HEKLANJE

Objašnjena kreditna terminologija

TEMU APP 100 E KUPON

Kada se bavite kreditom, postoji mnoštvo pojmova koje biste trebali razumjeti. Ovi se izrazi često koriste kada se radi o kreditima i pomoći će vam da bolje razumijete što je točno uključeno u vaš kredit. Pročitajte ovaj vodič za kreditnu terminologiju i educirajte se o svijetu kredita.

Prilagođeni saldo – Prilagođeni saldo je metoda izračuna vašeg kreditnog salda i godišnje postotne stope (APR) gdje se uplate i/ili krediti izvršeni tijekom ciklusa naplate oduzimaju od vašeg salda na kraju prethodnog ciklusa naplate. Ova metoda je povoljnija za zajmoprimce i vlasnike kreditnih kartica. Za razliku od izračuna prosječnog dnevnog salda, nove kupnje tijekom tog ciklusa naplate nisu uključene u izračune prilagođenog salda, a kamate se primjenjuju samo na preostali saldo nakon što se uplate knjiže na vaš račun.



Amortizacija – Amortizacija je plan plaćanja koji zajmoprimcu omogućuje smanjenje duga mjesečnim otplatama glavnice.

Godišnja postotna stopa (APR) – APR je godišnja stopa koju zajmodavci naplaćuju zajmoprimcima za posudbu novca (također se naziva trošak kredita). Zajmodavci moraju otkriti APR koji naplaćuju prije zaključenja posla. Zajmodavci ne mogu otkrivati niti mijenjati APR nakon što je ugovor zajmodavac/zajmoprimac potpisan. Međutim, neke tvrtke koje izdaju kreditne kartice i zajmodavci navode u svom ugovoru da mogu promijeniti vaš APR kada se promijene kamatne stope ili indeksi.

Prosječno dnevno stanje – Prosječno dnevno stanje je metoda izračuna vašeg kreditnog stanja i kamata. Praksa je kreditiranja vašeg računa od dana primitka vaše uplate. Drugim riječima, to je dnevno praćenje onoga što dugujete. Prilikom izračunavanja prosječnog dnevnog salda, zajmodavac dodaje početni saldo za svaki dan u obračunskom razdoblju, a zatim oduzima sva plaćanja i/ili kredite izvršene na vaš račun tog dana. Krajnji rezultat je vaš prosječni dnevni saldo. Nove kupnje nisu nužno dodane na vaš račun na dan kupnje i neće se prikazati u vašem dnevnom stanju. Kada se kupnja tereti za vaš račun, to utječe na vaš saldo.

Bankrot – Bankrot je oblik financijske zaštite u kojem zajmoprimac nije u mogućnosti platiti najamninu ili hipoteku, nema kredit ili sredstva za plaćanje te se ne može pomiriti s agencijama za naplatu. Postoje dvije metode podnošenja zahtjeva za osobni bankrot: Poglavlje 7 i Poglavlje 13. Stečaj prema Poglavlju 7 eliminira sve dugove (minus poreze i moguće isplate alimentacije) uzimanjem sve imovine koja nije izuzeta (kako je navedeno u podnošenju Poglavlja 7) i njezinom pretvorbom u gotovini platiti dugove. Stečaj prema Poglavlju 13 omogućuje zajmoprimcu sa stalnim prihodom da otplaćuje račune u razdoblju od 36 do 60 mjeseci. Podnošenje zahtjeva prema poglavlju 13 dostupno je samo onima koji imaju predvidljiv prihod i sredstva za otplatu duga tijekom utvrđenog vremenskog razdoblja.

Kreditna ocjena – Kreditna ocjena je statistički izračun podataka o kreditnoj sposobnosti dobivenih u kreditnom izvješću potrošača. Uobičajena vrsta kreditnog rezultata je FICO rezultat, drugi uključuju Beacon i Empirica. Svi se oni koriste za izračun buduće vjerojatnosti da ćete otplatiti bilo koji zajam, na temelju vaše povijesne kreditne povijesti.

FICO – FICO je matematička jednadžba/izračun koji zajmodavci koriste za procjenu rizika povezanog s posuđivanjem novca. FICO je kratica za Fair Isaac Company, tvrtku koja je izvorno stvorila formulu.

Likvidacija – Likvidacija je proces pretvaranja imovine u gotovinu kako bi se isplatili vjerovnici. Ovaj se postupak koristi u osobnom i korporativnom stečaju kao rješenje za izlazak iz duga kod zajmodavaca.



Povrat – Povrat je prisilna ili dobrovoljna predaja robe kao rezultat kupčevog propusta da plati ono što duguje. Ako kupite artikl na kredit i ne platite ga, subjekt koji vam ga je prodao vraća ga.

Revolving račun – Revolving račun je račun koji zahtijeva minimalnu uplatu svaki mjesec uz naknadu za uslugu. Kada se saldo smanji, naknada za uslugu/kamata također opada.

Kreditna terminologija može biti zbunjujuća. Ako istražujete kreditne mogućnosti i želite znati o čemu se radi, upotrijebite ovaj vodič da biste se brže upoznali s nekim od uobičajenih kreditnih uvjeta.