HEKLANJE

Mogu li sve metalne zgrade izdržati potres?

TEMU APP 100 E KUPON

U određenim dijelovima svijeta ključno je izgraditi strukture koje će izdržati goleme udare i oštećenja povezana s potresima. Nažalost, znanost još uvijek nije razvila sustav ranog upozorenja koji može dati trenutnu obavijest kada je potres neizbježan. Dakle, potpuno smo prepušteni prirodi na milost i nemilost da preživimo potres, a zgrade moraju biti izgrađene tako da izdrže potres u bilo kojem trenutku.

Mnogo je istraživanja i studija posvećeno saznavanju koje vrste struktura najbolje prolaze u potresu. Općenito govoreći, konsenzus je da su metalne zgrade bolje od betonskih.



Međutim, netko bi se mogao zapitati: znači li to da sve metalne zgrade mogu izdržati potres?

Odgovor je ne. Samo zato što je zgrada metalna ne znači da će automatski dobro proći u slučaju potresa.

Veća je vjerojatnost da će metalne konstrukcije preživjeti potrese jer su rastezljivije – mogu se savijati i savijati bez loma. Ova karakteristika je ključna kod ozbiljnog potresa.

Najčešća vrsta metala koja se koristi za izgradnju potresno sigurnih zgrada je čelična armatura. Čelična armatura ima duktilnost koja je ključna za apsorbiranje potresa i vrlo je čvrsta, što je čini najboljom i najučinkovitijom opcijom za gradnju u potresnom području.

Čelična armatura se pokazala izvrsnim građevinskim materijalom koji može izdržati potrese, ali sama po sebi nije otporna na budale. Mora se primjenjivati s ispravnim inženjerskim i arhitektonskim načelima kako bi se povećala njegova učinkovitost.

Ako razmišljate o korištenju čelične armature za izgradnju strukture otporne na potres, budite potpuno sigurni da su vaši planovi i metode ispravni ili angažirajte graditelja koji je upoznat s takvim strukturama.

Druge vrste metalnih zgrada daleko su manje otporne na potrese i mogu biti prilično nesigurne u potresnim područjima. Mnoge metalne modularne kuće nisu konstruirane da izdrže snažan udar potresa. Ove vrste zgrada bile bi vrlo nesigurne u potresnom području. Također, građevine od lima su vrlo krhke i velika je vjerojatnost da će se srušiti tijekom potresa.



Stručnjaci ne preporučuju niti jednu od ovih vrsta građevina za postavljanje u potresno područje. Neki zakoni o zoniranju ih u potpunosti zabranjuju.

Još jedan vrlo važan faktor koji utječe na to hoće li zgrada preživjeti potres je raspodjela težine. Vjerojatnije je da će pasti zgrada koja je teška na vrhu nego zgrada koja je na vrhu laka. Zgrada sigurna od potresa ne samo da bi trebala biti izgrađena od čelične armature. Trebao bi biti uokviren lakšim materijalima u gornjim etažama i imati jako ojačan donji dio.

Najvažnija lekcija koju treba naučiti iz ove rasprave je da samo zato što je zgrada napravljena od metala ne znači nužno da je otporna na potres. Da bi bila potpuno otporna na potres, zgrada mora biti izgrađena s ispravnim materijalima (kao što je čelična armatura) i biti izgrađena u skladu s ispravnim standardima.



Ako gradite komercijalni objekt, dužni ste sebi, svojim kupcima i svima koji koriste zgradu koristiti najbolje materijale i tehnike koje su vam dostupne. Želite izvući maksimum iz svoje investicije, stoga joj posvetite pozornost koju zaslužuje.

Ivana Kindl, Branka Delic & Kikici

Zagreb,Croatia,Europe – A song co-written, by Silvestar Dragoje Šomi was chosen as the winner of national Croatian Olympic Committee songwriting