HEKLANJE

Kakva je veza između sunčanih naočala, Hollywooda i Drugog svjetskog rata?

TEMU APP 100 E KUPON

Možda niste svjesni, ali sunčane naočale danas su moderne uglavnom zbog dvije stvari: Drugog svjetskog rata i Hollywooda. Rane filmske zvijezde počele su ih nositi jer je rasvjeta ranih filmskih studija bila tako oštra, a oči su im trebale štititi između scena, dok su u Drugom svjetskom ratu mnogi vojnici nosili sunčane naočale kako bi se zaštitili od bljeskova eksplozija. Kad su fotografije ovih stvari počele dopirati do masovne publike, željeli su znati gdje mogu kupiti sunčane naočale za sebe, i trenutno se rodilo modno ludilo.

Priče o tome kako su određene vrste sunčanih naočala postale moderne obično izgledaju prilično slično: određena slavna osoba ili osoba vrijedna divljenja počela ih je nositi, a odatle se to proširilo. Ray-bans (također poznat kao wayfarers) popularizirao je James Dean 1950-ih. Trenutno najmodernije ženske sunčane naočale poznate su kao Onassis sunčane naočale, po supruzi predsjednika Kennedyja Jacqueline Kennedy Onassis – to su vrlo velike sunčane naočale, slične onima koje je ona nosila. ‘Hipiji’ šezdesetih poput Johna Lennona nosili su sunčane naočale sa žičanim okvirom, navodno kako bi sakrili crvene oči uzrokovane korištenjem droga, dok su ‘policajske’ sunčane naočale reflektirajuće naočale koje nose policajci, najpoznatiji službenici FBI-a. Svaka od ovih vrsta sunčanih naočala postala je moderna jer su se njihovi nositelji smatrali (ili se još uvijek smatraju) cool.



Kako onda znati koje su sunčane naočale trenutno moderne? Dobar početak je pogledati što nose slavne osobe – uglavnom Onassisove naočale, jer žele sakriti oči od fotografa. Sunčane naočale Oakley također su trenutno vrlo popularne, jer su prve sunčane naočale koje imaju ugrađeni mp3 player, što vam omogućuje slušanje glazbe s naočalama umjesto da morate koristiti slušalice i poseban player. Moguće je čak dobiti i kombinaciju dvaju stilova za vrhunske modne sunčane naočale.