HEKLANJE

Što je manikura?

TEMU APP 100 E KUPON

Manikura je kozmetički tretman za uljepšavanje noktiju i ruku. Manikura može tretirati samo ruke, samo nokte ili oboje. Standardna manikura obično uključuje turpijanje i oblikovanje noktiju te nanošenje laka.

Tretmani za ruke u sklopu manikure obično uključuju namakanje omekšivačem i nanošenje losiona za ruke. Riječ “manikura” dolazi od latinske riječi manus, što znači “ruka”, i cura što znači “njega”.



Proces manikure počinje osiguravanjem da su radno područje i alati dezinficirani i prikladno smješteni. To može uključivati dezinfekciju radne površine, kao što je ploča stola, stavljanje čistih metalnih predmeta u staklenku s tekućinom za dezinfekciju i dezinfekciju ručnika i slično u blizini radnog područja.

Obično manikura počinje dezinfekcijom ruku subjekta. Uklanja se stari lak ili umjetni nokti. Ruke se zatim čiste sapunom i vrućom vodom i isperu vrućom vodom.

Tijekom sljedeće faze manikure, nokti se podrezuju i turpijaju na željenu dužinu i oblik pomoću turpije za nokte. Metalne turpije za nokte mogu se koristiti za brzo uklanjanje materijala s nokta, no prednost se daje finim staklenim turpijama. Mogu se koristiti i jednokratne dvostrane brusne ploče.

Ispravna tehnika turpijanja počinje s turpijom na vanjskom rubu nokta, krećući se prema sredini. Ovo se ponavlja s druge strane nokta do sredine. Turpija se ne smije pomicati naprijed-natrag poput pile.

Zanoktice se zatim potiskuju unazad s potiskivačem zanoktica. Gurač zanoktica je jednostavno drveni štapić s ravnim krajem, ponekad omotan pamukom. Metalne potiskivače zanoktica treba koristiti vrlo oprezno jer mogu oštetiti matricu nokta. Narančino drvo je preferirani materijal zbog svoje mekoće.

U ovoj fazi manikure nokti se poliraju pločom za poliranje od tvrde pjene, papira ili plastike. Sa svake strane se dodaje mekši sloj pjene, a na pjenu se stavljaju fine površine za poliranje.

Za kraj manikure, u većini slučajeva, manikurist nanosi najmanje jedan sloj ili prozirnog laka namijenjenog jačanju slabih noktiju ili nekoliko slojeva laka u boji i nadlaka. Manikura se obično završava masažom ruku losionom za ruke ili uljima.