HEKLANJE

Raspodjela rizika ulaganja i štednje

TEMU APP 100 E KUPON

Svjetska tržišta dionica trenutno prolaze kroz prilično turbulentno razdoblje iu prosjeku oko deset posto izbrisano je s nekih od vodećih tržišta tijekom prošlog mjeseca. U ovom članku pišem o tome kako osobno pokušavam štedjeti u nizu različitih financijskih proizvoda koji mi pomažu da rasporedim rizik, uključujući i ove padove burze.

Počeo sam redovito štedjeti prije otprilike pet godina. U ovoj fazi tržište dionica u Velikoj Britaniji upravo je imalo dramatične padove nakon terorističkih napada u New Yorku. Želio sam izgraditi neku vrstu fonda za kišne dane i odlučio sam uložiti mjesečne premije u jedinični trust. Počeo sam štedjeti £50 mjesečno i s vremenom sam povećao ovu brojku.



Moram reći da sam imao veliku sreću jer je moja investicija dobro prošla, čak sam u posljednjih nekoliko godina unovčio neke jedinice da platim naše obiteljske praznike. Početkom ove godine tržište dionica u Velikoj Britaniji pokazivalo je najviše razine u pet i pol godina.

U pet godina koliko sam ulagao, kupio sam i sada posjedujem veliki broj udjela u ovom udjelu. Međutim, ono što sada znači jest da me, ako burze imaju razdoblje poput onoga koje je imalo, to financijski košta na papiru dosta novca.

Sada vjerujem da je moja izloženost burzama dovoljno visoka i odlučio sam ostaviti udjele koje sam uložio u fond onakvima kakve jesu, ali da ih neću dodavati. Umjesto toga, stavit ću svoju redovitu štednju na jedan od online bankovnih računa s visokom kamatom za redovitu štednju. Ovo je naravno način širenja rizika.

Nemam pojma u kojem će se smjeru kretati svjetska tržišta dionica sljedećih nekoliko mjeseci. Mnogi ljudi govore da bi kamatne stope u Sjedinjenim Državama mogle porasti i da bi to moglo imati štetan učinak na svjetska tržišta. Moglo bi se dogoditi još jedan veliki teroristički napad koji bi naravno mogao rezultirati dramatičnim padom burze.

Nadam se da će burze nastaviti rasti na isti način na koji su imale u posljednjih pet godina i da su padovi u posljednjih nekoliko tjedana samo bljesak. Samo mislim da imam dovoljno uloženog novca i želio bih početi graditi neki drugi oblik ušteđevine u sigurnijem okruženju.