HEKLANJE

Izbjegavanje prijevara s kreditnim karticama.

TEMU APP 100 E KUPON

Prijevare s kreditnim karticama postaju sve veći problem, a ako niste oprezni, mogli biste izgubiti novac od prevaranata. Ako ste zabrinuti zbog prijevare, ali niste sigurni kako možete zaštititi sebe i svoje kreditne kartice, onda bi vam ovaj članak mogao pomoći. Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako se zaštititi od prijevare s kreditnom karticom:

Metode prijevare



Metode i vrste prijevara rastu kako kriminalci uče nove tehnike i stječu poboljšanu tehnologiju. Najčešće metode prijevare danas uključuju:

•Kopiranje i ‘kloniranje’ kartica
• Prijevara na bankomatu
•Prijevara s internetskim karticama
•Krađa PIN broja

Sve ove metode koriste se češće nego ikad prije za učinkovitu krađu vašeg novca. Očito je nemoguće u potpunosti eliminirati problem prijevare s kreditnom karticom, ali postoje stvari koje možete učiniti kako biste uvelike smanjili rizike.

Držite kartice blizu

Pazite da svoje kartice nikada ne ispuštate iz vida. Nikada ne ostavljajte kartice bez nadzora i nikako ne posuđujte svoju karticu nikome. Ako plaćate u restoranu ili trgovini, pripazite gdje vam je kartica. Uobičajena metoda koja se koristi za kopiranje vaše kartice je dobivanje pojedinosti dok plaćate, stoga cijelo vrijeme pazite na svoju karticu.

Provjerite račune

Kad god dobijete račun ili račun za kreditnu karticu, provjerite jesu li sve stavke i iznosi točni. Ako postoje iznosi za koje niste sigurni, odmah se obratite izdavatelju kartice. Svaku papirologiju koju bacite treba pravilno zbrinuti. Uništite dokumente tako da ljudi ne mogu pregledavati vaše smeće i otkriti podatke o vašoj kartici.



Pogledaj iza sebe

Kada podižete novac iz bankomata, pazite da nitko ne gleda preko vašeg ramena da pročita vaš PIN. Najlakši način da netko protuzakonito koristi vašu karticu je da vidi vaš PIN i potom ukrade karticu. Također, pazite da nikada ne čuvate pisani zapis o svom PIN-u, osobito u blizini svojih kartica.

Koristite renomirane tvrtke



Kada kupujete na internetu, pripazite da kupujete samo artikle od velikih i etabliranih dobavljača. Male ili nepoznate pružatelje usluga treba izbjegavati jer, čak i ako su originalni, njihova sigurnost i enkripcija mogu biti loši i omogućiti prevarantima pristup vašim podacima.

Čuvajte kontakt brojeve

Ako vam je kartica ukradena ili mislite da ste bili žrtva prijevare s kreditnom karticom, morate riješiti problem što je prije moguće. Čuvajte sve kontakt brojeve izdavatelja kartice na sigurnom mjestu kako biste ih mogli nazvati i odmah riješiti probleme. Ako ste oprezni i brzo djelujete, možete ograničiti štetu od prijevare ili spriječiti da do nje uopće dođe.