HEKLANJE

Proizvodi protiv starenja nasuprot dobrobitima zdravog načina života

TEMU APP 100 E KUPON

S jedne strane, imamo kozmetičke tvrtke i plastične kirurge koji nam govore da trebamo kupovati kreme, dati si injekcije botoxa ili kolagena; dobijete ugrize, skupljanja i podizanja; hrabro suočite se s mogućim opasnostima hormonske nadomjesne terapije i molite se za čudo.

S druge strane, pristup prirodnom zdravlju zagovara svijest o prehrani i tjelovježbi, vrijednosti antioksidansa, promjenu tempa i stav zdrav duh jednako zdravo tijelo.



Kad bismo slijedili svaki režim kože, tjelovježbe i prehrane koji su preporučili bezbrojni ‘stručnjaci’, nikada ne bismo izašli iz kuće. Kad smo već rekli, nitko od nas ne želi umrijeti ni milisekundu ranije nego što je apsolutno potrebno, a dobrobiti dugovječnosti ne treba posebno spominjati.

Pa što da radimo?

Protiv starenja — znanstveni pristup

Čovječanstvo je došlo do nevjerojatnog medicinskog otkrića…

Možemo produžiti život štakora!

Jeste li zapanjeni? Ako ste istrebljivač štetočina, vjerojatno ste presretni.

No, ozbiljno, studija o dugovječnosti štakora — i kako je produžiti — dala je zanimljive rezultate.



Znanstvenici s Instituta za starenje Sveučilišta u Floridi otkrili su da jednostavno smanjenje kalorija od 8% i umjerena količina tjelovježbe mogu usporiti — pa čak i poništiti — učinke starenja kod štakora.

Vjeruje se (i na dobrom je putu da se dokaže) da smrt stanica i oštećenje organa povezano sa starenjem uzrokuju određene nestabilne molekule, stanična oksidacija i upala.

Dijeta s kontroliranim unosom kalorija smanjuje upalu i stoga inhibira smrt stanica.



Za znanost je najveći izazov otkriti zašto uopće starimo. Sada se smatra da starenje u određenoj mjeri može biti uzrokovano nesposobnošću stanice koja stari da se replicira, što je fenomen poznat kao ‘replikativno starenje’. Kako stanice gube sposobnost replikacije (obično nakon između 60 i 90 replikacija), tjelesni imunološki sustav slabi, rane sporije zacjeljuju i počinju se stvarati bore.

Lijekovi protiv starenja — oni koje će vam liječnik propisati — vrlo su ograničeni. Najpoznatiji medicinski lijek protiv starenja je hormonska nadomjesna terapija (HNL). Iako postoje dobri argumenti za i protiv HNL-a, jednostavna je činjenica da zapravo ne znamo dovoljno o ovom liječenju da bismo kategorički tvrdili da je učinkovito, a kamoli sigurno.

Kozmetika protiv starenja



Dok se znanstvenici bore da objasne proces starenja, kozmetičke kompanije poduzimaju sve moguće korake kako bi se s njim borile. Danas na tržištu postoje bezbrojne kreme i serumi, tretmani za uljepšavanje i lijekovi protiv bora.

Kozmetički lijekovi poput krema za kožu vjerojatno se ne bi trebali označavati kao lijekovi protiv starenja. Iako mogu usporiti — pa čak ponekad i poništiti — vidljive znakove starenja, oni ni na koji način ne doprinose dugovječnosti osobe.

Možda ćete izgledati bolje u svom lijesu, ali pod kožom će vam se tijelo pogoršati na isti način kao i kod nekoga tko nikada nije vidio unutrašnjost kozmetičkog salona.

To ne znači da kozmetici nema mjesta u borbi protiv starenja. Nema ničeg lošeg u tome da imate lijepu kožu iu svojim godinama; samo treba priznati da se svaki kozmetički režim mora kombinirati s drugim postupcima protiv starenja kako bi bio uistinu koristan.

Živjeti dulje na prirodan način – pristup zdravom načinu života

Možda ste čuli izraz da je ‘dob stanje uma’. Na mnoge načine možemo vidjeti da je to istina. Svi znamo ljude koji bi trebali biti na vrhuncu života, ali zbog okolnosti ili stava vode život nekoga puno starijeg.

Suprotno tome, također poznajemo ‘starije’ ljude koji bi mogli dati prosječnom 40-godišnjaku trku za svoj novac. Zašto je ovo?

Ako promatrate ljude za koje se čini da još uvijek imaju beskrajnu energiju kako stare, vjerojatno ćete primijetiti da su ti ljudi vrlo aktivni i svemu pristupaju – čak i jednostavnim svakodnevnim stvarima – s pozitivnim stavom.

Što se više podsjećate na svoje godine, to ćete se osjećati starije. Ako se neprestano fokusirate na negativne stvari, to će negativno utjecati na vaše zdravlje. To je jednostavno zdrav razum: svi znamo da se od smijeha osjećamo bolje. Stoga je logično da bi provođenje velikog dijela vremena u nezadovoljnom ili depresivnom stanju imalo negativan utjecaj na naše zdravlje i dobrobit.

Stvarno, sve se vraća u zdrav duh, zdravo tijelo. I radi u oba smjera.

Na primjer, znanstvena je činjenica da puno dnevnog svjetla i sunca pomaže u borbi protiv depresije. Tjelovježba oslobađa endorfine zbog kojih se osjećamo dobro. Dobra prehrana daje nam energiju i jača naš imunološki sustav.

Jedan od važnih čimbenika zdravog načina života, posebno u pogledu sprječavanja starenja, je minimiziranje stresa. Postoje bezbrojne negativne nuspojave previše stresa u našim životima, tako da je sve što možete učiniti da ublažite stres korisno. Idite u tihe šetnje, okružite se pozitivnim ljudima, meditirajte i pobrinite se da povremeno odvojite malo vremena za sebe.

Naučite reći ‘ne’ – ne možete svima biti sve.

Na kraju, prehrana koja se sastoji od puno svježeg voća i povrća je neprocjenjiva. Tijelo uspijeva na svim stvarima sirovim i vitalnim. Žitarice i orašasti plodovi također su puni potrebnih proteina, a klice poput pšenične trave ultimativni su mineralni dodatak kada se cijede. Kupite si dobar sokovnik za hladno tiještenje, kao što je Greenpower Kempo, i sami napravite sokove od svježeg voća.

Čista voda je također važna. Naša tijela čine 70% vode pa ima smisla piti najčišću moguću vodu. Dehidracija također ima negativan učinak na energiju, pa ako ste umorni, pokušajte piti puno vode.

Činjenica je da u ovoj fazi nismo baš sigurni zašto ljudsko tijelo stari. Sve dok ne budemo imali bolji nadzor nad procesom starenja, nećemo se moći učinkovito boriti protiv njega.

Unatoč tome, velike su šanse da, ako vodimo zdrav način života i povremeno uživamo u proizvodima protiv starenja poput kozmetike, imamo razumne šanse da lijepo starimo.

Budda je imao pravu ideju kada je rekao: “Vaše tijelo je dragocjeno. To je naše vozilo za buđenje. Postupajte s njim pažljivo.” Do sada čak ni znanost ne može pobijediti taj savjet.

Prijenosi stanja – kupac oprez

Danas postoje mnoge kartične tvrtke koje se natječu za vaše usluge, zbog toga sve pronalaze jedinstvene poticaje i privlačne nagrade

Pitanje je vezano za NKD

Pitanje je vezano za NKD koji ne znam koji moram prijavit ako želim biciklo vozit za Glovo (u nekom trenu