HEKLANJE

Kako dobiti besplatno kreditno izvješće i što vam to znači

TEMU APP 100 E KUPON

Ako se prijavljujete za kreditnu karticu, hipoteku, automobil ili osobni zajam, trebali biste biti upoznati s informacijama uključenim u vaše kreditno izvješće. Dodijeljen vam je broj, poznat kao FICO rezultat, koji se izračunava na temelju vaše prethodne povijesti plaćanja, broja dugova sa stanjem, nedavnih kreditnih upita i omjera stanja i raspoloživog kredita.

Mnogi su potrošači svjesni da mogu dobiti kreditno izvješće, uz naknadu, od tri glavne agencije za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti. To uključuje TransUnion, Experian i Equifax i oni daju vaše kreditno izvješće kreditnim službenicima, kartičnim tvrtkama, financijskim institucijama i svima kojima date dopuštenje da dobiju kopiju vaše kreditne datoteke. Dok mnogi potrošači znaju da se kreditna izvješća mogu dobiti uz naknadu, mnogi ne znaju da svatko ima pravo na besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća od svakog od 3 kreditna ureda svake godine. Svakih 12 mjeseci možete posjetiti http://www.AnnualCreditReport.com i dobiti trenutni online pristup svom besplatnom kreditnom izvješću.



Kada gledate kopiju svog kreditnog izvješća, moći ćete vidjeti povijest plaćanja koju je podnio svaki od vaših vjerovnika, trenutnu i prethodnu adresu zajedno sa svim informacijama uključenim u javni zapis. To može uključivati građanske presude, stečaj ili ovrhe, itd. Ako je bilo koja informacija sadržana u vašem kreditnom dosjeu netočna, imate pravo osporiti tu informaciju izravno s kreditnim uredom. U trenutku podnošenja spora, agencija za kreditno izvješćivanje će istražiti i ispraviti sve pogreške koje su učinjene.

Osim toga, ako ste odbijeni za kredit u bilo kojem trenutku, vjerovnik vam mora dostaviti pismeni razlog za odbijanje. U to vrijeme možete zatražiti besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća od agencije koja je vjerovniku dala podatke. Slanjem kopije pisma odbijanja agenciji za kreditno izvješćivanje, od njih se tada traži da vam dostave kopiju svog cijelog dosjea koji se odnosi na vas i vašu kreditnu povijest.

Preporuča se da potrošači provjeravaju svoj kreditni dosje svakih 6 mjeseci kako bi bili sigurni da su podaci točni i spriječili ili otkrili krađu identiteta. Ako primijetite nevažeću adresu ili kreditnu liniju za koju se nikada niste prijavili, to je znak moguće krađe identiteta i treba se odmah pozabaviti pozivom uredu za kreditne sposobnosti i unosom upozorenja o prijevari u vaš dosje. Informirani potrošač je sretan.

Potpore za samozapošljavanje

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene