HEKLANJE

Kupite/prodajte nazive domena! Je li isplativo?

TEMU APP 100 E KUPON

Nedavno sam naletio na nekoliko web stranica kao što su namepros.com i dnforum, web stranica koje su usredotočene isključivo na kupnju i prodaju domena. I “moram ti reći” bio sam impresioniran kada sam čuo neke od priča o uspjehu.

Koliko sam shvatio, mislio sam da je profit od prodaje domena umro na kraju procvata dotcoma. Ali prema onome što sam vidio i čuo, čini se da to može biti unosan posao. Naravno, to je više od kupnje imena domene za 5,99 dolara godišnje i okretanja i prodaje za 4000 dolara. Naići na naziv domene (bez obzira je li sam kreiran, istekao ili kupljen) trošiti vrijeme na njegovo reklamiranje, slanje prometa tamo gdje je parkirano, pronalaženje brokera, raditi stvari koje trebate učiniti da povećate vrijednost imena, čini se kao vrlo dugotrajan posao.



Ali ako odete na Sedo.com iznenadit ćete se cijenama po kojima neke od ovih domena idu, 5000 USD, 10 000 USD, čak i više.

Čini mi se kao skrivena umjetnost. Nema puno govora o tome na općim internetskim marketinškim forumima. Posvuda na netu vidite e-knjige o “Kako” pisati e-knjige za zaradu, sklopiti JV (joint venture) poslove, e-knjige o prometu na web-mjestu, tehnikama bloganja, affiliate marketingu, rss feedovima…… dalje i dalje i dalje i vrlo malo informacija o poslu kupnje i prodaje imena domena. Dakle, to znači da je to posao čije je vrijeme prošlo ili vrlo unosan koji je skriven od ljudi koji uskaču u njega.

Samo gledanje aktualnih događaja i provjera domena na određene teme govori mi koliko brzo se razgrađuju dobre domene. Vjerovali ili ne ime Farris Hassan dot com (16-godišnji dječak koji je otišao u Irak) već je zauzeto.

Iz mojih studija čini se da postoji nekolicina odabranih koji velikodušno zarađuju od kupnje i prodaje naziva domena. Kao što sam gore spomenuo, potrebno je puno posla, ali ako ste voljni pridružiti se nekoliko stranica za članstvo, naučiti nekoliko trikova za oglašavanje i ući u igru, prodaja naziva domena može biti vrlo unosan posao.