HEKLANJE

Pitanja i odgovori o kreditnim karticama

TEMU APP 100 E KUPON

Koliko traje poček?

Razdoblje odgode je broj dana koje morate platiti u cijelosti svoj račun bez pokretanja financijske naknade. Na primjer, kartičarska kuća može reći da imate “25 dana od datuma izvoda, pod uvjetom da ste platili svoj prethodni dug u cijelosti do datuma dospijeća.” Datum izvoda je naveden na računu.



Razdoblje odgode obično se odnosi samo na nove kupnje. Većina kreditnih kartica ne daje poček za gotovinske predujmove i prijenose stanja. Umjesto toga, kamate počinju odmah.

Ako ste prenijeli bilo koji dio svog stanja iz prethodnog mjeseca, možda nećete imati razdoblje odgode za nove kupnje. Umjesto toga, mogu vam se naplatiti kamate čim obavite kupnju (osim što vam se naplaćuju kamate na prethodno stanje koje niste podmirili). U aplikaciji za kreditnu karticu potražite informacije o “metodi izračuna stanja za kupnje” kako biste vidjeli jesu li nove kupnje uključene ili isključene. Informacije o metodama izračuna stanja nalaze se u odjeljku “Kako se izračunava financijska naknada?”

Kako se izračunava financijska naknada?

Financijski trošak je iznos u dolarima koji plaćate za korištenje kredita. Iznos djelomično ovisi o vašem nepodmirenom dugu i APR-u.

Tvrtke koje izdaju kreditne kartice koriste jednu od nekoliko metoda za izračun nepodmirenog duga. Metoda može napraviti veliku razliku u financijskim troškovima koje ćete platiti. Vaš nepodmireni dug može se izračunati

Tijekom jednog ili dva ciklusa naplate,

Korištenje prilagođenog stanja, prosječnog dnevnog stanja ili prethodnog stanja i



Uključivanje ili isključivanje novih kupnji u stanju.

Ovisno o saldu koji imate i vremenu kupnje i plaćanja, obično ćete imati niže financijske troškove s naplatom u jednom ciklusu i

Metoda prosječnog dnevnog stanja isključujući nove kupnje,



Metoda prilagođenog stanja ili metoda prethodnog stanja.

Koliki je minimalni financijski trošak?

Neke kreditne kartice imaju minimalnu financijsku naknadu. Bit će vam naplaćen taj minimum čak i ako je izračunati iznos vašeg financijskog troška manji. Na primjer, vaš financijski trošak može biti izračunat na 35˘–ali ako je minimalni financijski trošak tvrtke 1,00 USD, platit ćete 1,00 USD. Minimalna financijska naknada obično se primjenjuje samo kada morate platiti financijsku naknadu – to jest, kada prenosite stanje iz jednog ciklusa naplate u sljedeći.



Kolike su naknade?

Većina kreditnih kartica naplaćuje naknade pod određenim okolnostima:

Godišnja naknada (ponekad se naplaćuje mjesečno). Naplaćeno posjedovanje kartice

Naknada za gotovinski predujam. Naplaćuje se kada karticu koristite za predujam u gotovini; može biti fiksna naknada (na primjer, 3,00 USD) ili postotak gotovinskog predujma (na primjer, 3%)

Naknada za prijenos stanja. Naplaćuje se kada prenesete saldo s druge kreditne kartice (Tvrtka koja vam izdaje kreditnu karticu može vam poslati “čekove” za plaćanje s druge kartice. Saldo se prenosi kada upotrijebite jedan od ovih čekova za plaćanje dugovanog iznosa na drugoj kartici.)

Naknada za zakašnjelo plaćanje. Naplaćuje se ako je vaša uplata primljena nakon datuma dospijeća

Naknada za prekoračenje kreditnog limita. Naplaćuje se ako prekoračite kreditni limit

Naknada za povećanje kreditnog limita. Naplaćuje se ako zatražite povećanje kreditnog limita

Naknada za postavljanje. Naplaćuje se kada se otvori novi račun kreditne kartice

Naknada za povrat artikla. Naplaćuje se ako svoj račun platite čekom i ček se vrati zbog nedostatnih sredstava (tj. vaš ček odbija)

Ostale naknade. Neke tvrtke koje izdaju kreditne kartice naplaćuju naknadu ako plaćate telefonom (to jest, ako telefonom dogovorite da se plaćanje prenese iz vaše banke u tvrtku) ili za pokrivanje troškova izvještavanja kreditnim uredima, pregleda vašeg računa ili pružanja ostale korisničke usluge. Pročitajte informacije u ugovoru o kreditnoj kartici kako biste vidjeli postoje li druge naknade i naknade.

Koje su značajke gotovinskog predujma?

Neke kreditne kartice omogućuju vam posuđivanje gotovine uz kupnju na kredit. Većina tvrtki koje izdaju kreditne kartice drugačije tretiraju te predujmove u gotovini i vaše kupnje. Ako svoju karticu planirate koristiti za gotovinske predujmove, potražite informacije o

Pristup. Većina kreditnih kartica omogućuje vam korištenje bankomata za gotovinski predujam. Ili vam kartična tvrtka može poslati “čekove” koje možete napisati kako biste dobili predujam u gotovini.

APR Godišnja kamatna stopa za predujmove u gotovini može biti viša od godišnje kamatne stope za kupnju.

naknade. Izdavač kreditne kartice može naplatiti naknadu uz kamatu koju ćete platiti na predujam.

Ograničenja. Neke kreditne kartice ograničavaju gotovinske predujmove na iznos u dolarima (na primjer, 200 USD po predujmu u gotovini ili 500 USD tjedno) ili na dio vašeg kreditnog ograničenja (na primjer, 75% vašeg dostupnog kreditnog ograničenja).

Kako se uplate kreditiraju. Mnoge tvrtke koje izdaju kreditne kartice primjenjuju vaša plaćanja prvo na kupnje, a zatim na predujmove u gotovini. Pročitajte ugovor o kreditnoj kartici kako biste saznali kako će se vaša plaćanja knjižiti.

Koliki je kreditni limit?

Kreditno ograničenje je maksimalni ukupni iznos – za kupnje, gotovinske predujmove, prijenose stanja, naknade i financijske troškove – koji možete naplatiti sa svoje kreditne kartice. Ako prekoračite ovo ograničenje, možda ćete morati platiti “naknadu za prekoračenje kreditnog ograničenja”.

Kakva je to kartica?

Većina kartičarskih kuća nudi nekoliko vrsta kartica:

Zaštićene kartice, koje zahtijevaju sigurnosni depozit. Što je veći sigurnosni polog, to je veći kreditni limit. Osigurane kartice obično se nude ljudima koji imaju ograničenu kreditnu evidenciju – ljudima koji tek počinju ili su u prošlosti imali problema s kreditom.

Obične kartice, koje ne zahtijevaju sigurnosni depozit i imaju samo nekoliko značajki. Većina običnih kartica ima više kreditne limite od osiguranih kartica, ali niže kreditne limite od premium kartica.
Premium kartice (zlatne, platinaste, titanijske), koje nude više kreditne limite i obično imaju dodatne značajke–na primjer, jamstva za proizvode, putno osiguranje ili hitne usluge.

Nudi li kartica poticaje i druge značajke?

Mnoge tvrtke koje izdaju kreditne kartice nude poticaje za korištenje kartice i druge posebne značajke:

Popusti (povrat novca) na kupnje koje obavite

Milje za česte letove ili minute telefonskih poziva

Dodatno jamstvo za artikle koje kupite

Osiguranje rent-a-cara

Putno osiguranje od nezgode ili popusti povezani s putovanjem

Registracija kreditne kartice, za pomoć ako vam se izgubi ili ukrade novčanik ili torbica i trebate prijaviti da su sve vaše kreditne kartice nestale

Kreditne kartice također mogu ponuditi, uz određenu cijenu,

Osiguranje za pokrivanje plaćanja na saldu vaše kreditne kartice ako ostanete nezaposleni ili onesposobljeni ili umrete. Premije obično dospijevaju mjesečno, što olakšava otkazivanje ako su uplate veće nego što želite platiti ili odlučite da vam osiguranje više ne treba.

Osiguranje koje pokriva prvih 50 USD troškova u slučaju gubitka ili krađe kartice. Prema federalnom zakonu, niste odgovorni za troškove veće od 50 USD.

Prije nego što se prijavite za plaćanje bilo koje od ovih značajki, dobro razmislite hoće li vam biti korisna. Ne plaćajte za nešto što ne želite ili ne trebate.

Kako zaraditi na internetu?

Postoji nekoliko načina kako zaraditi novac na internetu i postaviti pasivni prihod koji ne zahtijeva stalno mijenjanje ili nadgledanje. Međutim,