HEKLANJE

Do kada se može raditi preko student servisa?

TEMU APP 100 E KUPON

Studenti imaju pravo raditi tijekom studija ako su ostvarili najmanje 1 ECTS bod u prethodnoj akademskoj godini. Postoje neka ograničenja, naravno.

Ne smijete učiti dvostruko duže od planiranog trajanja studija ili dva puta mijenjati studij. Odnosno, samo tri puta možete upisati prvu godinu. Također ne smijete biti zaposleni, imati vlastiti obrt, niti biti zaposleni na bilo koji drugi način.



U studentski servis možete se učlaniti kao maturant ako imate presliku svjedodžbe državne mature. Preko Student servisa možete raditi sve dok ispunjavate navedene uvjete, a možete nastaviti raditi do 3 mjeseca nakon završetka studija.

Studenti gube status studenata nakon završetka studija, ali njihova prava ne nestaju odmah. Važno je unaprijed znati što je potrebno učiniti i koje su mogućnosti kako biste izbjegli nepotreban stres i propuštanje rokova za prijavu. Imamo informacije za nedavno diplomirane studente.

Za prijavu na nastavu u HZZO potrebno je posjetiti njihovu web stranicu i ispuniti prijavnicu. Nakon što ispunite obrazac, morat ćete unijeti svoje ime, adresu e-pošte i broj telefona. Također ćete morati naznačiti koje tečajeve želite pohađati. Nakon toga ćete morati platiti svoju registraciju.

Za prijavu na zdravstveno osiguranje potrebno je ispisati zahtjev T-2 sa službene stranice HZZO-a u izborniku dopisnice te presliku identifikacijskog dokumenta, poput važeće osobne iskaznice izdane u Republici Hrvatskoj. , druge članice EGP-a ili Švicarske, putovnicu ili boravišnu iskaznicu za državljanina treće zemlje. Prijave možete izvršiti i osobno na adresi svojeg ili drugog područnog ureda, ovisno o tome u kojem uredu živite. Obavezno zdravstveno osiguranje potrebno je prijaviti u roku od 30 dana od završetka studija, što je polaganje završnog ( diplomski) rad. Pravo na zdravstveno osiguranje ostvarujete na temelju osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj, kojoj je prestao status studenta, odnosno redovitog studenta, prema propisima o obrazovanju. Ako ga ne prijavite u navedenom roku, morat ćete plaćati osnovne zdravstvene usluge do zaposlenja.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je državna agencija koja pomaže tražiteljima zaposlenja pri pronalasku zaposlenja. Oni pružaju informacije o dostupnim poslovima i mogu pomoći u povezivanju tražitelja posla s poslodavcima. Zavod za zapošljavanje također pruža obuku i pomoć zaposlenicima koji tek dolaze na posao.

Do kada se može raditi preko student servisa?

Ako u kratkom roku nakon diplome ne možete pronaći posao, preporučamo da se prijavite Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) kako biste iskoristili sve pogodnosti koje on nudi. Pogodnosti, osim informacija o poslu, uključuju razne radionice, pravne savjete i pomoć u procjeni vlastitih mogućnosti. Prijava nije obavezna i najbolje je da se prijavite kada se odlučite za aktivno traženje posla jer ćete dobiti osobnog savjetnika s kojim se morate redovito javljati. Ako tri puta odbijete ponudu za posao, gubite svoja prava. Prijave se zbog pandemije već duže vrijeme vrše putem maila. Za prijavu u Evidenciju nezaposlenih potrebno je priložiti skeniranu kopiju ili fotografiju identifikacijskog dokumenta, tj. važeća osobna iskaznica izdana od Republike Hrvatske, druge države članice Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske, putovnica ili boravišna dozvola za državljanina treće države, boravišna iskaznica, ako osoba podnosi zahtjev izvan grada mjesto prebivališta je naznačeno na osobnoj iskaznici i na popunjenoj pristupnici. Ovi dokumenti će biti poslani na odgovarajuću e-mail adresu ureda, ovisno o mjestu prebivališta. Upis subjekta obično se vrši na temelju prebivališta/prebivališta uz važeću osobnu iskaznicu, original ili ovjerenu presliku diplome i OIB. Sve informacije o prijavama i pogodnostima možete pronaći na službenim stranicama HZZ-a. Na njihovoj stranici eGuide postoji odjeljak pod nazivom “Što se događa nakon diplome?” Korisni savjeti za nedavno diplomirane studente. Tamo možete saznati više o tome kako unaprijediti svoje vještine traženja posla, lakše odrediti kakav posao tražite, kako dobiti pomoć HZZ-a i drugo. Jedna od navedenih opcija je volontiranje, koje vam omogućuje stjecanje radnog iskustva i olakšava pronalazak posla.



Studenti koji će diplomirati tijekom akademske godine 2020./2021. imaju pravo obavljati studentski rad do kraja godine, do 30. rujna 2021. Tijekom cijele godine studenti koji će diplomirati u rujnu imaju pravo do isteka tri mjeseca od datuma diplomiranja. Za ostvarivanje prava ne smijete imati zasnovan radni odnos niti obavljati samostalnu obrtničku djelatnost, samostalnu djelatnost ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva, stoji na službenim stranicama SC-a. Nezaposlene osobe koje su završile studij i bile članovi službe, trebaju priložiti presliku diplome (original na uvid) ili originalnu svjedodžbu o diplomiranju. Dakle, ako završite studij na kraju akademske godine, morate s diplomom otići u Studentski centar kako biste produžili studentska prava za još tri mjeseca i stekli mogućnost rada preko studentskog ugovora, a ako ste diplomirali ranije, imate svoja prava do kraja akademske godine.

Do kada se može raditi preko student servisa?

Pravo na hranu i sigurno stanovanje neophodno je za studente kako bi pohađali školu i živjeli u zdravom okruženju.



Nakon završetka studija, vaše pravo na subvencioniranu prehranu i studentski smještaj više ne vrijedi. U pravilniku o smještaju i prehrani u domu stoji da su ta prava samo za redovite studente, pa nakon završetka studija gubite status redovitog studenta i gubite pravo na te pogodnosti.

Zajmovi iz brodskog dnevnika

Zajmovi za knjižice najprikladniji su za uzimanje jeftinih financijskih sredstava na vrlo jednostavan način jer se zajam daje na vaš

Što je to Runflat guma?

Runflat gume su posebna vrsta guma dizajnirana da nastave s vožnjom čak i ako izgube tlak zraka. Ove gume imaju