HEKLANJE

Štednja za obrazovanje nakon srednje škole

TEMU APP 100 E KUPON

Postsrednjoškolsko obrazovanje je vrlo skupo u Sjevernoj Americi i osim ako niste prilično bogati, to će biti problem za većinu roditelja. Očito, ne idu sva djeca na sveučilište ili koledž, ali ako se upisuju, a vi to niste planirali, mogli biste se naći pred velikim financijskim teretom. To bi se vjerojatno dogodilo baš kad većina obitelji želi konačno imati neku financijsku sigurnost

Registrirani obrazovni plan štednje – RESP – ključan je za vaše financijsko zdravlje ako imate djecu za koju smatrate da bi željela ići u postsrednjoškolsko obrazovanje. RESP sponzorira vlada (registriran pri kanadskoj carini i poreznoj agenciji) i dopušteno mu je rasti bez poreza. Novac isplaćen iz plana po dospijeću može se oporezivati kao prihod studenta.



Planovima upravljaju privatne tvrtke/osobe (Promotor) koje će prikupljati doprinose i ulagati ih u skladu s tim. Do 4000 USD po korisniku (studentu) može se dati doprinos po kalendarskoj godini, s doživotnim ograničenjem od 42 000 USD bez ikakvih poreznih implikacija. Svaki učenik može imati više od jednog plana, ali ograničenje je strogo po učeniku.

Najvažniji aspekt RESP-a je da će Vlada dodati 20% na prvih 2000 USD po kalendarskoj godini (400 USD) do i uključujući godinu studentovog 17. rođendana. To se zove Canada Education Savings Grant (CESG) i svi uplaćeni iznosi nisu uključeni u godišnji limit za porezne svrhe.

Maksimalno što student može dobiti od CESG-a je 7200 USD tijekom trajanja plana. Svaki iznos CESG-a koji nije zatražen svake godine će se akumulirati jer se može platiti do 800 USD ako nije prethodno zatražen. Ako se RESP na kraju ne iskoristi u obrazovne svrhe, sva plaćanja CESG-a morat će se vratiti vladi.

Da bi se prijavio, student mora biti stanovnik Kanade i imati broj socijalnog osiguranja (SIN) koji mora biti dostavljen predlagaču na početku plana. Također, pojedinac koji daje doprinos morat će dati svoj SIN.

Vrste RESP planova

Postoje 3 glavne vrste plana:

Neobiteljski – Može postojati samo jedan korisnik, ali svatko (baka i djed/kum itd.) može dati doprinose kad god želi za koliko god želi platiti.



Obitelj – Može postojati jedan ili više korisnika sve dok su u krvnom srodstvu ili ih je usvojila osoba/e koje daju priloge. Nema ograničenja kada i koliko se uplaćuje (osim poreznih implikacija prekomjerne pretplate).

Grupa – Ove planove obično nude zaklade koje određuju koliko će se uplatiti i kada. Svaka dobna skupina imat će poseban plan i svi će članovi uzeti udio. Priložena su neka prilično komplicirana pravila i trebalo bi ih temeljito istražiti s davateljima plana prije nego što se obvežete.

Prekid RESP-a



Pri raskidu/dospijeću postoji nekoliko opcija:

1. Predviđeni učenik ne ide u postsrednje obrazovanje. Prilozi se neoporezivo vraćaju osobi koja ih je dala. CESG se otplaćuje vladi. Svaki prihod ostvaren planom podliježe oporezivanju.

2. Učenik upisuje kvalificirani program na visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi i završava cijeli program. U početku se iz plana može isplatiti 5000 USD, a zatim nakon 13 tjedana nema ograničenja uplaćenog iznosa sve dok student ostaje u programu. Ove se isplate zovu Educational Assistance Payments (EAP’s). Student ne može primati EI (osiguranje od zaposlenja) ili program ne smije biti dio studentskog zaposlenja (primjerice, naukovanje).



3. Prihod se može prenijeti na drugi RESP.

4. Prihod se može uplatiti određenoj obrazovnoj ustanovi.

Više detaljnih informacija možete pronaći na http://www.onestopimmigration-canada.com/RESP.html