HEKLANJE

Novac je život: Život je ovladavanje novcem

TEMU APP 100 E KUPON

Prečesto smo uhvaćeni u svoje živote da brinemo o financijama. Problem je u tome što su financije u mnogim slučajevima razlog zašto su naši životi tako užurbani. Ovaj fenomen je previše čest. Kažem “mi” jer se i ja suočavam s istim poteškoćama – iako sam financijski savjetnik.

Kao što bi većina ljudi voljela živjeti život u kojem bi netko drugi radio stvari po kući i u uredu koje ja ne želim raditi, želio bih moći provoditi vrijeme u emocionalno značajnoj i izazovnoj profesiji, želio bih provoditi vrijeme sa svojom ženom i djecom, i želio bih slobodno vrijeme da radim što god želim.



S obzirom na te financijske ciljeve, često se pitam što ja (i moji klijenti) radimo kako bismo postigli te ciljeve. Ja (i većina mojih klijenata) provodim puno vremena po kući i uredu radeći stvari koje (mi) ne želim raditi. Nalazim isprike zašto ne unajmim nekoga da radi te stvari.

Umjesto da usmjerim svoju energiju na poslu na stvari koje su emocionalno značajne (kao što je upravljanje novcem u dobrotvorne svrhe) i izazovne (kao što je strukturiranje složenih ugovora o partnerstvu), obično provodim dane gurajući papirologiju i postavljajući račune. Ipak, proveo sam vrlo malo vremena razmišljajući o tome kako popraviti ovu situaciju. Kad počnem razmišljati o tim problemima, često se izgovaram (kao što je “ako želim da bude dobro, moram to učiniti sam”).

Provodim puno sati u uredu, a čak i kad sam kod kuće, na kraju obavljam zadatke koji su daleko od moje žene i djece (kao što je košnja travnjaka ili popravak slavine koja curi). Lako bih mogao angažirati ovu vrstu posla, ali nekako uvijek završim tako da to radim sam.

Imam mnogo interesa, kao što je treniranje nogometnog tima mog sina, čitanje klasične literature (osobito trilera iz 18. stoljeća) i restauriranje starih istrošenih Volva. Osim treniranja, čini se da nikada ne nalazim vremena za ove stvari u kojima uživam.

U ovom trenutku možda mislite, “pa kakve to veze ima s financijama?” Odgovor je da ima sve veze s financijama. Svaka odluka temelji se na zarađivanju više novca ili trošenju manje novca. To je problem. Prljava tajna koja je previše tabu u našem društvu. Novac, ako se pravilno koristi, zapravo može učiniti vaš život boljim.

U svim financijskim savjetima koje dajem svojim klijentima, jedna poruka ostaje ista: vaš novac je vaša sreća. Osigurajte svoj novac i osigurat ćete svoj život. Naravno, ovaj savjet različitim ljudima znači različite stvari. “Uradi sam” ovo može pročitati da znači da bi trebali biti štedljivi i štedjeti svaki novčić kako bi imali svjetliju budućnost. Tip osobe koja “leti pored hlača” mogla bi to pročitati da znači da bi trebali potrošiti sve kako bi danas imali svjetlije.

Srećom, oboje su u pravu. Svaki pojedinac može i treba ispitati ono što mu je važno. Trebali bi postaviti (mislim da ga zapravo zapišu) plan u svjetlu onoga što im je važno. S vremenom bi trebali poduzeti korake kako bi u potpunosti proveli taj plan i trebali bi ga povremeno pregledavati kako bi bili sigurni da i dalje slijede ciljeve koji su im važni. Tome učim klijente i to pokušavam implementirati u svoj život.



Više vremena provodim kod kuće sa svojom obitelji i neke stvari radije zapošljavam nego radim sama. Ukratko, prisiljavam se činiti ono što inače ne bih. Nakon istraživanja mojih (i mojih supruginih) ciljeva, to nam je bilo važno. Nakon što sam dosta napredovao prema ovim ciljevima, mogu vam reći da je moj život danas tisuću puta bolji nego kad sam počeo. Potpuno očekujem da će u budućnosti biti tisuću puta veći.

To je ono što je pravo financijsko planiranje. Ako još niste istražili svoje ciljeve, potičem vas da to sada učinite. Ako se niste sastali s financijskim stručnjakom kako biste razgovarali o svojim ciljevima, potičem vas da to učinite danas. Jednom kada počnete napredovati prema svojim ciljevima, pitat ćete se zašto to niste učinili ranije.