HEKLANJE

Pazite na skrivene opasnosti za svoju kreditnu karticu

TEMU APP 100 E KUPON

Kreditne kartice su vrijedan alat u današnjem društvu i imaju mnoge prednosti, uključujući poboljšani protok novca i sigurnost kupaca. Međutim, kreditne kartice također imaju opasnosti, a ako se loše koriste ili niste svjesni potencijalnih problema, mogli biste platiti mnogo novca i zadužiti se. Evo nekih od skrivenih opasnosti kreditnih kartica i kako ih možete izbjeći:

Zadane kazne



Ako zakasnite s plaćanjem bilo kojeg računa, to može značiti da to utječe na vašu kamatnu stopu i kreditni limit. Čak i ako je vaša povijest plaćanja savršena na vašoj kreditnoj kartici, zakašnjela plaćanja na druge oblike kredita ili računa mogu dati kartičnoj tvrtki izgovor za naplatu viših stopa. Kako biste to izbjegli, pokušajte platiti sve račune na vrijeme.

Kratka razdoblja odgode

Mnoge kartice imale su razdoblja odgode, što znači razdoblje u kojem se vaše transakcije ne kamatuju, od oko 30 dana. Sada su ta razdoblja odgode sve manja, a mnoge tvrtke nude samo razdoblja odgode od 20 ili čak bez razdoblja. To znači da će vaš saldo početi prikupljati kamate čim nešto kupite, pa ćete i dalje plaćati kamate čak i ako račun vratite u cijelosti na kraju mjeseca.
Naknade za zakašnjela plaćanja

Ako čak i 1 dan kasnite s plaćanjem računa, platit ćete pozamašne naknade za kašnjenje, koje su obično oko £20-35. Ako kasnite s plaćanjem više od jednom ili dva puta, vaša kamatna stopa također može porasti. Pobrinite se da uplatu pošaljete dovoljno unaprijed kako bi vaša uplata uvijek stigla na vrijeme.

Naknade za prekoračenje ograničenja

Drugi visoki trošak do kojeg možete doći su naknade za prekoračenje ograničenja. Ako nešto kupite i blizu ste ruba kreditnog ograničenja, plaćanja kamata bi vas mogla gurnuti preko vašeg ograničenja. Prelazak čak i nekoliko penija preko ograničenja koštat će vas oko 20-30 funti. Te bi se naknade uskoro mogle zbrojiti. Na primjer, ako ste zakasnili s plaćanjem i terećenje vas prekorači ograničenje, tada ćete dobiti još jedno terećenje. Ako zakasnite nekoliko puta i prekoračite ograničenje, mogli biste potrošiti stotine funti samo na naknade. Provjerite znate li troškove zakašnjelog plaćanja i naknade za prekoračenje limita i pokušajte ostati ispod svog limita ako je moguće.

Obvezna arbitraža



Obvezna arbitraža je jedna stvar na koju biste trebali obratiti pozornost kada potpisujete ugovor o kreditnoj kartici. Ova klauzula znači da ako nešto pođe po zlu i smatrate da je kartičarska kuća loše postupila, ne možete ih tužiti pred sudom. Potpisivanjem ugovora pristajete da se sva pitanja rješavaju arbitražom. To tvrtkama s kreditnim karticama daje priliku da postupe loše i da ne moraju zbog toga ići na sud. Ako je ova klauzula uključena, svakako razmislite o posljedicama potpisivanja.

Iako postoje skrivene opasnosti, ako ste ih svjesni i pametno koristite svoju karticu, tada nećete imati velike troškove, a vaša će kartica biti iznimno korisna.