HEKLANJE

Poslovni anđeli za vaš početni posao

TEMU APP 100 E KUPON

Osnivanje novog poduzeća može biti zastrašujuća mogućnost. Postoji mogućnost neuspjeha, a s njim i rizik da izgubite novac koji ste uložili u svoju tvrtku, kao i da svi vaši mjeseci ili čak godine napornog rada odu uzalud. Ali, ima istine u staroj izreci, “ništa nije usuđeno, ništa nije dobiveno.” Najveće nagrade dobivaju oni koji ne samo da imaju viziju svog poslovanja, već su i spremni da je provedu do kraja i imaju hrabrosti za svoja uvjerenja.

Unatoč tome, može biti teško pronaći izvore financiranja za novi posao. U mnogim slučajevima pronalazak poslovnog anđela može biti vaš najbolji izbor za pronalaženje kapitala za pokretanje nove tvrtke. No, pogledajmo neke druge opcije koje su vam dostupne.



Prvo i najočitije, možda i sami imate dostupna sredstva. Ovisno o razini rizika, možda se nećete osjećati ugodno uložiti svoju ušteđevinu da biste financirali novi posao; ovo je odluka koju ćete morati dugo i teško razmatrati. Međutim, ako osjećate da možete iskoristiti dio svoje ušteđevine za financiranje startupa, tim bolje.

Druga mogućnost je posuditi novac od obitelji ili prijatelja. Ako to činite, najbolji i najpravedniji način da ih uključite je kao ulagače, osiguravajući da imaju priliku sudjelovati u vašem uspjehu – ali ih također upozoravate na potencijalne zamke. Pobrinite se da im je jasna priroda rizika koji preuzimaju – mnoga su se prijateljstva tijekom godina prekinula zbog novca. Često je dobra ideja staviti svoj ugovor u pisanoj formi, kako ne bi došlo do nesporazuma u nastavku oko uvjeta pod kojima ste posudili novac. Na vama je da budete iskreni o svojim izgledima za uspjeh i da im date sve informacije koje su im potrebne.

Druga velika vrsta financiranja stječe se standardnim kreditom. To može biti od vaše banke ili drugog zajmodavca, a može uključivati bankovne zajmove, mogućnosti prekoračenja ili kreditne kartice. Uzimanje jednog ili više zajmova nije loša ideja, ali morate biti sigurni da se ne zadužujete više nego što si možete priuštiti da vratite.

Pažljivo proučite uvjete otplate i kamatne stope i provjerite dobivate li najbolju moguću ponudu prije nego bilo što potpišete. Čak i ako vaše novonastalo poduzeće dobro napreduje, pretjerana otplata kredita može biti velika kočnica za vaš profit, stoga izračunajte iznose unaprijed i pobrinite se da si možete priuštiti otplatu duga čak i u najgorem slučaju. Također biste mogli razmisliti o ponovnom zalaganju svoje kuće ili drugih investicijskih nekretnina koje možda posjedujete. Primjenjuju se ista pravila; pobrinite se da se ne zadužite više nego što si možete priuštiti da vratite. Uzimanje velikog zajma ili ponovna hipoteka može vas prisiliti da napravite poštenu procjenu svog poslovnog plana; ponekad to može biti samo provjera stvarnosti koja vam je potrebna.

Ako nemate vlastiti kapital s kojim biste mogli podići zajam, postoji još jedna opcija, koja se zove Shema jamstva zajma za mala poduzeća; to je poslovni zajam sa 75% jamstva države. Od vas se traži da doprinesete sa samo 25% osiguranja, tako da je ovo izvrsna opcija za svakoga tko nema veliku količinu kapitala s kojim bi pokrenuo svoju malu tvrtku. Međutim, vrijedi napomenuti da ovi zajmovi imaju administrativnu naknadu, a kamatna stopa je obično relativno visoka – nekih 1,5 do 2,0% viša od osnovne stope.

Mlada i živahna koža

Svake godine troše se milijarde na kozmetičke proizvode koji obećavaju brisanje bora, posvjetljivanje staračkih pjega i uklanjanje svrbeža, perutanja ili

Korisne ideje za mala poduzeća

Pokretanje male tvrtke može biti zastrašujuće i zahtijeva mnogo pažljivog planiranja. Postoje mnoge ideje za male tvrtke koje mogu biti