HEKLANJE

Odluke o poslovnom financiranju

TEMU APP 100 E KUPON

Cilj poslovnih financija je prikupiti dovoljno kapitala uz najmanji trošak za razinu rizika s kojom je menadžment spreman živjeti. Rizik je da tvrtka neće moći servisirati dug i biti prisiljena u stečaj.

Općenito govoreći, postoji 5 glavnih načina financiranja potreba poduzeća:



• Primite kredit od dobavljača
• Dobiti financiranje leasinga
• Dobiti bankovne kredite
• Izdavati obveznice
• Emisija dionica

Kredit dobavljača

Ovo je najlakši način na koji tvrtke dolaze do sredstava. Tvrtke kupuju robu i usluge i imaju od sedam dana do šest mjeseci da ih plate; kada tvrtkama treba više kredita od dobavljača, financijski kontrolori će pregovarati o dužim kreditnim uvjetima ili većim kreditnim linijama. Uvjeti plaćanja također se mogu rastegnuti i to može dobro funkcionirati jer vjerovnici ne žele da kupac ode u stečaj i ponese svoj novac sa sobom.

Financiranje putem lizinga

Umjesto kupnje opreme, mnoge tvrtke odabiru leasing opreme – to je oblik franšizinga. Automobili, računala i teška oprema mogu se financirati na kratka ili duža razdoblja.

Ako se radi o kratkom razdoblju, to se naziva operativnim najmom, a na kraju najma imovina je još uvijek korisna i vraća se financijskom društvu.

Dugoročni najmovi su, u biti, načini financiranja kupnje, a ne kupnje privremenih usluga dijela opreme. Oni se često nazivaju kapitalni najmovi.



Za kapitalne leasingove, leasing imovina i financijska obveza evidentiraju se u knjigama leasing društva kao da je društvo u potpunosti kupilo opremu.

Bankovno financiranje

Sljedeća razina financiranja uključuje banke. Ako tvrtka ima kreditnu liniju ili revolver kod banke, ona povlači i otplaćuje kako bi postavila ograničenja kredita jer je novac potreban i generiran od strane poduzeća. Kredit je često osiguran imovinom tvrtke, no ako tvrtka zapadne u probleme, možda neće moći platiti banci i otići će u stečaj



Osiguranje obveznica

Obveznice imaju ugovorene fiksne kamatne stope i dospijeće glavnice. Rizik dolazi do vlasnika tvrtke ako se ne može servisirati. Glavni vlasnici obveznica tada ih mogu zamijeniti za vlasništvo nad poduzećem i istisnuti vlasnike.

Trošak posudbe nakon oporezivanja



Plaćanje kamata za posuđivanje od dobavljača, bankara ili vlasnika obveznica je porezno odbijeno, dok dividende dioničarima nisu. Trošak posudbe nakon oporezivanja je trošak kamata umanjen za poreznu korist.

Problemi s dionicama

Emisije dionica imaju izvanugovorne isplate dividendi koje se ne odbijaju od poreza. Dionice predstavljaju vlasništvo nad poduzećem i nad svom njegovom imovinom. Ako se izdaju dodatne dionice radi prikupljanja gotovine, to se čini na račun vlasničkog interesa trenutnog dioničara. Novi dioničari ravnomjerno dijele svoj vlasnički udio po dionici sa sadašnjim dioničarima – zato analitičari kažu da novi dioničari razvodnjavaju interese postojećih dioničara.

Sažetak

Ukratko, što je veći postotak duga prema ukupnom kapitalu, to je veća vrijednost tvrtke, do određene točke. U trenutku kada rizik bankrota postane značajan, vrijednosti padaju. Trošak financiranja smanjuje se kako tvrtka dodaje jeftiniji zaštićeni dug kako bi zamijenila veće povrate koje zahtijevaju ulagači u kapital.

Svi časopisi na jednom mjestu

Mojmag je web stranica koja okuplja časopise/novine na jednom mjestu. Naslovnice, zanimljivi isječci i popis sadržaja su lako dostupni preko

Štedite novac u kući

Tamo provodite najviše vremena, pa je logično da vam kuća predstavlja najveći trošak. Bilo da se radi o svakodnevnom održavanju,