HEKLANJE

Sprječavanje staračkih pjega

TEMU APP 100 E KUPON

Starenje ne uzrokuje nužno staračke pjege. Previše izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca vjerojatnije će uzrokovati ove neprivlačne mrlje nego zrelost. Zbog toga se staračke pjege nazivaju i sunčanim pjegama. Ostali čimbenici koji vas čine osjetljivijima na pojavu staračkih pjega (bez obzira na godine) su pušenje, prehrana bogata rafiniranim šećerima i mastima, nedostatak vitamina i prekomjerna konzumacija zasićenih ulja loše kvalitete. Staračke pjege nastaju kada naša koža proizvodi previše lipofuscina. Lipofuscinis je tamna tvar koja boji pigment naše kože. Neugledne staračke pjege mogu se početi pojavljivati već u kasnim dvadesetima, ali su najčešće nakon 55. godine (otuda i naziv).

Staračke pjege poznate su i kao jetrene pjege. Ostali nadimci za staračke pjege su smeđe pjege, lentigo i sunčane pjege. Nadimak za sunčane pjege naravno potječe od činjenice da koža potamni kao rezultat previše brčkanja vani ljeti.



Kao što je slučaj s većinom kožnih bolesti, staračke pjege mnogo je lakše spriječiti nego izliječiti. Vaša prehrana uvelike utječe na smanjenje šanse za razvoj ovog ružnog stanja. Prehrana bogata narančastim povrćem (mrkva i slatki krompir) i zelenim lisnatim povrćem (zelena zelenjava i potočarka) može smanjiti šanse za pojavu ovih pjega kako starite. Ove su namirnice bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala koji nastaju kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu. To su također namirnice koje su bogate vitaminom A i karotenom, koji također pomaže da vaša koža bude u vrhunskom stanju i otpornija na ultraljubičaste zrake.

Ako već imate razvijene staračke pjege, dobra vijest je da postoje neki načini da umanjite njihov izgled. Danas na tržištu postoji nekoliko proizvoda koji ih mogu izblijediti kako bi bile manje uočljive. Aktivni sastojak ovih proizvoda bez recepta je kemikalija koja se zove hidrokinon. Hidrokinon je blago sredstvo za izbjeljivanje koje pomaže posvijetliti izgled svih vrsta tamnih promjena boje kože uključujući staračke pjege, ožiljke i pjege. Neke verzije ovog vriska koje se izdaju na recept također sadrže lokalni vitamin A, koji također može pomoći u izblijeđivanju neugodnih staračkih pjega.

Ako su vaše staračke pjege posebno neprivlačne ili se stvaraju na nepoželjnom mjestu gdje su previše vidljive (primjerice na licu), postoje neki malo invazivniji načini kozmetičkog rješavanja problema. Jedan od najpopularnijih kozmetičkih tretmana za staračke pjege je kemijski piling. Ovi pilinzi sadrže između 70% i 80% glikolne kiseline i uklanjaju slojeve kože kako bi se smanjila pojava mrlja.

Još jedna opcija je lasersko resurfacing. U ovom postupku staračke se pjege doslovno spaljuju pomoću sofisticiranog, ciljanog lasera. Međutim, ovaj tretman dobro djeluje samo na vrlo bijeloj koži s vrlo tamnim staračkim pjegama. To je zato što laserski tretmani trebaju kontrast boja (crno na bijelo) da bi dobro obavili svoj posao. Tamnije staračke pjege na tamnoj koži uopće ne reagiraju dobro na ove tretmane. Ako je staračka pjega svjetlija, ljubičasto ili neobično lasersko obnavljanje površine možda je također neće uspjeti ukloniti. Crne ili tamnosmeđe staračke pjege na svijetloj koži najbolje reagiraju na ovaj tretman.

Iako su većina staračkih pjega bezopasne mrlje, rane faze raka kože mogu se maskirati kao tamne mrlje nevinog izgleda. Vaš liječnik ili dermatolog trebali bi provjeriti svako mjesto koje se povećava, zadeblja, mijenja boju, svrbi ili krvari. Tamne mrlje nepravilnog oblika koje mijenjaju boju ili se povećavaju mogu biti rani znak upozorenja na ozbiljne vrste raka kože.

Jedan isplativ i prirodan način za smanjenje staračkih pjega je jednostavno izbjegavanje sunca i nošenje majica dugih rukava. Uvijek biste trebali poduzeti mjere opreza kako biste zaštitili svu svoju izloženu kožu ako znate da ćete biti na mjestu gdje će vjerojatno biti puno ultraljubičastog svjetla. Pobrinite se da uvijek nosite kremu za sunčanje kada ste vani tijekom sunčanog dana. Ograničavanje unosa alkohola također može obeshrabriti sklonost razvoju neprivlačnih promjena boje kože.