HEKLANJE

Izbjegavajte praznike plaćanja kada su ponuđeni

TEMU APP 100 E KUPON

Nakon što ste neko vrijeme otplaćivali kreditnu karticu, možda će vam se ponuditi ‘odmor za plaćanje’. Dobit ćete pismo u kojem stoji da tvrtka zna da je nekim obiteljima teško oko Božića i nudi vam mjesec dana odsustva od plaćanja kao ‘poseban dar’.

Zašto bi to učinili?



Ponude godišnjih odmora obično imaju vrlo visoku stopu prihvaćanja. Ljudi misle da je sjajno što mogu uzeti mjesec dana odmora od stresa vraćanja duga. Ono što obično ne shvaćaju je da ti ‘praznici’ uopće nisu poklon. Oni su izvrstan pokretač novca za kartičnu tvrtku. Za tvrtku je to situacija u kojoj svi dobivaju. Oni ostvaruju veliku zaradu samo usrećivanjem svojih siromašnijih kupaca.

Kako im prepuštanjem plaćanja mogu zaraditi novac?

To je trik. Ako pročitate sitna slova, vidjet ćete da godišnji odmor nije beskamatan! I dalje vam se naplaćuju kamate. A budući da taj mjesec ne vraćate ništa, kamate će biti tu sljedećeg mjeseca na koje ćete plaćati kamate – zvane složene kamate.

Ovo je kamata plaćena na kamatu. To bi moglo biti malo teško shvatiti, pa evo primjera. Recimo da ste vraćali 1000 dolara duga po 1,5% mjesečno, oko 19,5% godišnje. Vaša minimalna mjesečna uplata je 2% ili 26,82% godišnje.

Ako plaćate minimalac za svih 12 mjeseci u godini, vratit ćete 233,51 USD i dugovati 941,62 USD na kraju godine. Vaš dug je smanjen za 58,38 USD, a izgubili ste 175,13 USD na kamatama.

S godišnjim odmorom plaćate 2% mjesečno samo 11 mjeseci. Dakle, vraćate 24,3% na dug tijekom godine. To je 217,80 dolara, a na kraju godine dugovali biste 960,55 dolara. Sveukupno ste platili 37,86 USD za godišnji odmor od uplate od oko 20 USD. Drugim riječima, vaš mjesec odmora koštao vas je gotovo dva mjeseca plaćanja!

Ne brinite ako ne razumijete svu matematiku. Namjerno su ga osmislili matematičari i trgovci kako bi bio što zbunjujući, kako bi vas spriječili da shvatite kakav loš posao dobivate. Samo zapamtite, nemojte nasjedati na to. Što više dugujete, više će vas koštati taj ‘godišnji odmor’.



Ako zvuči predobro da bi bilo istinito

Svaki put kad vam nešto ponude, to je zato što će na tome zaraditi. Ako ne možete vidjeti odakle dolazi njihov profit, budite sumnjičavi.

Bloganje za profit

U nekoliko slučajeva kada ste pregledavali net vjerojatno ste naišli na blog ili dva. Blogovi se odnose na online časopise