HEKLANJE

Poslovne kreditne kartice – pametan izbor za vašu malu tvrtku?

TEMU APP 100 E KUPON

U doba on-line plaćanja i multinacionalnih poslovnih pothvata, mnogi vlasnici malih tvrtki smatraju da su poslovne kreditne kartice pametan izbor za pojednostavljivanje plaćanja, organiziranje troškova i širenje sposobnosti i autonomije zaposlenika, kako lokalno tako i u inozemstvu. Međutim, prije nego što odmah krene i podnese zahtjev za kreditnu karticu za male tvrtke, svaki odgovoran vlasnik tvrtke trebao bi se zapitati: je li kreditna kartica za male tvrtke pravi izbor za moje poslovanje?

Postoji nekoliko faktora koji mogu pomoći da se to utvrdi, ali jedan od najjednostavnijih je koliko dugo tvrtka postoji. Sve dok tvrtka ne postoji najmanje dvije godine, mnoge banke i kartičarske kuće možda neće biti voljne izvući dovoljno zaključaka o financijskoj odgovornosti tvrtke da bi odobrile veliku kreditnu liniju. U slučajevima kao što su ovi, hoće li poslovna kreditna kartica biti odobrena ili ne, ovisit će o osobnoj financijskoj i kreditnoj povijesti svakog pojedinca – od poslovnog partnera do jednostavnog zaposlenika – koji podnese zahtjev za karticu. To možda i nije problem u slučaju vrlo dobre povijesti osobnih financija, ali ako postoji bilo kakva sumnja, nabava dobre poslovne kreditne kartice može biti zahtjevniji prijedlog.



Još jedna stvar na koju treba paziti u slučaju pokretanja male tvrtke je pitanje osobne financijske odgovornosti. Od okruga Santa Clara protiv Southern Pacific Railroad 1886., korporacije imaju pravni status pojedinaca, osim u onoj mjeri u kojoj se radi o poslovnim kreditnim karticama za startup tvrtke. Prve godine svakog poslovanja su najteže, au slučaju bankrota tvrtke, sve nepodmirene financijske obveze temeljene na poslovnoj kreditnoj kartici bit će odgovornost prvotnog podnositelja zahtjeva. U slučaju velike financijske obveze, to može biti katastrofa za osobne financije. Naravno, to nije argument protiv kreditnih kartica za male tvrtke u svim slučajevima – daleko od toga. Međutim, za svaku tvrtku zainteresiranu za otvaranje kreditne kartice za male tvrtke bilo bi mudro još jednom provjeriti svoj poslovni plan i uvjeriti se da je, u rijetkom slučaju da se dogodi najgore, “plan B” za otplatu kredita čvrst na mjestu.

Čak bi i etabliranim malim tvrtkama bilo dobro da ispitaju svoje financijske potrebe prije nego što se odluče s poslovnom kreditnom karticom. U slučaju poslovanja koje uključuje puno putovanja njegovih zaposlenika, veliku mrežnu poslovnu komponentu ili veliki izbor troškova koji zahtijevaju da poduzeće radi s nizom različitih dobavljača, mala tvrtka kreditna kartica je gotovo neophodna. Međutim, neke male tvrtke uglavnom su lokalne, uglavnom se temelje na uslugama ili imaju samo nekolicinu zaposlenika ovlaštenih za kupnju. U slučajevima kao što je ovaj, nevoljkost nekolicine davatelja poslovnih kreditnih kartica da dopuste sporove oko pogrešaka u naplati ili plaćanjima može zapravo zakomplicirati izvješćivanje o troškovima i zalihe na kraju godine – ponekad vrlo stvaran problem u slučaju malih poduzeća koja su se proširila daleko izvan granica njihov izvorni poslovni plan ili namjere, što je rezultiralo drakonskim sustavom kupovnih ugovora i računa troškova. Dakle, odluku o podnošenju zahtjeva za kreditnu karticu za male tvrtke treba donijeti pažljivo, s dobro definiranim načinima korištenja kartice, a moguće lagano restrukturiranje poslovanja moglo bi čak biti opravdano kako bi se osiguralo ispunjavanje odgovornosti za plaćanje i individualnih zahtjeva zaposlenika za kupnju su dobro definirani kako bi se izbjegli mogući kasniji problemi.

Uz sva ova upozorenja, jesu li poslovne kreditne kartice ikada dobra ideja? Apsolutno: ova upozorenja predstavljaju samo nekoliko problema, ništa u usporedbi s bogatstvom alata koje dobra kreditna kartica za male tvrtke može pružiti maloj tvrtki u usponu. Dobra poslovna kreditna kartica može – i obično jest – pojednostaviti upravljanje zalihama i porezno izvješćivanje, omogućiti zaposlenicima veći stupanj autonomije na putovanjima, olakšati e-trgovinu i, ovisno o “nagradama” ili opcijama putne kilometraže, može čak i izravno nadoknaditi velik dio troškova za neke tvrtke. Tako da, kreditna kartica za male tvrtke je u većini slučajeva pametan izbor za male tvrtke. No, kao i kod svih financijskih pitanja, treba obratiti pažnju na to kada treba napraviti taj pametan izbor ili je li poslovanje strukturirano tako da ga u potpunosti iskoristi.

Social media marketing – SMM

Social media marketing – SMM se odnosi na proces dobivanja prometa kroz socijalne medije odnosno mreže (Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube…).