HEKLANJE

Nedostaci predujma u gotovini putem kreditnih kartica

TEMU APP 100 E KUPON

Iako je mogućnost gotovinskog predujma koju nude kartičarske kuće prikladan način za trenutno dobivanje gotovine u vrijeme financijske krize, treba je izbjegavati što je više moguće. Potrošači bi trebali shvatiti da su gotovinski predujmovi popraćeni visokim kamatama i naknadama. Osim toga, za gotovinske predujmove ne postoje počeci. Štoviše, za potrošače koji traže olakšice za dug, gotovinski predujam mogao bi dodati ulje na vatru. Bilo bi bolje da ste svjesni sljedećih točaka prije nego što krenete naprijed za gotovinski predujam putem svoje kreditne kartice.

Iako naknade za gotovinski predujam mogu varirati, općenito su visoke. Za određivanje visine naknade koriste se dvije metode izračuna. Uglavnom se izračunava na postotnoj osnovi, recimo 1% do 4%. Drugi izdavatelji kartica izravno traže “paušalne naknade” za svoje gotovinske predujmove i one su općenito konstantne, a ne temeljene na iznosu predujma. Drugi uobičajeni trend je kombiniranje obje metode izračuna. To će sigurno rezultirati većim naknadama. Na primjer, izdavatelj bi mogao naplatiti x% za gotovinski predujam, ali naplaćuje najmanje 10 USD bez obzira na iznos uzetog predujma. Drugi slučaj bi mogao biti izdavatelj koji naplaćuje x% ili 20 USD, što god je više. U tom slučaju treba pažljivo pročitati ugovor o kreditnoj kartici prije nastavka.



Još jedna stvar koju treba napomenuti je izbjegavanje korištenja bankomata za gotovinski predujam. Bankomati općenito naplaćuju dodatnu naknadu za gotovinski predujam. Ova naknada ide financijskoj instituciji kojoj taj bankomat pripada. Najveća rupa u gotovinskom predujmu su kamate. Kamatna stopa koja se naplaćuje za gotovinski predujam putem kreditne kartice obično je nekoliko puta viša od kamatne stope za svakodnevnu kupnju putem vaše kreditne kartice. Još jedan mogući nedostatak gotovinskog predujma putem kreditne kartice je poček i način plaćanja od strane izdavatelja kartice. Novčani predujam ne uključuje nikakvo razdoblje počeka, jer počinje akumulirati kamatu gotovo odmah nakon podizanja iznosa. Stoga, čak i ako je plaćanje vašom kreditnom karticom izvršeno, možda će vam se ipak naplatiti neki financijski troškovi za gotovinski predujam. Naposljetku, većina izdavatelja kartica primjenjuje postupak plaćanja kupnje karticom prije plaćanja na predujam u gotovini. U slučaju da se takav saldo nosi na kreditnoj kartici, to bi moglo rezultirati visokom neto kamatnom stopom.

Vlasnici kartica lako bi mogli doći u iskušenje ponudama gotovinskih predujmova, a da nisu svjesni ozbiljnih posljedica koje bi to kasnije moglo ostaviti na njih.