode tvari s izraženim antibiotskim svojstvima koja potiskuju rast truležnih bakterija.
Smanjivanje rizika od razvoja karcinoma. Dakle, laktobacili inhibiraju funkcije enzima koji utječu na stvaranje i reprodukciju stanica karcinoma.
Jačanje imuniteta sintezom vitamina K, tiamina, riboflavina, željeza, kalcija, selena i joda.
Poboljšanje metabolizma i metaboličkih procesa.
Ali! Laktobacilima ne treba pripisivati ​​čudesna svojstva, sjećajući se da su proizvodi koji sadrže ove bakterije samo pomoćna mjera u liječenju bolesti probavnog sustava i disbioze.
Koja hrana sadrži laktobacile?
Laktobacili izazivaju mliječno-kiselu fermentaciju, zbog čega se naširoko koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda.
Maksimalna količina laktobacila nalazi se u sljedećim fermentiranim mliječnim proizvodima:
jogurti;
kefir;
fermentirano pečeno mlijeko;
mekani sirevi;
usireno mlijeko;
svježi sir;
kiselo vrhnje.
Probiotici
Probiotici su mikroorganizmi korisni za ljudsko zdravlje. Živi mikroorganizmi (naime, bakterije mliječne kiseline, bifidobakterije i kvasac) prisutni u crijevima zdrave osobe smatraju se probioticima.
Obično bi ljudsko tijelo trebalo sadržavati oko 1 – 1,5 kg probiotika (upravo ta količina osigurava potpuno funkcioniranje ne samo sustava i organa, već i imunološkog sustava). Ali stvarnost je daleko od norme: tako je, zapravo, u ljudskom tijelu prisutna oko desetina utvrđene norme probiotika, dok je kod mnogih ljudi gotovo sva zdrava mikroflora u potpunosti zamijenjena patogenom.
Blagodati probiotika
Jačanje imunološkog sustava.
Sinteza vitamina K i B.
Poboljšanje probave.
Neutralizacija toksina i patogenih bakterija.
Neutralizacija štetnog djelovanja antibiotika na tijelo.
Otklanjanje i liječenje proljeva.
Smanjivanje manifestacija alergija.
Otklanjanje upale.
Održavanje normalnog metabolizma.
Borba protiv infekcija.
Poboljšanje stanja kože.
Koja hrana sadrži probiotike?
Jedan od glavnih izvora probiotika je jogurt koji može pomoći u suočavanju s proljevom, nadimanjem i drugim probavnim poremećajima.
Osim u jogurtu, probiotici se nalaze u hrani kao što su:
mekani sirevi;
kefir;
usireno mlijeko;
fermentirano pečeno mlijeko;
svježi sir;
miso juha (miso je fermentirani sojin proizvod);
tofu (ili sojin sir);
kiseli kupus;
kiseli krastavci i rajčica;
kruh od dizanog tijesta;
artičoke;
luk;
ukiseljene jabuke;
poriluk;
banana.
Važno! Učinkovitost probiotika značajno se povećava kada se koriste istodobno s prebioticima, koji se ne probavljaju u crijevima, ali stvaraju povoljno okruženje za rast i vitalnu aktivnost zdrave crijevne mikroflore.
Prebiotici
Prebiotici su ostaci hranjivih sastojaka koji se ne probavljaju želučanim enzimima, uslijed čega se ne apsorbiraju u gornjim dijelovima gastrointestinalnog trakta, već odlaze u donje, gdje se probiotici njima „hrane“, što ima blagotvoran učinak na rad ne samo crijeva, već i cijelog organizma.
Blagodati prebiotika
Obnova crijevne mikroflore.
Jačanje imunološkog sustava.
Jačanje pokretljivosti crijeva.
Otklanjanje zatvora.
Poboljšanje učinkovitosti probiotika.
Koja hrana sadrži prebiotike?
Izvori prehrambenih proizvoda:
korijen cikorije;
Artičoka u sirovom obliku;
zelje maslačka;
češnjak;
lukovica luk;
poriluk;
sirove šparoge;
sirove pšenične mekinje;
banane;
pšenično brašno;
kukuruzne pahuljice;
zobena krupica;
pivo;
Jagoda.
Bifidobakterije
Bifidobakterije se u tijelu nalaze u velikim količinama (na primjer, tijekom dojenja bifidobakterije čine oko 80 – 90 posto normalne crijevne flore djece). Štoviše, većina ih je koncentrirana u debelom crijevu, što je osnova njegove parijetalne, kao i mikroflore šupljine. Uz pomoć bifidobakterija, suzbija se razmnožavanje i širenje trulih i patogenih mikroba u tijelu.
Blagodati bifidobakterija
Smanjivanje rizika od razvoja različitih alergijskih reakcija.
Obnova crijevne mikroflore.
Prevencija razvoja disbioze.
Smanjenje razine kolesterola.
Promovirajte gubitak kilograma.
Obnova jetre i bubrega.
Smanjivanje rizika od razvoja karcinoma.
Normalizacija probave.
Poticanje pokretljivosti crijeva.
Promicati sintezu i apsorpciju vitamina i aminokiselina.
Jačanje imunološkog sustava.
Prevencija razvoja zatvora i nadimanja.
Suzbijanje djelovanja karcinogena.
Koja hrana sadrži bifidobakterije?
Važno! Proizvodi koji sadrže bifidobakterije karakteriziraju prilično visoka prehrambena svojstva, jer sadrže brojne biološki aktivne spojeve, uključujući aminokiseline, masne kiseline, vitalne enzime i antibiotske tvari, a da ne spominjemo mikro- i makroelemente.
Svi fermentirani mliječni proizvodi (posebno kefir) proizvodi su koji sadrže bifid . Kefir se preporučuje piti kod bolesti poput disbioze, rahitisa, anemije, upale pluća, alergija na hranu .
Ali važno je pravilno koristiti ovaj zaista ljekoviti proizvod.
Prvo, kefir se ne smije piti ni hladan ni topao (ovo piće treba biti sobne temperature).
Drugo, kefir se konzumira u malim gutljajima.
Alkaloidi
Alkaloidi su organske tvari koje sadrže dušik. U prirodi postoji ogromna količina takvih tvari, imaju različite kemijske formule i na različite načine utječu na ljudsko tijelo. Većina alkaloida ima gorak okus. Alkaloidi nastaju razgradnjom aminokiselina.
Blagodati alkaloida
Uklanjanje sindroma boli.
Uklanjanje grčeva.
Promicanje brzog zaustavljanja krvarenja.
Snižavanje krvnog tlaka.
Smirivanje živčanog sustava.
Zaštita tijela od djelovanja patogena.
Inhibicija razvoja novotvorina u tijelu.
Uklanjanje simptoma opijenosti.
Važno! Postoje alkaloidi koji se izdaju isključivo na način kako ih je propisao liječnik, jer su to lijekovi ili opasni otrovi (takvi alkaloidi uključuju, na primjer, morfij i kokain).
Koja hrana sadrži alkaloide?
Alkaloidi se pretežno nalaze u biljkama, a različite količine mogu biti u različitim količinama. Štoviše, jedan alkaloid može biti prisutan u plodovima biljke, dok u korijenju – drugi, a u lišću – trećina.
Sadržaj alkaloida u biljkama često ne prelazi 1 – 3 posto. Tim su tvarima posebno bogate biljke iz obitelji mak, solanaceae, mahunarke, kao i kutrovye, madder, ljutić i loganiacee .
Osim u biljkama, alkaloidi su prisutni u nekim vrstama gljiva i u morskim organizmima .
Zanimljiva činjenica! Jedinstveni alkaloid koji proizvode tropske žabe. A u ljudskom se tijelu također proizvode tvari koje su po svojim kemijskim svojstvima slične alkaloidima (govorimo o serotoninu i adrenalinu, koji se u nekim izvorima nazivaju alkaloidi, što nije pogreška).
Dalje, pogledajmo bliže alkaloide poput kofeina i nikotina .
Kofein
Alkaloid kofein pripada klasi blagih i neagresivnih stimulansa koji povećavaju moždanu aktivnost.
Blagodati kofeina:
Poticanje rada srca.
Povećana tjelesna i mentalna aktivnost.
Poticanje rada živčanog sustava.
Promicati proizvodnju kiseline u želucu, što značajno poboljšava proces probave.
Sužavanje krvnih žila.
Pojačano mokrenje.
Ublažavanje glavobolje, koje je pronašlo primjenu u liječenju migrene.
Poticanje disanja.
Uklanjanje pospanosti.
Povećani krvni tlak.
Važno! Dugotrajnom i redovitom uporabom kofeina moguć je razvoj bolesti koja se naziva “teizam” (ili “kofeinizam”). Ova bolest je mentalna ovisnost o kofeinu i očituje se sljedećim simptomima :
nervoza;
razdražljivost;
nerazumna zabrinutost;
drhtanje u tijelu;
trzanje mišića;
nesanica;
glavobolja;
lupanje srca.
Da bi se izbjegle takve manifestacije, preporučuje se umjerena konzumacija proizvoda s kofeinom (posebno kave). Također, ako odlučite potpuno prestati piti kavu, preporučuje se postupno.
Važno! Kofein i drugi stimulansi CNS-a ne smiju se uzimati u sljedećim uvjetima:
pretjerana ekscitabilnost;
nesanica;
bolesti kardiovaskularnog sustava;
teška hipertenzija;
ateroskleroza;
policistični.
Važno! Unos kofeina dovodi do povećanog gubitka kostiju minerala.
Koja hrana sadrži kofein?
Kofein se nalazi u više od 60 vrsta biljaka i proizvoda koji se koriste kao dodaci hrani, kao i u komponentama za razne lijekove.
Ali najčešći od njih su sljedeći:
čaj;
stablo kave;
guarana;
pariti;
kakao;
cola orašasti plodovi .
Zanimljiva činjenica! Bijela čokolada ne sadrži kofein.
Nikotin
Alkaloid nikotin nalazi se u biljkama iz porodice Solanaceae (uglavnom duhan i mahorka), dok se biosinteza ove tvari događa u korijenju, dok se nakuplja u lišću.
Zanimljiva je povijest širenja nikotina. Dakle, francuski veleposlanik Jean Nico, koji je služio na kraljevskom dvoru Portugala, poslao je suho lišće i sjeme duhana francuskoj kraljici Catherine de ‘Medici, koja je patila od migrene. Kako bi se riješio migrene, Jean Nico preporučio je stavljanje suhih listova duhana zdrobljenih u praškasto stanje u nos. Nakon toga, duhan se uzgajao po naredbi Catherine de Medici u vrtovima.
Korištenje nikotina povećava koncentraciju adrenalina u krvi, što dovodi do povećanja krvnog tlaka, bržeg rada srca, značajnog povećanja brzine disanja i povećanja razine glukoze u krvi.
Nikotin također povećava razinu dopamina, što stimulira centre zadovoljstva mozga. Zauzvrat, takvi centri za zadovoljstvo odgovorni su za prag boli.
Nikotin je otrovna tvar, ali kada se koristi u malim dozama (na primjer, kad puši duhan), ovaj alkaloid djeluje kao psihostimulans.
Međutim, nikotin tijelu donosi više štete nego koristi: na primjer, nikotin potiskuje apetit, što dovodi do smanjenja tjelesne težine.
Važno! Dugotrajna i ponovljena konzumacija nikotina dovodi do razvoja tjelesnih i mentalnih ovisnosti, kojih se teško riješiti.
Osim toga, stalna uporaba nikotina može izazvati sljedeće bolesti i disfunkcije:
hiperglikemija;
arterijska hipertenzija;
ateroskleroza;
tahikardija;
aritmija;
angina pektoris;
ishemija;
zastoj srca;
srčani udar;
rak pluća, jezika i grkljana;
gingivitis;
stomatitis.
Koja hrana sadrži nikotin?
Kao što je gore spomenuto, najveći sadržaj nikotina nalazi se u biljkama iz porodice Solanaceae. Ali ovaj alkaloid prisutan je i u patlidžanima, cvjetači, krumpiru, rajčici ( sok od rajčice posebno je bogat nikotinom ).
Ovdje se postavlja vrlo razumno pitanje: koliko povrća trebate unijeti da biste zamijenili jednu cigaretu? Jedna cigareta sadrži 10 mg nikotina, dok se većina ovog alkaloida uništava tijekom tinjanja zapaljene cigarete (dakle, pušeći cigaretu, osoba prima oko 0,5 – 3 mg nikotina). Da biste nadoknadili takav volumen nikotina, morat ćete pojesti 5 kg patlidžana, najmanje 12 kg mladog krumpira i popiti oko 10 litara soka od rajčice.
Zaključak: jednostavno je nemoguće potpuno se prebaciti na biljne izvore nikotina, iako oni još uvijek mogu pružiti određenu pomoć u rješavanju tako loše navike kao što je pušenje duhana.
Alkohol
Govoreći o tvarima koje polako, ali sigurno uništavaju naše tijelo, ne može se ne reći o alkoholnim pićima.
Odmah bih napomenuo da alkohol u malim količinama ne samo da nije štetan po zdravlje, već je i koristan, jer pomaže u snižavanju kolesterola, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, širi krvne žile i povećava cirkulaciju krvi. Kao rezultat, smanjuje se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Istodobno je poželjno dati prednost crnom vinu čija dnevna norma nije veća od dvije čaše.
Ali prekomjerna konzumacija alkohola (uključujući pivo, likere i vermut) dovodi do poremećaja u tijelu u cjelini, jer alkohol ne djeluje selektivno, šteti tijelu gotovo trenutno i to u svim smjerovima odjednom.
Dok se jetra pokušava nositi s etanolom, neki od već apsorbiranih alkohola negativno utječu na funkcije mozga, kao i na kardiovaskularni sustav. Ali to nije sve: istodobno je poremećen rad želuca, gušterače i crijeva. Često je kompleks štetnih čimbenika toliko opsežan da može izazvati ozbiljnu alkoholnu opijenost, što dovodi do smrti ili teške invalidnosti.
Htio sam razotkriti nekoliko mitova o alkoholu.
Alkohol vam pomaže da se ugrijete
Da biste se ugrijali, dovoljno je popiti 50 g votke ili rakije (kao što znate, alkohol širi krvne žile i normalizira opskrbu unutarnjih organa krvlju). No, sljedeće doze povećat će protok krvi samo u koži, što će je zacrveniti i pojavit će se ugodan osjećaj topline. Ali taj će osjećaj brzo nestati, jer će se s naknadnim dozama alkohola povećati i prijenos topline, odnosno tijelo će se još brže hladiti.
Alkohol povećava apetit
I to je tako, a samo 25 g jakog alkoholnog pića dovoljno je da potakne apetit. U ovom se slučaju alkohol pije pola sata – sat vremena prije jela.
Alkohol se učinkovito bori protiv stresa
Alkohol pomaže opustiti se nakon napornog tjedna rada, ali za takvo opuštanje dovoljno je 50 ml rakije ili čaša vina. Ali nakon prvih 50 ml, raspoloženje se popravlja, želim nastaviti “banket”. Kao rezultat, postaje još tužnije, a kratki osjećaj slavlja i euforije zamjenjuje osjećaj beznađa.
Alkohol pomaže u snižavanju krvnog tlaka
Mala doza alkohola (na primjer, 100 ml suhog crnog vina) zaista može oslabiti tonus krvožilne stijenke, ali alkohol povećava brzinu otkucaja srca. Ukratko: što više pijete, to vam je krvni tlak viši.
Kvalitetan alkohol nije štetan za zdravlje
Bilo koje alkoholno piće, bez iznimke, truje tijelo. Pitanje je samo da jeftini alkohol ne prolazi odgovarajući stupanj pročišćavanja, stoga sadrži takozvana fuzelna ulja koja umnožavaju toksični učinak alkohola.
Pivo nije alkohol
Ova izjava nema pravo postojati, jer pivo (iako u malim količinama) sadrži alkohol.
Alkohol ne sadrži kalorije
Sadrži i vrlo veliku količinu. I što je jače piće, to je više kalorično.
Alkohol se ne ispire, već jede
Mnogi su mišljenja da alkohol treba jesti, a da ni ne sumnjaju da predjelo nije isto. Dakle, hladni zalogaji (poput sokova, voćnih napitaka i kompota) vrlo slabo neutraliziraju alkohol, koji se brzo apsorbira u krv. Ali topla i masna hrana, naprotiv, potiskuje apsorpciju etanola, smanjujući time ozbiljnost opijenosti. Stoga je bolje grickati vruće grickalice .
Koja hrana sadrži alkohol?
Zanimljiva činjenica! Riječ “alkohol” povezujemo s tekućinom dobivenom fermentacijom. Ali postoje proizvodi u kojima je alkohol prisutan u obliku fruktoze, koja izravno u tijelu ulazi u proces fermentacije, stvarajući tako alkohol u krvi.
Hrana i piće koje sadrže alkohol (alkohol):
sva alkoholna i slaba alkoholna pića;
kvas;
kumis (orijentalno piće);
kefir;
jogurt;
usireno mlijeko;
voćni sokovi (činjenica je da se u proizvodnji sokova često koristi poseban koncentrat čija je osnova alkohol);
čokolada;
lizalice;
kolači;
banane (posebno prezrele);
kiseli kupus;
jabuke;
grožđe;
sir;
citrusi;
kiselo vrhnje;
crni kruh.
GMO
GMO (ili genetski modificirani organizmi) sadrže strani gen koji je umjetno ugrađen tehnikama genetskog inženjeringa.
Zašto je nužna takva svrhovita promjena genotipa organizma? Sve je vrlo jednostavno. Prvo, stanovništvo planeta Zemlje brzo se povećava, i, stoga, problem gladi postaje hitan.
Drugo, uz pomoć genetskog inženjeringa stvaraju se nove biljne sorte otporne na nepovoljne uvjete okoliša i štetnike. Uz to, umjetno uzgojene biljke imaju najbolje kvalitete rasta i okusa (a da se ne govori o ubrzanom rastu i visokoj produktivnosti takvih biljaka).
Ali nije sve tako jednostavno, jer se tijekom odabira narušava prirodni tijek života, što na najjednostavnijoj razini značajno šteti prehrambenom lancu. Kao rezultat toga, danas koristimo narančastu mrkvu, iako je u početku ovaj proizvod bio ljubičaste boje, a stotine vrsta mnogih povrća i voća nestalo je s lica zemlje u procesu modifikacije.
Tako s jedne strane imamo priliku jesti lijepo i sočno povrće i voće, a, s druge strane, poljoprivredne kulture se iz skladišta vitamina i hranjivih sastojaka postupno pretvaraju u „prazne“ proizvode.
Konačno, treći razlog zašto GMO samouvjereno “hodaju” planetom je dobrobit, kako za uzgajivače, tako i za poljoprivrednike koji uzgajajući GMO (genetski modificirani proizvodi) ne trpe gubitke zbog loše žetve ili ukupne kuge životinja.
Pa je li štetno ili korisno koristiti i koristiti GMO? Pokušajmo razumjeti ovaj problem.
I krenimo s činjenicom da sam transgen, koji osoba koristi, ne nanosi ozbiljnu štetu njegovom zdravlju, jer se nije u stanju samostalno integrirati u ljudski genetski kod. No dok takav gen “šeta” tijelom, izaziva sintezu bjelančevina, koja je ispunjena teškim alergijama. I ovo je samo vrh sante leda.
Šteta GMO-a
Smanjen imunitet.
Poremećaj sluznice želuca.
Metabolička bolest.
Povećani rizik od razvoja raka (transgeni, integrirajući se u genski aparat mikroorganizama u crijevima, dovode do mutacija koje izazivaju razvoj stanica karcinoma).
Neplodnost (tijekom studija provedenih na životinjama utvrđeno je da česta uporaba OAB dovodi do nemogućnosti začeća djeteta).
Razvoj crijevne mikroflore otporne na antibiotike.
Koja hrana sadrži GMO?
Proizvodi koji sadrže GMO konvencionalno su podijeljeni u tri kategorije:
Proizvodi koji sadrže GM sastojke (govorimo o transgenom kukuruzu i soji). Takvi aditivi za povećanje proteina koriste se za poboljšanje strukture, okusa i boje proizvoda.
Proizvodi prerade transgenih sirovina. Uključuju grah i mlijeko, čips i kukuruzne pahuljice i tijesto od rajčice.
Transgena hrana koja se izravno konzumira u hrani.
Ali kako možete utvrditi prisutnost GMO-a u određenom proizvodu (pogotovo ako uzmete u obzir činjenicu da su danas gotovo svi oni označeni kao “Ne-GMO”)?
Prije svega, morate pažljivo pročitati naljepnicu na kupljenom proizvodu. Ako je na naljepnici oznaka da je proizvod proizveden u SAD-u, a sadrži soju, kukuruz, repicu ili krumpir, tada postoji velika vjerojatnost da su u njegovoj proizvodnji korištene GM komponente (GMO je glavni razlog što danas 70 posto Amerikanaca ima dijagnozu alergije).
Često se sadržaj GMO-a u proizvodu krije iza indeksa E, dok bih istovremeno želio napomenuti da svi aditivi označeni ovim indeksom ne sadrže GMO ili su transgeni.
Evo popisa E-aditiva koji ukazuju na sadržaj GMO-a ili njihovih derivata u proizvodu: 322, 101 i 101A, 150 i 415, 153 i 160d, 161c i 308-9, 471 i 472a, 473 i 475, 476b i 477, 479a i 570, 572 i 573, 620 i 621, 622 i 633, 624 i 625, 951.
Posebno se napominje prisutnost zaslađivača kao što su aspartam, aspasvit i aspamix u proizvodu, a koje mogu proizvesti GM bakterije. Te su tvari zabranjene u brojnim zemljama jer mogu izazvati sindrom gubitka svijesti. Aspartam se, na primjer, nalazi u sode, žvakaćim gumama, dijetalnim gaziranim sokovima i kečapu.
Popis namirnica koje često sadrže GMO:
soja i iznutrice;
kukuruz i iznutrice (brašno, žitarice, kokice, kukuruzno ulje, čips, škrob);
rajčica i iznutrice;
krumpir i iznutrice;
tikvice i iznutrice;
šećerna repa i iznutrice;
pšenica i iznutrice;
riža i iznutrice;
mrkva i iznutrice;
luk.
Važno! Korisno je znati “iz vida” ne samo proizvode koji sadrže GMO, već i njihove proizvođače, uključujući:
Kelloggs (Kellogs) – specijalizirana je za proizvodnju žitarica za doručak i kukuruznih pahuljica.
Nestle je poznati proizvođač čokolade, kave i dječje hrane.
Heinz – proizvodi dječju hranu, kečape, umake.
Hersheys (Hershis) – proizvođač čokolade i bezalkoholnih pića.
Coca-Cola, Mars (Mars), PepsiCo i McDonalds – kako kažu, tim tvrtkama nije potrebno oglašavanje.
Danon (Danone) – glavni smjer ove tvrtke je proizvodnja jogurta, kefira, svježeg sira, dječje hrane.
Similac (Similak) – proizvođač dječje hrane.
Cadbury (Cadbury) – prodaje čokoladu i kakao.
Afrodizijaci
Afrodizijaci su tvari koje povećavaju vitalnost općenito, a posebno spolni nagon. Ime su dobili u čast grčke božice ljepote i ljubavi Afrodite. A sama riječ “afrodizijak” s grčkog je prevedena kao “ljubavno zadovoljstvo”.
Afrodizijaci ne samo da povećavaju snagu, već i doprinose uklanjanju frigidnosti, sprječavaju prevremenu ejakulaciju, a također povećavaju trajanje odnosa.
Koja je tajna ljubavnih svojstava afrodizijaka?
Prvo, većina afrodizijaka ima visoku hranjivu vrijednost i sadrži mnogo vitamina i minerala, a to pridonosi ne samo ispravnom metabolizmu, već i brzom oporavku snage.
Drugo, neki afrodizijaci sadrže enzime koji su po svojstvima slični ljudskim spolnim hormonima (postoje afrodizijaci koji sadrže tvari koje promiču proizvodnju spolnih hormona od strane samog tijela).
Treće, prirodni afrodizijaci pojačavaju stvaranje endorfina (hormona sreće), koji, kao što znate, pogoršavaju spolnu želju, pojačavaju erotske fantazije, čine osobu opuštenom i sretnom.
Koja hrana sadrži afrodizijake?
Škampi, kamenice, kavijar
Sadrže veliku količinu proteina koji daju snagu i cinka koji je uključen u sintezu testosterona.
Avokado
Ovo voće sadrži mnogo vitamina i prirodnih hormona koji povećavaju potenciju, posebno kod muškaraca.
Orašasti plodovi
Zasićuju tijelo ne opterećujući želudac, pa će se energija trošiti na uživanje iz ljubavnih užitaka, a ne na proces probavljanja hrane.
Čokolada
Tamna čokolada najbolji je aktivator za žene jer sadrži kofein i teobromin (ove tvari pobuđuju erotske osjećaje promičući proizvodnju ženskih hormona). Zanimljivo je i da sam miris čokolade provocira proizvodnju endorfina.
Luk i češnjak
Da da da! Ovo povrće s neugodnim mirisom povoljno djeluje na libido.
Začiniti
Kardamom, komorač, kopar, anis, crvena paprika, kari okrepljujuće, cimet, đumbir, poboljšavaju cirkulaciju krvi, potiču protok krvi u genitalijama.
jagoda
Ova ukusna i lijepa bobica sadrži endorfine koji poboljšavaju raspoloženje i izoštravaju osjetila.
Zobena kaša
Pokazalo se da zobena kaša može regulirati spolni nagon, dok kod muškaraca ovaj proizvod regulira spermatogenezu i povećava koncentraciju testosterona u krvi.
Datumi
Ovo voće, koje se s pravom smatra najslađim na planeti Zemlji, poboljšava spolnu izdržljivost zbog visokog sadržaja fruktoze, glukoze i ugljikohidrata.
Med
Povećava seksualnu želju zbog činjenice da sadrži veliku količinu bora, što poboljšava raspoloženje i potiče pojavu seksualne želje.
Važno! Svu hranu od afrodizijaka treba jesti svježu. Ne smiju se podvrgavati dugotrajnoj toplinskoj obradi (preporučljivo je takve proizvode ne soliti). No, upotrebu ugljikohidrata, alkoholnih pića, masne i pržene hrane trebalo bi svesti na najmanju moguću mjeru, jer oni potiskuju spolnu želju.
Izvori hrane Afrodizijaka:
meso divljači;
žitarice;
mahunarke;
kiseli kupus;
sjemenke lana;
granate;
jabuke;
vino;
celer;
šparoga;
grožđice;
banane;
suhe marelice;
mango;
dinja;
marakuja;
trešnja;
jaja.
Biljni afrodizijaci:
bergamot;
pelargonija;
ylang-ylang;
vanilija;
yohimbe (ovaj afrodizijak napravljen je od kore afričkog drveta);
sjemenke bundeve;
američka komoljika;
korijen ginsenga;
Gospina trava;
ginko biloba.

Krađa identiteta: Imaju ga

Njegov teško zarađeni novac? nestala. Vjerovnici mu na leđima svaki dan. Policajci mu kucaju na vrata. Njegova se obitelj naprezala

Činjenice o šećeru

Histerija oko štetnosti šećera uzima maha na svim kontinentima. Liječnici kažu da je toksičan, da uzrokuje niz kroničnih bolesti itd.

Darko Rundek – Ruke

Grane smo na vjetru – Apokalipso, 1997 Darko Rundek (born January 30, 1956) is a Croatian rock singer, songwriter, poet,