HEKLANJE

Što ako izgubite posao?

TEMU APP 100 E KUPON

Nedavno sam skoro ostao bez posla. Uzrok je neki nesporazum. Srećom, nesporazum je riješen i sada uspijevam zadržati svoj posao. Nisam ovdje da bih govorio o tome što uzrokuje taj nesporazum. Ali htio sam razgovarati o tome koji je moj rezervni plan ako stvarno izgubim posao.

Kad sam dobio vijest da ću ostati bez posla, prva stvar o kojoj mogu razmišljati je kako ću platiti svoje račune, dnevne troškove, kredit za kuću, osiguranja itd. Srećom, s vremena na vrijeme imao sam nešto uštedjeti novac za hitne svrhe. Izračunao sam da bez posla mogu živjeti najmanje 6 mjeseci. Zbog toga sam osjetio malo olakšanje. Osim nešto novca na svom štednom računu, imam nešto novca na burzi i jediničnom trustu.



Također imam nešto novca na svom računu za kredit za kuću. Za vašu informaciju, moj račun za stambeni kredit je vrsta fleksibilnog računa za plaćanje kredita. Kad god platim više, dodatni novac će se koristiti za smanjenje neotplaćene glavnice kredita. To će smanjiti kamate na kredit. Ali svejedno mogu podići taj dodatni novac bilo kada ako mi zatreba. Mislio sam da je ovo vrlo dobra značajka. Svaki mjesec uplaćivat ću dodatni novac na račun kredita. Kuću namjeravam srediti za manje od 5 godina. Tako da do sada imam neku pristojnu svotu novca na računu. Može se koristiti kao rezervna sredstva za hitne slučajeve. Ujedno mi pomaže smanjiti kamatu na stambeni kredit.

Vratimo se na glavnu temu, ozbiljno mislim da bismo trebali imati rezervna sredstva za hitne svrhe. U današnje vrijeme većini ljudi financijska situacija ne dopušta im čak ni 1 mjesec života ako izgube posao. Možda mislite da to nije potrebno, ali pričekajte da dobijete udarac. Tada ćete znati koliko je to teško. Rekao bih da bismo trebali imati neki hitni fond koji bi nam omogućio da živimo najmanje 6 mjeseci ako izgubimo glavni prihod.