HEKLANJE

Krenite na put financijskog oporavka (I. dio)

TEMU APP 100 E KUPON

Što možete učiniti za sebe

Pregledajte svoje specifične obveze za koje vjerovnici tvrde da ih dugujete kako biste bili sigurni da im doista dugujete. Ako osporavate dug, prvo se obratite izravno vjerovniku kako biste riješili svoja pitanja. Ako i dalje imate pitanja o valjanosti duga ili praksi naplate, obratite se svom državnom ili lokalnom uredu za zaštitu potrošača ili državnom odvjetništvu.



Obratite se svojim vjerovnicima da im kažete da imate poteškoća s plaćanjem. U idealnom slučaju, to bi trebalo učiniti prije nego što plaćanje kasni ili je propušteno. Recite im zašto imate problema – možda zato što ste vi ili vaš supružnik nedavno izgubili posao ili imate neočekivane medicinske račune. Pokušajte sa svojim vjerovnicima dogovoriti prihvatljiv raspored plaćanja. Većina je voljna raditi s vama i cijenit će vašu iskrenost i iskrenost. Mnogi imaju “programe za teškoće” koji predviđaju prilagodbu isplata za određeno vremensko razdoblje.

Zakon o praksi poštene naplate dugova zabranjuje utjerivaču dugova da pokazuje što dugujete bilo kome osim vašem odvjetniku, uznemirava vas ili vam prijeti, koristi lažne izjave, daje lažne informacije o vama bilo kome i lažno predstavlja pravni status vaših dugova. Imajte na umu da prema drugim saveznim zakonima o naplati dugova, vjerovnici ne mogu zaplijeniti većinu državne pomoći i mogu zapleniti samo dio plaće za naplatu dugova.

Proračunirajte svoje troškove. Napravite plan potrošnje koji vam omogućuje smanjenje dugova. Navedite potrebne troškove (kao što su stanovanje i zdravstvena njega) i neobavezne troškove (kao što su zabava i putovanje na odmor). Započnite plan štednje kako bi sredstva bila dostupna za nepredviđene, ali bitne izdatke. Drži se plana.

Pokušajte smanjiti svoje troškove. Izbacite sve nepotrebne troškove kao što je jelo vani i kupnja skupe zabave. Razmislite o korištenju javnog prijevoza radije nego o posjedovanju automobila. Izrežite kupone, kupujte generičke proizvode u supermarketu i izbjegavajte impulzivnu kupnju. Iznad svega, prestanite se zaduživati. Razmislite o zamjeni kreditne kartice debitnom karticom.

Iskoristite svoju ušteđevinu i drugu imovinu za otplatu dugova. Podizanje štednje s računa s niskim kamatama radi podmirenja zajmova s visokim kamatama obično ima smisla. Prodaja drugog automobila ne samo da osigurava gotovinu, već i smanjuje osiguranje i druge troškove održavanja.

Potražite dodatne resurse iz državnih i privatnih izvora za koje možda imate pravo. Državna pomoć uključuje naknadu za nezaposlene, pomoć obiteljima s uzdržavanom djecom (AFDC), bonove za hranu, pomoć za energiju niskim prihodima, Medicaid i socijalno osiguranje uključujući invaliditet. Ostali izvori mogu biti dostupni od crkava i društvenih grupa. Ti su izvori često navedeni u žutim stranicama vašeg telefonskog imenika.

Mike Stern

Jedan od vodećih gitarista srednje generacije, rođen je u Bostonu 1953. gdje je i pohađao Berklee College of Music. Početak