HEKLANJE

Kreditne unije: što trebate znati

TEMU APP 100 E KUPON

Što je zapravo kreditna unija? Koje su prednosti kreditne unije? Saznajte odgovore na ova i druga pitanja u ovom kratkom pregledu osnova kreditnih sindikata.

Prije svega, što je kreditna unija? To je neprofitna financijska institucija koja je u vlasništvu i pod upravom svojih članova putem upravnog odbora.



Primarna razlika između kreditne unije i konvencionalne banke je vlasništvo i kontrola. Točnije, činjenica da su kreditne unije u vlasništvu i pod kontrolom svojih članova, dok su konvencionalne banke obično u vlasništvu dioničara.

Budući da kreditne unije nisu vođene radi profita i u vlasništvu su svojih članova, one su kroz povijest nudile bolje kamatne stope svojim članovima – sav se profit može ponovno uložiti članovima, umjesto podizanja cijena dionica, kao što bi to učinila konvencionalna banka. Dakle, često možete dobiti bolje kamatne stope na štednim računima i niže kamatne stope na zajmove preko kreditne unije, u usporedbi s konvencionalnom bankom.

Ipak, ne ispunjavaju svi uvjete za učlanjenje u svaku kreditnu uniju. Propisi zahtijevaju da kreditna unija ograniči svoje članove na određenu demografsku skupinu. Na primjer, kreditna unija može pružati usluge samo osobama koje rade u određenoj tvrtki ili su članovi određene organizacije. Međutim, većina kreditnih sindikata dopušta članu da uvijek ostane član, čak i ako više ne ispunjava uvjete za članstvo.

U Sjedinjenim Američkim Državama, kreditna unija može biti ovlaštena putem Nacionalne administracije kreditnih unija (NCUA) ili u nekim slučajevima pod nadležnošću države. Sindikati ovlašteni preko NCUA imat će Saveznu kreditnu uniju u svom imenu, a osigurani su preko Nacionalnog fonda za osiguranje dionica kreditnih sindikata (NCUSIF). Kreditne unije ovlaštene pod državnom upravom mogu biti osigurane preko NCUSIF-a ili preko privatnog osiguravatelja.

Kreditne unije zapravo se najviše koriste u Kanadi, gdje je više od jedne trećine stanovništva član jedne.

Kreme za lice protiv bora

Volite li da vas ljudi nazivaju mlađim? Većina nas voli biti mlada i izgledati lijepo. Žene odlaze u sklonište čim