HEKLANJE

Savjeti za sunčanje – Vodič za sigurno sunčanje

TEMU APP 100 E KUPON

Ljeto je pred vratima i želite biti spremni s tim prekrasnim brončano preplanulim izgledom. Da, mislio sam, a tko ne misli!

Ali prije nego što odete u lokalni solarij ili uzmete one tablete za sunčanje, postoje neke bitne činjenice o sunčanju koje bi svatko trebao znati. Sunčanje je u redu, ali treba ga raditi vrlo pažljivo i morate biti svjesni rizika i opasnosti povezanih s različitim vrstama opcija sunčanja koje su vam dostupne.



Glavna opasnost kod sunčanja je izlaganje ultraljubičastom svjetlu. Produljena izloženost ultraljubičastom zračenju iz bilo kojeg izvora stari kožu. Također ima potencijal uzrokovati ono što je poznato kao oštećenje sunčevim zračenjem, a također može dovesti do raka kože. Dakle, posljedice sunčanja nisu nešto što treba shvatiti olako.

Izloženost ultraljubičastom svjetlu također može biti odgovorna za osipe i opekline od sunca. A nije redovito poznato da ultraljubičasto svjetlo također može uzrokovati gljivične infekcije kože i kontaktni dermatitis. Doista, bilo da sunčate na prirodnoj sunčevoj svjetlosti ili koristite solarij, ultraljubičasto zračenje je prisutno u oba, tako da je potrebna najveća pažnja. Uvijek morate imati na umu da ne postoji nešto poput potpuno sigurnog ultraljubičastog zračenja.

Pretjerano sunčanje može rezultirati kožnim bolestima poput melazme, čiji su izdajnički znak smeđe mrlje na licu, aktinične keratoze (AK) i atipičnog nevusa. A određeni lijekovi, uključujući kontracepcijske pilule, mogu vašu kožu učiniti osjetljivijom na opekline od sunca. Osobe s postojećim kožnim oboljenjima stoga moraju posebno paziti kada su na suncu.

Namjera ovdje nije da vas potpuno odustane od sunčanja, već da vas jednostavno upozori da budete vrlo oprezni tijekom sunčanja i da stalno budete svjesni stupnja rizika koji preuzimate. Kako se kaže – upozoren je naoružan!

Većina ljudi, obično žena, svoju naviku sunčanja započne kao dio režima ljepote, često u priličnoj mladosti. Dakle, ako morate pocrnjeti, pogledajmo koje mjere opreza možete poduzeti kako biste zaštitili svoju kožu.

Najsigurniji način tamnjenja je da to činite polako i postupno kroz što je duže moguće vrijeme. I uvijek koristite kremu za sunčanje kada ste na suncu i zaštitne naočale koje možete dobiti u solarijima. Ovo su dva temeljna pravila kojih se morate strogo pridržavati.

Preporuča se da osobe s određenim kožnim oboljenjima koriste kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 15. Ali ako već imate bilo kakva kožna oboljenja, uvijek se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom.



Kremu za sunčanje treba nanijeti na svu kožu koja se izlaže najmanje pola sata prije početka sunčanja, bilo na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili u salonu. A ako se dulje vrijeme bavite bilo kakvim aktivnostima na otvorenom, kremu za sunčanje treba nanositi svaka dva sata.

Međutim, vijesti nisu sve loše. Doista, umjereno izlaganje suncu može biti dobro za kožu. Osobe koje pate od ekcema, pruritusa, psorijaze i drugih kožnih bolesti zapravo mogu vidjeti poboljšanja uz umjereno izlaganje suncu. Ali kao i u svemu, ključ je razumno i umjereno sunčanje.

Naravno, postoje i alternative sunčanju na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili korištenju solarija. Na primjer, sunčanje bez sunca postaje sve popularnije. Kod sunčanja bez sunca, ući ćete u prostoriju i stroj će vas poprskati proizvodom koji potamnjuje kožu. Ovaj sprej sadrži kemikaliju DHA (skraćenica za dihidroksiaceton), tvar koja koži daje tamnu boju. Ova kemikalija je zapravo odobrena u Sjedinjenim Državama kao sigurna za korištenje više od dvadeset pet godina.



Očito je da su sredstva za sunčanje bez sunca samo za vanjsku upotrebu i kada ih nanosite, trebali biste adekvatno zaštititi oči, nos i druge osjetljive dijelove tijela.

Možda ste također naišli na tablete za sunčanje. Oni se mogu naći u prodaji u nekim salonima za sunčanje. Međutim, barem u Sjedinjenim Državama, trenutno nisu odobreni kao sigurni i povezani su s određenim vrstama očnih poremećaja. Neke tablete za sunčanje također se povezuju s oštećenjem jetre i urtikarijom, stanjem kože koje uzrokuje jak svrbež.

Zaključno, svi želimo zdravu kožu i ljeti izgledati najbolje s lijepo preplanulim tijelom. Sunčanje je u redu, ali činite to sigurno i vodite računa o tome koliko ste dugo izloženi suncu i štetnom ultraljubičastom zračenju. Imajte na umu ove smjernice i bit će manja vjerojatnost da ćete naići na ozbiljne probleme prilikom sunčanja.