HEKLANJE

Početne cijene kreditnih kartica mogu vas zagristi

TEMU APP 100 E KUPON

Industrija kreditnih kartica je konkurentna; sve što trebate učiniti da biste to vidjeli je otvoriti svoj poštanski sandučić. Za mnoge potrošače, unaprijed odobreni zahtjevi za kreditne kartice mogu se pronaći svaki tjedan poštom, često popraćeni ponudama koje vam omogućuju prijenos postojećeg stanja s druge kreditne kartice uz nisku kamatnu stopu. Ponekad ove stope, poznate kao “teaser” stope, mogu iznositi čak 0%, što može učiniti prijavu za jednu od ovih kartica prilično primamljivom. Ipak, budite oprezni. Sitni tisak u uvjetima ugovora na tim karticama mogao bi sakriti neka vrlo skupa iznenađenja.

Evo nekih stvari na koje morate pripaziti sitnim slovima kada se prijavljujete za karticu s početnom ponudom s niskim kamatama:



Zatezna stopa – Kolika može biti kamata ako ne izvršite plaćanje na vrijeme? To je poznato kao “zadana stopa”. Ako platite kasno, vaša kamata od 0% ili 3% mogla bi narasti na 30%. Budite sigurni da znate.

Trajanje niske stope – Koliko dugo se primjenjuje ova “teaser” stopa? Šest mjeseci? Dok ne isplatite preneseni saldo? Obavezno saznajte jer te stope često porastu na uobičajenu stopu koja se primjenjuje na karticu nakon nekog ograničenog vremenskog razdoblja.

Ostali dugovi – Ima li ovaj ugovor o kartici univerzalnu klauzulu o neispunjenju obveza? Mnoge tvrtke koje izdaju kreditne kartice sada će povećati vašu kamatu ako zakasnite s plaćanjem bilo kojeg računa, poput telefonskog. Tvrtke koje izdaju kreditne kartice tvrde da vas kašnjenje u plaćanju svakog računa čini klijentom većeg rizika. Ne želite da vaša kamata raste jer ste zaboravili platiti račun za kabelsku televiziju, stoga pažljivo pročitajte svoje uvjete.

Ostali troškovi – Ove “teaser” stope primjenjuju se samo na prenesena stanja; ne primjenjuju se na nove naknade. Ako koristite karticu za kupnju, te će kupnje obračunavati kamatu po višoj stopi. Kada vršite uplate, isplate će se prvo primijeniti na dio salda s najnižom stopom, što znači da bi te kupnje mogle prikupljati kamate po višoj stopi dok u potpunosti ne isplatite svoj saldo.

Bilo koji razlog ili nikakav – većina kartičnih ugovora dopušta tvrtki da povisi vašu kamatnu stopu u bilo koje vrijeme, iz bilo kojeg razloga. Sve što je potrebno je obavijest dva tjedna unaprijed. Imajte to na umu ako prenosite veliki saldo za koji bi vam moglo trebati nekoliko godina da ga isplatite. Ponekad “dok ne isplatite preneseni iznos” znači samo dok se netko u uredu tvrtke ne predomisli.

Sve dok ste upoznati s uvjetima, ove stope zadirkivanja mogu biti od velike pomoći. Ako platite kasno ili ne pročitate sitna slova, mogli biste platiti puno više kamata. Pročitajte ugovor prije nego što podnesete zahtjev za karticu.

Prijenosi stanja – kupac oprez

Danas postoje mnoge kartične tvrtke koje se natječu za vaše usluge, zbog toga sve pronalaze jedinstvene poticaje i privlačne nagrade