HEKLANJE

Hirzutizam: što je to i kako ga preboljeti?

TEMU APP 100 E KUPON

U stanju poznatom kao hirzutizam, pojedinci će doživjeti veću količinu rasta dlaka na tijelu od normalne. Iako može utjecati i na muškarce i na žene, žene će obično patiti češće. Dlake se najčešće nalaze na prsima, licu, trbuhu ili leđima. Bit će tamna, gusta i grublja, u većini slučajeva, nego dlaka koja se nalazi drugdje. To nije loše, ali je u većini slučajeva neugodno i neželjeno.

Zašto je tamo?



Pojedinci koji se suočavaju s hirzutizmom žele prije svega znati kako se to događa. U većini slučajeva, problem žena je prevelika razina muških hormona. Važno je razumjeti da žene obično imaju te hormone, ali na mnogo nižim razinama. Kada ih ima u prevelikim količinama, točnije androgena, često dolazi do nepovoljnih rezultata kao što je slučaj s pojavom hirzutizma. Pojedinci će vjerojatno imati dublji glas; mogu imati akne i menstrualne cikluse koji nisu uravnoteženi i redoviti. Možda imaju više mišića nego druge žene. Također je važno istaknuti da se hirzuitizam može pojaviti i zbog reakcije folikula na te prekomjerne razine hormona.

Ako uzimate lijekove kao što su kontracepcijske pilule ili steroidi, simptomi hirzutizma također će se primijetiti kod nekih žena. Također, postoje neki slučajevi u kojima žene imaju ovo stanje kao nasljedno stanje.

Što može učiniti da hirzutizam nestane?

– Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom često imaju simptome hirzutizma. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, najbolji lijek za to stanje je zapravo mršavljenje. Dok to činite, razina vaših hormona vratit će se na normalnu razinu.

– Depilatori su još jedna mogućnost korištenja. Možete koristiti i kreme za uklanjanje dlačica koje će vam pomoći. Uvjerite se da nemate alergijske reakcije na ove uvjete prije nego što ih koristite na velikim površinama.

– Ako počupate ove dlačice, vjerojatno će se brže vratiti. To je zbog povećanog protoka krvi u tom području.

– Djeluju i proizvodi za izbjeljivanje. Opet, testirajte na alergijske reakcije kada koristite kemikalije bilo koje vrste.



– Elektroliza ili lasersko uklanjanje dlaka su druge mogućnosti. Ovdje je folikul koji proizvodi kosu oštećen i to sprječava ponovni rast kose. Iako skupo, ovo može biti trajno rješenje za vaše stanje.

– Postoji i niz lijekova na recept koji mogu pomoći. Lijekove protiv androgena propisat će vaš liječnik.

Zaključak je da je hirzutizam stanje koje možete liječiti i s kojim ne morate živjeti. Kako biste odabrali pravo rješenje za sebe, razmotrite svoje stanje i njegovu težinu. Također, saznajte od svog liječnika što ga uzrokuje jer se mnoga medicinska stanja mogu liječiti. Zatim odaberite metodu koja odgovara vašim preferencijama kao i proračunu.