HEKLANJE

Bloganje: Zaobilazeći medije

TEMU APP 100 E KUPON

Nacionalni i međunarodni biznisi rade nešto što profesionalci u mainstream medijima nisu ni predvidjeli – oteli su kontrolu nad informacijama od ukorijenjenih medijskih izvora.

Standardni medijski izvori pružaju sadržaj na ograničen i podijeljen način. Ovakav oblik komunikacije je normalan, očekivan, usudim se reći status quo?



Prolazna moda ili definiranje medija

U početku se činilo da su blogovi više usklađeni s ‘strujom svjesne’ misli. Početak bloganja bio je osobni, a ponekad i društveni. Ta se misao pretočila u društvene mreže koje danas prevladavaju.

Negdje usput posao je uhvatio viziju koja je spojila informacije i marketing u visoko personaliziran paket poznat kao poslovno bloganje (B-blogovanje).

Prenošenje informacija potrošaču

Bloganje je preuzelo poslovne informacije iz malih dijelova podataka iz izvora koje morate platiti i donijelo ih masama – bez ikakvih troškova.

Odjednom su oni koji su bili najupućeniji zaobilazili medije i zapravo uspjeli doprijeti do onih koji su najzainteresiraniji. Ne samo da su informacije bile pravovremeno dostupne, već su imale i značajan utjecaj na marketinški aspekt tvrtke.

Mediji često mogu iscrpiti osobnost iz intervjua sa stručnjakom, ali b-blog može vratiti osobnost i omogućiti posjetiteljima da vašu tvrtku vide kao pristupačniju, dostupniju i simpatičniju.



Gdje mediji propadaju

Dok je nekoć zaposlenik pisca imao brojne priče na kojima je trebao raditi i brojne kontakte koje je trebao uspostaviti kako bi završio druge priče, sada motivirani stručnjak za industriju može svojim čitateljima donijeti višestruka mišljenja i uvid u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Dok je pisac osoblja radio na pokušaju razumijevanja problema oko članka, oni su dobili zadatak da napišu vlasnik tvrtke/stručnjak za industriju već prikuplja komentare i analize od drugih stručnjaka za industriju.

U osnovi poslovno bloganje uklanja jedan od najsloženijih koraka u distribuciji informacija – vrijeme. Najveća pozitivna stvar u svemu ovome jest da vas bloganje može smjestiti na mjesto vozača informacija.



Vizija Veze

Mnoge tvrtke nisu istražile bloganje jer nisu shvatile viziju uspjeha i nisu razumjele dobrobit razvoja toka informacija specifičnog za nišu koji ima sposobnost pretvoriti motivirane potrošače informacija u kupce koji razumiju kako informacije utječu na njihovu kupnju odluke.

Bloganje je poslovanju dalo ogroman dar. Zanimljivo je da su glavni mediji zauzeli mentalitet ‘ako ih ne možete pobijediti, pridružite im se’ tako što su svojim čitateljima ponudili vlastite blogove koji su svojim čitateljima pristupili informacijama na ovaj način. U konačnoj analizi mainstream mediji još uvijek stoje nekoliko koraka iza pionira poslovnog bloganja koji se sada smatraju autoritetima od povjerenja.