HEKLANJE

Kako kontaktne leće mogu liječiti kratkovidnost

TEMU APP 100 E KUPON

Kratkovidnost je problem s vidom koji pogađa velik broj ljudi, osobito djecu. U medicinskoj zajednici vodila se rasprava o tome može li se ili ne rast kratkovidnosti usporiti. Istraživanja su pokazala da su kruti plinopropusni kontakti uspjeli usporiti razvoj kratkovidnosti kod više od 25% djece koja su ih nosila. Postoji niz signala koje će dijete dati kako bi pokazalo da pati od ovog stanja.

Djeca koja pate od miopije mogu se redovito žaliti na glavobolje. Također mogu patiti od naprezanja očiju kada pokušavaju gledati u predmete udaljene samo nekoliko metara od njih. Velika većina djece koja imaju miopiju ne mogu jasno vidjeti udaljene predmete. Ako primijetite da se vaše dijete stalno približava predmetima kako bi ih vidjelo, to je loš znak. Ako primijetite nešto od gore navedenog, odmah se obratite svom liječniku ili pedijatru.



Iako RGP kontakti nisu u stanju zaustaviti ovu bolest, pokazalo se da usporavaju njen rast. Istraživanja su pokazala da se kratkovidnost nije brzo proširila kod djece koja su nosila RGP leća, dok djeca koja su nosila naočale ili meke leće nisu primijetila poboljšanje. Djelovanje RGP leća nije konstantno, niti trajno utječe na oblik rožnice. Studije su također pokazale da osobe s kratkovidnošću obično imaju ovalni oblik rožnice.

Vjerojatno je da RGP kontaktne leće nude zdravstvene prednosti koje nema u naočalama ili drugim vrstama kontaktnih leća. Ti su kontakti puno tvrđi i učinkovito dopuštaju kisiku do očiju. Osim kratkovidnosti, učinkoviti su i u borbi protiv astigmatizma. Sve ove kombinirane značajke čine RGP kontakte vrijednima nošenja unatoč činjenici da mogu biti neudobni za nošenje. Kada dijete tek počne nositi RGP naočale, trebat će mu nekoliko tjedana da se navikne na njih.

Najbolje je dopustiti djeci da nose ove kontakte kada su dovoljno odgovorna da njima rukuju. Važno je da ih roditelji pouče važnosti brige o lećama, čišćenja prema rasporedu. Iako trenutnom tehnologijom nije moguće izliječiti kratkovidnost, RGP kontakti učinkoviti su u usporavanju rasta ove bolesti.

Idealne ponude za kreditne kartice

Za mnoge je ljude traženje najbolje kreditne sposobnosti vrlo težak zadatak. Iako zapravo ne postoji “najbolja” kreditna kartica, postoje kreditne