HEKLANJE

Često postavljana pitanja o izbjeljivanju zuba

TEMU APP 100 E KUPON

Što je izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi je proces koji “izbjeljuje” zube, uklanjajući ih od mrlja na caklini i dentinu kako bi se utjecalo na posvjetljivanje svih prisutnih diskoloracija. Uobičajeni postupak izbjeljivanja zubi koristi karbamid peroksid koji se prelije preko prilagođenog štitnika za usta koji se nosi preko zuba.



Što je promjena boje zuba?
Definiranje diskoloracije zuba ovisi o brojnim uzrocima i važno je razlikovati vanjsku od unutarnje mrlje.

• vanjske mrlje: duhan, čaj, kava i sokovi poput grožđa i jabuke, kava, čaj i duhan

• unutarnje mrlje: prekomjerna količina fluora (tijekom nicanja zubi), starenje, trauma, deneracija živaca, tetraciklin (dok se nicaju zubi)

Samo profesionalni postupci izbjeljivanja kao što je izbjeljivanje prilagođenih posuda mogu ukloniti unutarnje i vanjske mrlje. Proizvodi za izbjeljivanje zubi koji se prodaju u slobodnoj prodaji poput pasta za zube uklanjaju samo vanjske mrlje.

Tko se može podvrgnuti izbjeljivanju zuba?

Svatko može imati koristi od postupka izbjeljivanja zuba. Međutim, određeni postupak može biti manje učinkovit za neke ljude. Pacijenti čiji su zubi obojeni tetraciklinom mogu imati poteškoća u postizanju željene bjeline. Osobe s ljuskicama, krunicama ili plombama također mogu osjetiti neujednačenu bjelinu jer ti zubni pribor ne izbjeljuju zajedno s ostalim zubima.

Smije li trudnica ili dojilja izbijeliti zube?



Preporuka je, a slažu se i stomatolozi, da trudnice i dojilje izbjegavaju svaki zahvat izbjeljivanja zubi. Razlog tome je što još nisu provedene kliničke studije koje bi otkrile učinke sredstava za izbjeljivanje na zdravlje žene ako je trudna ili doji.

Zašto postoje zubi koji se ne izbjeljuju ravnomjerno s ostalima?

Bočne strane zuba i grizni rubovi izbjeljuju se brže od ostalih. To je tako zbog deblje cakline na tim područjima. Zubi s debljom caklinom brže reagiraju na sredstvo za izbjeljivanje nego zubi s tanjom caklinom. Nastavite s postupkom izbjeljivanja i bjelina će se na kraju izjednačiti.



Je li izbjeljivanje zubi sigurno?

Najpoželjniji postupak izbjeljivanja zuba je izbjeljivanje prilagođenim ladicama koje koristi karbamid peroksid. Ovaj je postupak siguran ako se izvodi pod nadzorom stručnjaka za oralnu njegu ili stomatologa. Nema opasnosti da će sredstvo za izbjeljivanje oštetiti vaše zube i desni. Također ne oštećuje caklinu niti uzrokuje slabljenje zuba. Jedina kratkoročna nuspojava je osjetljivost zuba koja brzo nestaje kada se proces zaustavi.

Ako imate još pitanja koja vas se tiču, ali nisu obrađena u ovom članku, obratite se svom stomatologu. Što više znate o izbjeljivanju zuba, to ćete imati više povjerenja u svaki postupak koji odaberete.



DAMIR KEDŽO – ZAUVIJEK TVOJ /LIVE/

www.myspace.com www.damirkedzo.com 04.12.2008. – Emisija za danom”..Damir Kedžo je predstavio svoj prvi nosac zvuka(CD), pod naslovom – DAMIR KEDŽO, koji