HEKLANJE

Proizvodi za kožu kroz stoljeća

TEMU APP 100 E KUPON

Sa svim milijardama dolara koje se godišnje globalno troše na šminku, ponekad se možemo zateći s pitanjem: “Kako je došlo do ovoga? Kada je za mene postala norma da se svako jutro probudim i prije nego što uopće izađem, moram obojiti lice od vrha do dna? Zasigurno se neka žena u davnoj prošlosti nije samo jednog dana probudila i odlučila staviti trepavice, ruž, olovku za oči, bazu i rumenilo odjednom. Ne, to je, kao i mnoge druge stvari, bila kombinacija stvari iz prošlih vremena.

Sjećate li se Egipćana? Bilo je to prije više od četiri tisućljeća. Čistoća i izgled bili su iznimno važni za ljude u Egiptu. Egipćani su vjerovali da je izgled u izravnoj vezi s konstitucijom duha. Pokušavali su stalno izgledati i mirisati ugodno. A s civilizacijom koja cijeni svoj izgled, zasigurno ćete imati članove koji će se pokušati istaknuti. Egipćani, budući da su bili inventivno društvo, uveli su kozmetiku iz razloga koji su bili čak i pametniji od pokušaja da izgledaju izvrsno.



Kombinacija olovne rude i bakra nazvana Mesdemet bila je najranija vrsta sjenila. Tamne nijanse za koje su vjerovali da će otjerati zle oči od njihovih. Također je bio učinkovito sredstvo za čišćenje i odvraćanje insekata. Kohl je bila tamna smjesa koja se također stavljala oko očiju u ovalnom obliku. Bila je to kombinacija olova, pepela, okera, bakra i spaljenih badema. Kako bi dodatno upotpunili svoj izgled, na područje obraza nanosili bi kombinaciju vode i crvene gline. Također bi lakirali svoje nokte u narančaste i žute nijanse supstancom koja se zove kana.

Kako je vrijeme odmicalo i društva su se sve češće miješala, Grci su počeli preuzimati mnoge prakse egipatskog načina s kozmetikom. Obojili bi se u blijedu nijansu puderom koji je sadržavao olovo. Ovo se više puta pokazalo terminalnim. Kako su Rimljani počeli usvajati kozmetičku praksu, nastojanje da se postigne ljepota postalo je manje vezano za funkcionalnost i pretvorilo se u mnogo egzotičnije rute. Rimljani su svoje nokte ukrašavali mješavinom ovčje krvi i kuhane tjelesne masti. Jedan stari rimski građanin jednom je rekao: Žena bez boje je kao hrana bez soli.

Blijeda boja kože bila je moda diljem svijeta nakon što je Egipatsko carstvo nestalo. Samo žene koje su bile osiromašene i morale raditi u polju cijeli dan sa svojim muževima imale su grubu kožu umrljanu od sunca. Žene iz višeg društva očito nisu morale raditi takav težak posao pa su ostale pod krovom i imale bijela lica.

Bijela, blijeda boja kože također je bila znak obilja. Osoba nije morala raditi ako je imala dovoljno bogatstva. Stoga je za neke članove društva bilo iznimno važno imati svijetlu put. Kako bi postigle ovaj izgled, dame (a i muškarci) nanijele bi kombinaciju hidroksida, olovnog oksida i karbonata u obliku praha kako bi obojile svoja lica i kožu. Nažalost, to dovodi do ponekad kobne nuspojave, trovanja olovom. Kako bi riješili ovaj problem, kemičari u devetnaestom stoljeću konačno su pronašli mješavinu cinkovog oksida koja nije sprječavala disanje kože i štitila ljude od tog dosadnog olova trovanje smrt. Djelovao je tako dobro da ga i danas koriste proizvođači kozmetike.

Ekstravagantne i glamurozne zabave priređivale su gradske dame s raspoloživim novcem u edvardijansko doba Engleske. Za ženu je bilo iznimno važno biti najljepša dama, pogotovo ako je bila domaćica svečanosti. Gradski i otmjeni stil života s čimbenicima kao što su zagađeni zrak koji su proizvodili gradovi u to vrijeme, loša prehrana i vrlo malo ili nimalo tjelovježbe brzo su starile žene. Žene su se u to vrijeme uvelike oslanjale na kreme protiv starenja i kreme za lice za maskiranje bora. Rutinski odlasci u salon također su bili uobičajeni dio dana. U prošlosti je bilo malo drugačije nego u sadašnjosti. Dame bi se ušuljale u stražnji dio salona i pri ulasku sakrile lica. Jedan od najpoznatijih tih diskretnih kozmetičkih salona bio je House of Cyclax, koji bi damama prodavao pjene i rumenila. Gospođa Henning, koja je bila vlasnica, prodavala je i izumila više proizvoda za svoje očajne kupce koji nisu željeli da itko sazna da stare.

Moderna žena je dobročinitelj svih ovih godina pogrešaka s praktički beskonačnim izborom proizvoda za bilo koji izgled koji želi dobiti. Postoje doslovce tisuće proizvođača koji stvaraju proizvode u ovoj sada već milijardu dolara godišnje industriji. Kozmetički proizvodi prodaju se tijekom cijele godine, pa čak i u vrijeme depresije. Zato dame, zahvalite svojim precima i njihovoj brizi za vlastiti izgled za svoj koji danas imate. Vjerojatno je bilo jutara kad su se probudili i nisu baš voljeli prolaziti kroz gnjavažu oko nanošenja lica.