HEKLANJE

Jesu li tražilice muške ili ženske?

TEMU APP 100 E KUPON

O tome kako ugoditi tražilicama i uvjeriti ih da daju naklonost vašoj web stranici napisano je više centimetara od gotovo bilo koje druge teme vezane uz internet. No, koliko ja znam, nitko prije nije pokušao razumjeti njihov spol: ponašaju li se više kao muškarac ili više kao žena? Razumijevanje njihovog spola zasigurno nam može pomoći da steknemo bolji uvid u to kako im se svidjeti.

MSN je vrlo jasan: MSN je muškarac. Sve o MSN-u je jednostavno: učinite pravu stvar i bit ćete prepoznati. Slijedite savjete stručnjaka i sigurno ćete biti visoko rangirani na MSN-u sve dok su vaši konkurenti u tom pogledu manje revni od vas. Dobar sadržaj, relevantni naslovi, metaoznake povezane s ključnim riječima, mnoštvo kvalitetnih ulaznih veza, raznovrstan sidreni tekst ključnih riječi, dobar niz dubokih veza i rangiranje broj 1 bit će vaša nagrada. Zauzeo sam poziciju broj 1 na MSN-u za umjereno konkurentne ključne riječi unutar tjedan dana od pokušaja. Ono što vidite je ono što dobivate s MSN-om: on je muškarac.



Je li Yahoo muškarac ili žena? Teško se odlučujem. Možda je serijski transseksualac, a možda samo androgin. Ponekad je Yahoo jednostavan poput čovjeka: učini pravu stvar, plati članarinu i pridruži se klubu, bez komplikacija. Ovo mi se događa za neke od mojih ključnih riječi: Slijedio sam pravila i dobio svoju nagradu. Na drugima, očito nisam konkurentniji, a tamo gdje sam jednako dobro optimiziran, ako ne i bolji, nisam nigdje. Zbog ovih riječi, ona je žena, imuna na moje blaćenje.

S druge strane, Google je sasvim sigurno žena, sa ženskim lukavstvima i duboko prožeta ženskom tajanstvenošću. Ako želite prodrijeti duboko u Google morate naučiti umijeće zavođenja. Postoji li išta na planetu koje je frustrirajuće od pokušaja optimiziranja vaše web stranice za visoko rangiranje za konkurentnu ključnu riječ na Googleu. Ponekad mislim da ne. Ona je poput žene koja je uvijek nedostižna. Svoje tajne neće otkriti ni za najveći kit cvijeća. Znam da imam najbolji sadržaj u svojoj kategoriji, više kvalitetnih poveznica, dubljih poveznica, raznolikiji anchor tekst, više članaka i više svega što bi trebalo potaknuti pozicioniranje od svih mojih konkurenata. Daleko. Niti jedna od mojih 5000 čudnih povratnih veza nije izravno uzvraćena, a imam najmanje 10 ulaznih veza za svaku odlaznu. Nikada nisam platio oglas s tekstualnom vezom ili se pridružio farmi veza. Pristojan udio mojih ulaznih veza dobrovoljno je priznanje vrijednosti moje stranice od strane trećih strana. Je li ovo dovoljno? Pa i da i ne. Imam najbolje pozicije na svim tražilicama, mjereno u prosjeku za sve ključne riječi koje ciljam. Ali dok su moji položaji neosporno dominantni u MSN-u, izvrsni su samo u Googleu. Ja sam tek 2. ili 3. na svojim ciljanim riječima. Ide mi jako dobro, ali ne oduševljavam konkurenciju kao što to činim s drugima. Google je donekle prepoznao moju vrijednost, ali nije mi se u potpunosti otvorila.

Poput žene, i ona ima svoje favorite: mjesta koja su joj se davno sviđala, ali čiji je sjaj odavno zamračio u očima racionalnog promatrača, još uvijek mogu počastiti čelnom pozicijom. Ona je također prevrtljiva. Već nekoliko godina pokušavam izgraditi poziciju za jednu ključnu riječ. (To je prilično konkurentna kategorija – oko 36 milijuna web-mjesta ima ovu riječ.) Kad sam započeo svoje napore imao sam oko 25 godina (zahvaljujući tome što je ova jedina riječ dio svih ostalih ključnih riječi-fraza s kojima se natječem). Stalno sam ugrađivao sidrene tekstualne veze s ovom jednom riječi u imenike, članke, popise na drugim stranicama. Mnogi od ovih poveznica su na stranicama s dobrim PR-om. Više od 80% ovih poveznica lijepo je umetnuto usred dobro napisanog teksta.

Ishod: svakih nekoliko tjedana otkrijem da sam napredovao na uglednu poziciju: recimo 10., ponekad čak 6. ili 7. mjesto. Zatim, sljedeći dan, ili čak sat kasnije, vratim se na 14. ili čak 18. Sviđam joj se, povremeno koketira sa mnom, tolerira moje društvo, a ponekad je čak uspijem zabaviti. Ali baš kad pomislim da bih mogao očekivati uzvratni poljubac kad mi se usne približe, ona okreće obraz i bivam protjeran u vanjski krug dvorjana. Ali njezina je privlačnost tolika da sam ponovno uvučen u pokušaj razumijevanja njezinih misterija. Ali osjećam da ako ikada uspijem, i moje usne dotaknu njezine, a ona čezne za mnom kao što ja žudim za njom, nikad neću biti siguran što sam učinio da zaslužim takvo blaženstvo.