HEKLANJE

Naučite žargon poslovanja s kreditnim karticama i zaustavite svoje dugove

TEMU APP 100 E KUPON

Tvrtke koje izdaju kreditne kartice, kao dio financijske industrije, koriste ogroman niz žargona. Ako razumijete uvjete, možete ostati u tijeku s dugom po kreditnoj kartici. Iako se od vas ne može očekivati da prepoznate sve tehničke izraze, neki od njih su vrlo važni pa je ovdje kratki vodič, abecednim redom.

Kartica afiniteta
Ovo je kreditna kartica koja daje određeni iznos dobrotvornoj organizaciji po vašem izboru, ovisno o tome koliko potrošite. Općenito je najbolje izbjegavati bilo koju dobrotvornu organizaciju koja želi da se prijavite za takvu karticu i ne dopustite da vas osjećaj krivnje dovede do visoke kamatne stope.



APR
Godišnja postotna stopa. Ovo je vaša ukupna kamatna stopa, izračunata na godišnjoj razini, i dana kao postotak duga na vašoj kreditnoj kartici.

bankomat
Automatizirani bankomat. Bankomat. Dobit ćete novac kada stavite svoju kreditnu karticu, ali će vjerojatno naplatiti dodatnu naknadu.

Prijenos stanja
To je kada prenosite svoj saldo s jedne kreditne kartice na drugu. Uobičajeni razlog za to je pokušati zadržati što je moguće više duga po kreditnoj kartici na kartici s nižim kamatama.

Kreditno ograničenje
Vaš kreditni limit je najveći iznos koji možete potrošiti ili podići sa svoje kartice. Prekoračenje kreditnog limita rezultirat će time da vaša kartica više neće biti prihvaćena i da će vam se naplatiti naknada za prekoračenje limita.

Fiksna stopa
Kartica s fiksnim cijenama je ona kod koje dobivate stopu kada se prijavite za karticu i ta cijena, barem u teoriji, ostaje ista cijelo vrijeme dok imate karticu. Međutim, u praksi se kamatne stope mogu promijeniti iz gotovo bilo kojeg razloga.

Grace period
Vaše razdoblje odgode je vremenski period između trenutka kada potrošite novac i trenutka kada na njega počnete plaćati kamate. Dobre kartice mogu imati poček do dva mjeseca, a loše ga možda uopće nemaju.

Minimalna uplata
Minimalna uplata je apsolutno najniži iznos koji možete vratiti kartičarskoj kući svakog mjeseca na dug po vašoj kreditnoj kartici. Trebao bi platiti više, ali ne moraš. Minimalna plaćanja su obično oko 2% vašeg stanja.



Drugorazredni
Ovo je fraza koja se koristi u industriji za opisivanje klijenata koji su izloženi lošem kreditnom riziku, ali ih se svejedno smatra vrijednima posuđivanja. Ako ste prepoznati kao subprime, počet ćete dobivati ponude za zajmove osigurane vašom imovinom. Oni znaju da će oni svejedno dobiti svoj novac ako ne možete platiti dug po kreditnoj kartici.

Stopa zadirkivanja
Posebna ponuda niske cijene, obično napisana ogromnim slovima. Vidjet ćete mnoge ponude s “LOW 4,9% APR” ispisanim slovima visokim inčima, nakon čega slijedi “za prvih šest mjeseci, 21,9% nakon toga” ispisanim mikroskopskim slovima. Teaser ponude ponekad mogu biti vrijedne prihvaćanja, ali ne ako vas vežu dulje od razdoblja ponude.

Promjenjiva stopa
Ovo je kamatna stopa koja se izračunava dodavanjem određenog iznosa trenutnoj osnovnoj stopi. Odabirom ove opcije omogućit ćete da na dug po vašoj kreditnoj kartici utječu promjene nacionalnih kamatnih stopa. To je dobra ideja ako mislite da bi stope mogle pasti, a loša ako su na putu prema gore.



Što ste više informirani, to ćete imati bolju kontrolu nad svojim kreditom i dugom po kreditnoj kartici. Da biste saznali više o skrivenim naknadama, naknadama i troškovima koji su duboko zakopani u vašem ugovoru o kreditnoj kartici i prebacili financijsku moć s kartičnih tvrtki na vas.

Gnojidba kupusnjača

Kupusnjače najbolje uspijevaju na humusom bogatim tlima dobre prozranosti i dovoljno opskrbljene vlagom te blago kisele do neutralne reakcije gdje