HEKLANJE

Jeste li obeshrabreni ?

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li ponekad obeshrabreni u svom poslu? Kako se nosiš s tim? Do sada ste već čuli izraze “Misli pozitivno” Mnogi učitelji osobnog razvoja podsjećaju nas “Dobivate ono na što se koncentrirate”.

Ovo su vremenom poštovana načela koja su vodila muškarce i žene kroz stoljeća do izvanrednih postignuća. Na površini izgleda dovoljno jednostavno… samo se usredotočite na ono što želite! Hej, što može biti lakše od toga? Pa ponekad najjednostavnije stvari nisu tako jednostavne, ali nas mogu najviše naučiti!



Otkrio sam da primjena ovoga u praksi u stvarnom svakodnevnom životu donosi puno učenja! Jedno područje koje me neko vrijeme zbunjuje je ovo… Što ako stvarno ne VJERUJETE u svoje pozitivne misli??

Često sam se zatekao kako izgovaram pozitivne afirmacije ili stvaram živopisne mentalne slike, ali zapravo ne vjerujem da će se to ikada dogoditi!

Jedan dio mene kaže “misli pozitivno” Drugi dio kaže “neee, ne vjerujem!” Je li vam se ovo svako dogodilo? Što ćeš s tim?

Nedavno sam imao iskustvo koje mi je dalo neki uvid. Prije nekoliko tjedana počeo sam nadograđivati svoj kućni ured. Došlo je do uzbudljivog rasta u mom poslu ove godine i moj suprug i ja smo osjetili da je vrijeme da moja vanjska stvarnost više odgovara mojoj unutarnjoj stvarnosti.

Pa sam dobio novo i elegantno računalo! Ovo je bilo jako, jako cool … moj prvi “pravi”! Prethodno sam izgradio svoj posao na uzici, s malenim (i VRLO sporim zzzzzzz) prijenosnim računalom. Prije toga dijelila sam računalo sa suprugom. Sada su se otvarale razne nove mogućnosti. Bio sam oduševljen!

Došlo je računalo, postavio sam ga i odmah je postalo jasno da stol na kojem sam držao laptop neće raditi za novo računalo. Bio je pretijesan i stvarao je neuredan izgled. Pa sam otišla u kupovinu i našla točno onaj pravi stol, koji se savršeno uklopio u moj skromni uredski prostor… juhu!! Izgledalo je super, cijena je bila prava, a bila je samo jedna kvaka…

Stol je došao u jednoj od onih dugačkih tankih kutija s natpisom “potrebno sastavljanje”. 🙁



Vjerojatno sam najmanje “zgodan” od svih ljudi na planeti. Imam malo interesa, iskustva ili sklonosti po pitanju kućanske stolarije. Uspio sam pregurati nekoliko desetljeća života bez da sam se s tim morao izravno suočiti, zahvaljujući prijateljima i obitelji punim ljubavi koji imaju taj prekrasan “handy gen” koji meni nedostaje! 🙂

Ne podnosim kućne “priručne” stvari … ali sam stvarno, stvarno, stvarno želio taj stol! I bio sam pod određenim vremenskim pritiskom jer sam trebao postaviti novo računalo. Naravno, mogla sam pozvati muža ili prijatelje koji su mi mogli pomoći tijekom vikenda, ali nisam mogla čekati. Bio sam odlučan da ću ovaj stol postaviti što je prije moguće, bio stolarski izazov ili ne!

“Mogu ja to”, rekla sam sama sebi. “Mogu sve što zamislim”. Pokrenuo sam sokove pozitivnog razmišljanja. Podsjetio sam se svih drugih stvari koje sam učinio, a za koje sam mislio da nisu moguće.



“Sjećaš li se završetka studija Tamara? Sjećaš li se da si dobio prvi ček od svoje tvrtke? Sjećaš li se da si preživio tri poslovna neuspjeha prije nego što si pronašao onaj pravi?” Sigurno bi sastavljanje stola za računalo bilo puno, PUNO lakše!

Trebalo mi je malo vremena da se živo zamislim s novim stolom, uzbuđen što radim s takvom udobnošću i lakoćom. Što sam više ovo zamišljao, to sam se bolje osjećao.

Bio sam uzbuđen i spreman za igru! Samouvjereno sam skupio svoj alat i položio dugu, tanku kutiju na stol i otvorio je. Bio sam spreman za uzbudljivu avanturu učenja i uspjeha. Nisam bio spreman za ono što se zatim dogodilo.



Digao se glasan i zastrašujući zbor misli, poput ogromnog zujanja roja pčela, koje lete posvuda i prave mnogo buke!

“Tamara, ovo NIKADA neće uspjeti”
“Nisi dovoljno pametan da ovo shvatiš”
“Glup si što ovo pokušavaš”
“Nemoj se ni truditi započeti, samo odustani!”

Hej, nisam to očekivao! Gotovo sam ih mogao vidjeti kako mi se roje oko glave! Dobro, to me nije zaustavilo, pa sam nastavio dalje. Probirao sam po nepoznatim prethodno izrezanim komadima drva, metalnim predmetima čudnog izgleda koji su mojim užasnutim očima izgledali kao widgeti s planeta Taelon … i onda sam pronašao upute.

“OK, sad kuhamo”, pomislio sam pomalo s olakšanjem, “sad ću znati što mi je činiti”. Otvorio sam upute i gle i gle, izgledale su kao da su napisane na kineskom! Zapravo su bili napisani na 5 različitih jezika, niti jedan na kineskom, ali engleski dio mi nije imao smisla!

“Umetnite klin C u postolje ležaljke B” … Joj!! Pismo je bilo vrlo malo, tako da ste jedva mogli pročitati upute. Bilo je razrađenih dijagrama koje nisam mogao shvatiti. Zujanje pčela postalo je glasnije, a roj sve veći.

“Rekao sam ti, ovo NIKADA neće uspjeti!”
“Nikada to nećeš shvatiti, zašto se mučiti?”
“Samo nemoj gubiti vrijeme s tom Tamarom
odustati!”

Preplavio me val očaja. Možda će ovo biti prava gnjavaža. Počela sam osjećati umor. “OK, moram misliti pozitivno”, rekla sam, ispravljajući kralježnicu, pokušavajući se dovesti u formu. “JA TO MOGU!”

Uzeo sam još jedan trenutak da se živo zamislim s novim stolom, uzbuđen što radim s takvom udobnošću i lakoćom. Unutarnja slika do sada je bila nekako izblijedjela i nisam mogao dočarati osjećaj uzbuđenja, ali svejedno sam ga zamislio. Sada više nisam stvarno VJEROVALA! Bio sam sve zaboravio.

“Zujanje pčela” eskaliralo je gotovo do groznice! Bili su posvuda oko mene, tako gusti i glasni da sam ih jedva vidio.

“Tamara ti si neadekvatna”
“Manjkav si”
“Ti si glupa”

Svi mi imamo svoje ranjive točke, a moja je upravo bila podbačena … AUCH! “U pravu su”, pomislio sam, “Možda jednostavno nisam stvoren za ovo”. Pogledao sam hrpu čudnih drvenih oblika i dodataka s planeta Taeolon (šalim se, samo su tako izgledali!)

Kako bi bilo lako samo pričekati vikend i zamoliti mog muža da to učini! Samo zatvorite tu kutiju i pustite da se netko drugi bavi time. Koje olakšanje! Hej, uzeti tjedan dana slobodno od mog posla ne bi bilo tako loše. Nitko neće primijetiti da me nema.” Shvatili ste… slika nije bila lijepa. Zapisao sam upute i spremio se zatvoriti kutiju…

Ali čekaj! Odjednom sam se sjetio svoje vizije sjedenja za novim stolom, uzbuđen što radim s takvom udobnošću i lakoćom. Bilo je tako dobro! Nisam mogao sada odustati!

Skupio sam snage i ponovno otišao otvoriti kutiju. Pčele koje su zujale već su vrištale … kad bi pčele mogle vrištati!! 🙂

“Okani se Tamara, NE MOŽEŠ!!!!!!!!”

Stvarno su dizali galamu i, priznajem, skoro sam odmah odustao. Spremao sam se udaljiti se od cijele stvari. Bilo je prokleto preteško! Opet sam otišao zatvoriti kutiju i onda sam shvatio… jednostavno NISAM MOGAO odustati. Zato što sam stvarno, stvarno, STVARNO želio taj stol … i htio sam ga ODMAH!!!

Nisam bio spreman odustati od toga… čak i ako je to bila gnjavaža. Moja želja da što prije dobijem radni stol bila je JAČA od svih onih “pčelica zujalica” koje su dovikivale sve razloge zašto ja to ne mogu!

Kad sam shvatio ovu jednostavnu činjenicu, ponovno sam otvorio kutiju. Neuspjeh za mene više nije bio opcija. Izmolio sam molitvu i ignorirao “zujanje pčela”, koje me više nisu zastrašivale. Sada sam svu svoju pažnju i namjeru usmjerio na odgonetanje tih ludih smjerova! Potrajalo je, ali kad sam se opustio, bilo je zabavno!

Išao sam jako, jako sporo, napravio sam nekoliko grešaka, naučio puno sjajnih stvari. Voila, za manje od dva sata IMAO sam novi kompjuterski stol!! Osjećao sam se fantastično, uzbuđeno i vrlo osnaženo. I naučio sam nekoliko novih vještina … uključujući kako sastaviti stol!

A ipak sam skoro odustao, bio sam tako blizu da propustim toliko sjajnih stvari. Kada se usredotočite na pozitivne misli i namjere, ponekad naletite na vlastite “pčele koje zuje” … negativne misli koje se javljaju dok se krećete prema svojim ciljevima i snovima.

Stare misli vole dizati galamu… ali ne mogu pobijediti ako im ne dopustiš. Gledam na “zujanje pčela” kao na neku vrstu procesa čišćenja … naš um počinje otpuštati stara uvjerenja i misli koje nam više ne služe.

Upravo namjera da transformiramo svoje mišljenje, u kombinaciji s prirodnim procesom otpuštanja, stvara prostor za nove misli i nova uvjerenja. Sam proces oslobađanja može se osjećati kao napad, pobuna negativnosti. Može vas navesti da mislite da ste zabrljali i otišli u krivom smjeru.

Kada se “pčele zujalice” puste iz kaveza, vrlo je lako VJEROVATI u ono što govore!!

Ono što sam naučio jest ostati povezan s onim što STVARNO želim. To “stvarno želim” je osjećaj, emocija, koja nadilazi pozitivne ili negativne misli. Bez obzira na to koliko “pčela zuji” oko nas, ono što STVARNO želimo puno je jače.

OVO je ključ. Morate to STVARNO, istinski željeti … koji god vam je cilj. Morate to željeti čak VIŠE nego što želite druge stvari!

Ono što ZAISTA želite dio je vaše suštine, onoga što vi zapravo jeste. Vaša bit je vaš jedinstveni izraz VAS. Ovo je srce našeg poslovanja i srce vašeg poslovnog uspjeha!

Pad braće Lehman

Ukupna imovina: 639 milijardi dolara. Datum bankrota:15. rujna 2008. S propašću Lehman Brothersa, u jesen 2008. godine, američka kreditna kriza