HEKLANJE

Posao i podcasting: pronalaženje prednosti

TEMU APP 100 E KUPON

Posljednjih godina podcasting je postao pravi fenomen. Tko još nije čuo za iPod ili Apple iPod – male prijenosne i moderne medijske playere? Izvorno namijenjen korisnicima da slušaju glazbu čak i dok su u pokretu, podcasting sada koriste tvrtke kao marketinški alat za komunikaciju sa svojom ciljnom publikom i razvoj svog poslovanja. Mediji, moda, tehnologija i potrošačka tržišta posebno su profitirali od podcastinga budući da današnji potrošači postaju sve pametniji u tehnologiji.

Podcasting definiran



Podcasting je skraćeno za iPod i emitiranje. Tehnički stručnjaci to nazivaju osobnim castingom na zahtjev. Jednostavnim jezikom, podcasting je jednostavno metoda kojom se audio datoteke radijske kvalitete s Interneta čine dostupnima za preuzimanje putem RSS kanala na računalo, iPod, MP3 player ili druge prijenosne audio uređaje. RSS izvor je XML format datoteke koji pruža web-sadržaj ili sažetke web-sadržaja zajedno s vezama na potpune verzije sadržaja i druge metapodatke. Slušatelji se trebaju pretplatiti na podcast samo jednom. Mogu se pretplatiti na podcast feedove putem Yahooa, iTunesa ili bilo koje softverske aplikacije za čitanje RSS feedova podcasta za stolna računala. Svježi sadržaj tada im se automatski isporučuje čim postane dostupan, a da oni ne moraju ništa učiniti. Slušatelji također mogu preuzeti i slušati bilo koji program po svom izboru kad god i gdje god žele. Uz podcasting, slušatelji imaju potpunu diskreciju nad onim što će slušati i kada to žele.

Podcasting je poput radijskog emitiranja s razlikom. Emitiranje se odvija u određeno vrijeme i na određenom mjestu. Ako slušatelj želi koristiti prijenos, mora biti pred računalom u točno određeno vrijeme. Čak i ako se radio emisija može snimiti za kasnije slušanje, i dalje zahtijeva ručni rad. S druge strane, moguće je slušati podcaste iz različitih izvora kako slušatelju odgovara. Podcasti su dostupni online ili s bilo kojeg mobilnog audio uređaja. Podcasti eliminiraju vremenska i sadržajna ograničenja. Slušatelji također imaju pristup audio arhivama programa koji im se sviđaju.

Popularnost podcastinga dovoljno je jednostavna za razumjeti. Uglavnom, to je jeftin način primanja i otkrivanja informacija i komuniciranja s drugima. Stoga ne čudi da podcasting postaje glavni komunikacijski medij za tvrtke koje žele doprijeti do potencijalnih kupaca diljem svijeta.

Dobivene poslovne koristi

Poslovno bloganje učinkovit je marketinški alat za stvaranje online vidljivosti, širenje svijesti o robnoj marki i dopiranje do veće ciljane publike. Dodavanje podcastinga bloganju i drugim marketinškim kanalima može donijeti koristan učinak na bilo koji posao.

Podcasting je inovativan način promicanja poslovanja. To nije samo tekst ili slike na stranici bloga, već slušanje nekoga kako govori. To je ljudski glas koji govori slušateljima. Ovo je svakako učinkovitiji način za stjecanje lojalnosti kupaca i potencijalnih klijenata.

Postoje različiti načini za dobro korištenje podcasta. Kao prvo, svojim slušateljima možete ponuditi kratke audio poruke poput tečaja e-pošte. Ima puno bolji učinak od e-mail poruka ili newslettera u kutiji. Ako imate podcast, slušatelji mogu strujati zvuk i pustiti ga dok obavljaju druge zadatke. Također možete snimati seminare uživo ili zanimljive izvatke kao zvučne datoteke i učitati na blog gdje slušatelji koji imaju pretplatu mogu slušati podcast. Također možete pružiti vijesti i ažuriranja tvrtke putem podcasta. Jednostavno stvorite audio poruku i postavite je u svoj podcast. Postoje i drugi različiti načini



Imati pravilno izveden podcast koji isporučuje iskren, pravovremen i relevantan sadržaj može povećati vidljivost. Cijeli koncept iza blogova i podcastinga je pružiti korisnicima informacije koje je teško pronaći. Podcast je o vjerodostojnom sadržaju koji će ljudi htjeti slušati. Isporuka značajnog sadržaja ciljanoj publici daje visok povrat ulaganja u usporedbi s bilo kojom direktnom marketinškom kampanjom. Zajedno s tim, tražilice će indeksirati te feedove podcasta. Imenici blogova i podcasta također će ih navesti, a ciljana publika će se pretplatiti na feedove podcasta. Kvalitetan podcast također može biti uvršten u iTunes direktorij podcasta koji se može pohvaliti s preko 40 milijuna slušatelja.

Tvrtke također koriste podcast za promoviranje svojih proizvoda i usluga. Redovito objavljuju podcast emisije kako bi potencijalnim kupcima omogućili da budu izloženi njihovim proizvodima. To će zauzvrat stvoriti interes za njihov proizvod ili uslugu i posljedično potaknuti prodaju i povećati percepciju robne marke.

Još jedna prednost podcastinga su intervjui s gostima u vašoj određenoj niši od kojih publika može učiti i koji će vašu tvrtku postaviti kao lidera ili stručnjaka u vašoj industriji. Interna komunikacija još je jedno područje u kojem podcasting može biti od velike koristi. Umjesto slanja povremenih biltena, provođenja obuke, poslovni podcasting je isplativa metoda distribucije i dijeljenja informacija. Osoblje tvrtke može jednostavno preuzeti ažuriranja kako bi pratili korporativni razvoj i slušali kad god i gdje god žele.



Mogućnosti za tvrtke da koriste podcasting za njegove prednosti su ogromne. Tvrtke koje stvaraju podcaste mogu imati izravnu komunikaciju s fokusiranom publikom. Podcasting dodaje ljudski glas i posebnu osobnost koja gradi lojalnost slušatelja.

Sažeti postupak podcastinga

Shvaćajući neograničene prednosti podcastinga, logično pitanje koje pada na pamet je kako stvoriti i isporučiti podcast. Najprije stvorite svoj audio sadržaj. To mogu biti usmeni komentari, intervjui, prezentacije i ažuriranja. Za snimanje audio sadržaja možete koristiti digitalni diktafon s priključnim mikrofonom ili mikrofon koji dolazi s računalom. Spremite audio sadržaj u obliku audio datoteke ili MP3 datoteke.



MP3 datoteka se učitava ili objavljuje na blog odakle slušatelji s pretplatama na tom blogu mogu preuzeti i slušati podcast. MP3 datoteka se naziva RSS feed. RSS feed prikazuje se na blogu kao popis opisa jedne ili više epizoda podcasta dostupnih slušatelju. Opis sadrži datum objave feeda, naslov, kratak opis feeda ili serijala čiji je feed dio, autora ili voditelja. Slušatelj unosi URL feeda u softversku aplikaciju pod nazivom podcatcher. Podcatcher preuzima podcaste (besplatne ili plaćene) i redovito provjerava nove dodatne feedove i automatski preuzima nove feedove za slušatelja. Ovo se može preuzeti ili na mobilni audio uređaj ili osobno računalo, ovisno o aplikaciji koju slušatelj koristi.

Slušatelji tada mogu uživati u slušanju podcasta po svom izboru u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Sve dok slušate podcaste samo na računalu, možete koristiti audio player kao što je Windows Media Player, RealPlayer koji dolazi u paketu s operativnim sustavom vašeg računala. Ako se želite pretplatiti na podcast feed, morate instalirati podcatcher softver, od kojih je najpopularniji iTunes, dostupan za besplatno preuzimanje.

Jednostavno rečeno, podcasting je jeftin, jednostavan za kreiranje i praktičan. Međutim, važno je doprijeti do baze kupaca i potencijalnih klijenata korištenjem različitih marketinških kanala. Podcasti ni na koji način ne bi trebali zamijeniti biltene, kampanje izravne pošte, teleseminare i slično. Podcasting je besplatni marketinški alat koji se može dodati marketinškom miksu kako bi se maksimizirale poslovne koristi na mreži. Dakle, počnite s podcastingom i iskoristite ovu novu tehnologiju kako biste svojoj tvrtki dali marketinšku prednost.

Kućne tvrtke koje rade

Novac je nešto što svima treba. Ako plaća nije proporcionalna poslu koji obavlja, možda je osobi bolje da radi za

Bloganje uz WordPress

U blogosferu sam ušao tek krajem 2005. godine nakon što sam shvatio da propuštam važan dio cjelokupnog žanra “online komunikacije”.

KRITIČAR BLOGA

Oglašivači su u stalnoj potrazi za blogerima i nagrađuju ih za oglašavanje na blogovima. Oglašavanje na blogu važno je za