HEKLANJE

Razmišljanje o naknadama za kreditne kartice

TEMU APP 100 E KUPON

Uz APR (godišnju postotnu stopu) i financijske troškove, većina kreditnih kartica ima niz ‘naknada’ povezanih s njihovom upotrebom. Neke su naknade neizbježne s određenom karticom (poput godišnje naknade ili naknade za sudjelovanje u programu), dok druge pokreću određene okolnosti. U nastavku su navedene najčešće naknade. Da biste dobili bolju predodžbu o tome koliko bi korištenje vaše kreditne kartice moglo koštati tijekom godine, provjerite uvjete i odredbe svoje kartice i svoj korisnički ugovor kako biste vidjeli koje se naknade mogu primijeniti na vas.

Godišnje naknada:
Za privilegiju posjedovanja kartice naplaćuje se godišnja naknada, bez obzira jeste li je ikada koristili ili ne. Mnoge kreditne kartice ne nude godišnju naknadu i niske kamatne stope svojim najboljim klijentima ili onima s izvrsnom kreditnom sposobnošću. Ako se pokušavate oporaviti od problema s lošom kreditnom sposobnošću, vaš jedini izbor može biti kartica s relativno visokom godišnjom naknadom. U tom slučaju potražite onaj s najnižim APR-om koji možete dobiti i pazite da izbjegnete pokretanje drugih naknada.



Naknada za gotovinski predujam:
Kada koristite svoju kreditnu karticu za gotovinski predujam, često postoji naknada za gotovinski predujam. To može biti paušalna naknada po predujmu (recimo 5 USD, bez obzira koliko gotovine posudite) ili postotak predujma – 5%. Ova naknada je dodatak kamatama koje ćete platiti na iznos.

Naknada za prijenos stanja
Obično, kada prenosite stanje s jedne kartice na drugu, kartičarska kuća će vam naplatiti naknadu za prijenos stanja. Kao i naknada za gotovinski predujam, može biti paušalna stopa ili postotak iznosa prijenosa.

Naknada za zakašnjelo plaćanje
Ako vaša uplata ne bude primljena i objavljena od strane vaše kreditne kartice nakon datuma dospijeća, bit će vam naplaćena naknada za zakašnjelo plaćanje. Naknada za zakašnjelo plaćanje bit će dodana stanju vaše kreditne kartice. U mnogim slučajevima, ako kasnite s plaćanjem više od jednom ili određeni broj puta unutar određenog razdoblja, vaša će kamatna stopa također porasti uz naknadu za zakašnjelo plaćanje.

Naknada za prekoračenje kreditnog limita:
Ako prekoračite kreditni limit na svojoj kreditnoj kartici, često će vam biti naplaćena paušalna naknada kao kazna.

Naknada za povećanje kreditnog limita:
Obično morate platiti naknadu za povećanje kreditnog limita ako zatražite da se vaš kreditni limit poveća.

Naknada za postavljanje:
Kada otvorite novi račun kreditne kartice, tvrtka koja izdaje kreditnu karticu može naplatiti jednokratnu naknadu za postavljanje koja može iznositi od 19 do 149 USD.

Naknada za povrat artikla:
Ovo je u biti naknada za odbijeni ček. Ako izvršite uplatu na svoj račun čekom, a vaša banka vrati ček zbog nedostatnih sredstava, kartičarska kuća može vam naplatiti naknadu za vraćeni ček.



Ostale naknade:
Ovisno o izdavatelju kreditne kartice i ponuđenoj kartici, možete biti odgovorni za druge naknade, uključujući naknade za plaćanje putem telefona, za provjeru vašeg računa na mreži, za uspostavljanje usluge plaćanja računa putem interneta ili za pružanje druge korisničke usluge. Obavezno pročitajte uvjete i odredbe svoje kreditne kartice kako biste vidjeli koje ste naknade i naknade dužni platiti.

Povijest kozmetike, 1. dio

Sa svim milijardama dolara koje se svake godine diljem svijeta troše na kozmetiku, ponekad se možemo zapitati: “Kako je došlo