HEKLANJE

Rješavanje sporova oko kreditnih kartica

TEMU APP 100 E KUPON

Zamislite, ako hoćete, jednog dana dobijete izvod u svoj poštanski sandučić i naravno ne pretpostavljate ništa neobično jer ste karticu koristili samo jednom prošli mjesec, i to da svojoj nećakinji kupite rođendanski dar. Mislite da nije ništa strašno, ovo se može u cijelosti isplatiti, pa uzmete izvod i sjednete sa svojom čekovnom knjižicom spremni da ga pošaljete. Otvorite svoj izvod i nađete da je pun kupnji od tri do searsa i mnogih na mjestima na kojima nikada niste bili i znate da ih niste napravili. Što radiš sada?

Jeste li svjesni svojih prava koja imate kada je lažna kupnja izvršena vašom kreditnom karticom?



Ovdje ćemo govoriti o lažnim terećenjima, prije svega, to znači terećenja koja vi sami niste napravili. Savezni zakon implementirao je određena prava koja će vam pomoći ako ikada dođe do terećenja vaše kartice koje niste izvršili vi. Ovaj zakon, nazvan Zakon o poštenoj kreditnoj naplati, ograničava vašu odgovornost za troškove kojih niste bili svjesni na samo 50 USD. Ako prilikom otvaranja izvoda ustanovite da na njemu postoje neovlaštena terećenja, postoji posebna procedura koju morate slijediti kako biste odmah riješili problem.

Prvo što biste trebali učiniti je nazvati tvrtku i objasniti im da ti troškovi nisu vaši i da ih niste vi napravili. Tvrtka će vam zatim dati određeni skup uputa koje trebate slijediti. Uz to, odvojite malo vremena da pregledate svoje druge izjave, provjerite da nije bilo drugih neovlaštenih terećenja koja ste možda propustili.

Tipično, tvrtka za prijavu kreditnih kartica najvjerojatnije će od vas tražiti da potpišete izjavu kojom potvrđujete da su te naknade bile neovlaštene. Važno je da se suzdržite od korištenja ove kartice dok je spor oko naplate u postupku.

Nakon što su troškovi riješeni i uklonjeni s vašeg izvoda, trebali biste nabaviti kopiju svog kreditnog izvješća, nabaviti po jednu od svakog većeg ureda kako biste bili sigurni da je evidencija određene kreditne kartice ažurirana s njima. Razlog za to je jer je vjerojatno da su tijekom spora te naknade mogle uzrokovati zakašnjela plaćanja koja su možda prijavljena kreditnim uredima.