HEKLANJE

Isplativi načini za hlađenje vašeg doma

TEMU APP 100 E KUPON

Kako temperatura raste, tako rastu i troškovi hlađenja vašeg doma. Ali novi federalni zakon mogao bi pomoći da vaš dom bude i hladan i isplativ.

U siječnju je Ministarstvo energetike SAD-a povisilo minimalne standarde učinkovitosti za klima-uređaje i toplinske pumpe s 10 na 13 SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Iako vlasnici kuća nisu obavezni zamijeniti sustave manje od 13 SEER, to bi moglo smanjiti račune za energiju za 23 posto.



Razmislite o SEER ocjenama kao što je kilometraža benzina: što je veći SEER ili milja po galonu, to više energetske “kilometraže” dobivate. Dakle, kako SEER razine rastu, vaši proizvodi za hlađenje i grijanje troše manje energije, što vam daje više za vaš novac, a istovremeno pruža stvarne prednosti za okoliš kroz smanjenu potrošnju energije.

“Novi standard 13 SEER ne samo da štedi energiju, već također smanjuje povezane emisije ugljičnog dioksida”, kaže Rick Roetken, direktor marketinga u Bryant Heating & Cooling Systems sa sjedištem u Indianapolisu.

Bryant je nedavno predstavio novu liniju od 13 SEER modela koji pružaju vrhunsku uštedu, učinkovitost i udobnost. Unaprijeđeni vrhunski Evolution System doseže razine do 20 SEER-a dok korisnicima omogućuje kontrolu grijanja, hlađenja, vlage, kvalitete unutarnjeg zraka, rasporeda i podsjetnika za održavanje iz jednog izvora lakog za navigaciju.

Kako bi rashladni sustav vašeg doma bio na vrhunskoj učinkovitosti, Roetken preporučuje da ga barem jednom godišnje pregleda obučeni servisni tehničar. Evo nekoliko dodatnih savjeta:

Znate da morate štedjeti novac, ali čini se da na kraju mjeseca nikad nemate dovoljno ili još gore, još ste dužniji.

Živjeti ispod svojih mogućnosti više je stvar samodiscipline. Nekoliko prilagodbi tu i tamo moglo bi biti sve što je potrebno da imate potrebna sredstva dostupna za štednju i ulaganje.

Neki zajednički fondovi mogu se otvoriti za samo 200 USD s minimalnim doprinosima od oko 50 USD.



Evo popisa načina na koje možete uštedjeti novac trošeći manje.

Kredit – imate pravo…

• Navedite svoje rođeno ime (Mary Smith), svoje ime i prezime supružnika (Mary Jones) ili svoje ime i kombinirano prezime (Mary Smith-Jones).
• Dobijte kredit bez supotpisnika, ako ispunjavate standarde vjerovnika.
• Neka supotpisnik nije vaš muž ili žena, ako je potreban.
• Vodite vlastite račune nakon što promijenite ime, bračni status, navršite određenu dob ili odete u mirovinu, osim ako vjerovnik ima dokaze da niste voljni ili sposobni platiti.
• Saznajte je li vaša prijava prihvaćena ili odbijena u roku od 30 dana od podnošenja potpune prijave.
• Saznajte zašto je vaša prijava odbijena. Vjerovnik vam mora dati obavijest koja vam govori ili o konkretnim razlozima vašeg odbijanja ili o vašem pravu da saznate razloge ako zatražite u roku od 60 dana.
• Prihvatljivi razlozi uključuju: “Vaš prihod je bio nizak” ili “Niste bili dovoljno dugo zaposleni.” Neprihvatljivi razlozi su: “Niste zadovoljili naše minimalne standarde” ili “Niste dobili dovoljno bodova u našem sustavu bodovanja.” Neodređeni i nejasni razlozi su nezakoniti, stoga tražite od vjerovnika da bude konkretan.
• Saznajte zašto su vam ponuđeni nepovoljniji uvjeti od onih za koje ste se prijavili—osim ako ne prihvatite uvjete. Pitajte za detalje. Primjeri manje povoljnih uvjeta uključuju veće financijske troškove ili manje novca nego što ste tražili.
• Saznajte zašto je vaš račun zatvoren ili zašto su uvjeti računa učinjeni nepovoljnijima, osim ako je račun bio neaktivan ili kasnio.



Posebna napomena za žene

Dobra kreditna povijest – zapis o tome kako ste platili prošle račune – često je neophodna za dobivanje kredita. Nažalost, to pogađa mnoge udane, rastavljene, razvedene i udovice žene. Postoje dva uobičajena razloga zašto žene nemaju kreditnu povijest na svoje ime: izgubile su svoju kreditnu povijest kada su se udale i promijenile imena; ili su vjerovnici prijavili račune koje bračni parovi dijele samo na muževljevo ime.
Ako ste u braku, razvedeni, razdvojeni ili udovac, obratite se svojim lokalnim kreditnim uredima kako biste bili sigurni da su sve relevantne informacije u datoteci pod vašim imenom.

Ako sumnjate na diskriminaciju…



• Žalite se vjerovniku. Dajte do znanja da ste upoznati sa zakonom. Vjerovnik može pronaći pogrešku ili poništiti odluku.
• Provjerite sa svojim državnim državnim odvjetnikom je li vjerovnik prekršio državne zakone o jednakim kreditnim mogućnostima. Vaša država može odlučiti kazneno goniti vjerovnika.
• Pokrenite slučaj pred saveznim okružnim sudom. Ako pobijedite, možete povratiti štetu, uključujući kaznenu štetu. Također možete dobiti naknadu za odvjetničke i sudske troškove. Odvjetnik vas može savjetovati kako postupiti.
• Pridružite se drugima i podnesite grupnu tužbu. Možete povratiti kaznenu odštetu za grupu do 500.000 USD ili jedan posto neto vrijednosti vjerovnika, ovisno o tome što je manje.

Prijavite kršenja odgovarajućoj vladinoj agenciji. Ako vam kredit bude odbijen, vjerovnik vam mora dati ime i adresu agencije koju možete kontaktirati. Iako neke od tih agencija ne rješavaju pojedinačne pritužbe, informacije koje im pružite pomažu im da odluče koje će tvrtke istražiti.

Rupice na licu

Gotovo svi mi mislimo da su rupice na licu neke osobe lijepe i dodaju ugodnost ljudima. Možda zato što nisu