HEKLANJE

Stvari koje treba znati o kontaktnim lećama

TEMU APP 100 E KUPON

Kontaktne leće su optički pribor koji se postavlja direktno na rožnicu. Slične su naočalama jer im je zadatak isti: omogućiti bolji vid. Ipak postoji razlika: kontaktna leća puno je udobnija od klasičnih naočala i pruža prirodniji vid.

Kao i naočale, kontaktne leće su uređaji koji pomažu osobama s očnim bolestima da bolje vide; ali umjesto da cijeli dan nosite te neudobne predmete na nosu i ušima, umjesto toga samo nosite kontaktne leće i sve je bolje. Na taj način eliminirate jednu od najvećih neugodnosti naočala kao što je izobličenje (uzrokovano bočnim gledanjem i udaljenošću oka od leće). Udaljenost oko-leća uzrokuje da predmeti izgledaju manji ili veći, ovisno o problemu s očima koji nosi nositelj. Periferni vid je blokiran okvirom naočala, jer ste izvan perimetra leće, ali ovaj problem može biti prošlost jer kontaktna leća prekriva cijelo oko i nema udaljenosti oko-leća. Još jedan plus za kontaktne leće je što su otporne na zamagljivanje, pa ćete ih bez problema nositi i po kišnom danu, a vid će vam biti savršen.



Postoji još jedna razlika između leća i naočala, ali nije medicinska ili utilitarna razlika, već osobna. Ogromna je razlika kada nekoga gledate u oči kroz komad stakla i kada gledate kroz kontaktnu leću. Kada gledate kroz taj komad stakla osjećate se kao da nešto stoji između vas dvoje, ali kada gledate kroz kontaktnu leću to je kao da gledate u oči osobe koja ne nosi naočale. Dakle, ako vam je stalo do vašeg osobnog imidža i privatnog života trebali biste dobiti kontakte. Postoje i druge osobe koje bi trebale nositi kontaktne leće umjesto naočala: sportaši, jahači, akrobati jer jedino što će im naočale usred fizičke aktivnosti smetati. Čak i ako osoba radije nosi naočale, treba nositi leće kada je usred neke aktivnosti nabavljanja i zamijeniti ih naočalama u slobodno vrijeme.

U osnovi postoje dvije vrste kontaktnih leća: meke kontaktne leće i krute plinopropusne kontaktne leće. Obje vrste leća mogu se koristiti za ispravljanje bilo koje vrste problema s vidom. Meke leće su lakše za nošenje i puno su udobnije. Krute plinopropusne leće preporučuju se samo za stalno nošenje tijekom duljeg vremenskog razdoblja. To je razlog zašto većina ljudi koji koriste i koristili su kontaktne leće, oko 80%, skloni su mekim lećama.

Ako razmišljate o kupnji kontaktnih leća, prvo se trebate posavjetovati sa svojim oftalmologom. Oftalmologu trebate reći da namjeravate koristiti kontaktne leće umjesto naočala kako bi vas dobro pregledao i obratio pažnju i na neke druge detalje. Neki oftalmolozi ne preporučuju kontakte osim ako ne zatražite par.

Nakon što nabavite kontaktne leće, trebali biste se upoznati s nekim pravilima i slijediti neke savjete kako biste svoju leću održali u dobroj formi za maksimalan učinak. Prije svega trebali biste nabaviti leće za koje liječnici kažu da najbolje pristaju vašim očima, a ne jeftine imitacije. Prije nego što stavite kontaktne leće, morate ih očistiti. To morate učiniti svaki put koristeći posebnu otopinu koju ste kupili zajedno s predmetima. Kada ne nosite leće, treba ih držati u toj otopini. Nikada nemojte koristiti istu otopinu dva puta. Ako imate mekane leće, nikako nemojte dopustiti da se kontaktna leća osuši jer ćete je tako trajno oštetiti i morat ćete je baciti. Liječnici kažu da ako ste prehlađeni ne savjetuju nošenje sočiva jer lakše možete dobiti klice u očima. Ako ste žena, trebali biste se našminkati nakon što stavite kontaktne leće na mjesto. Ne smijete nositi leće u prašnjavoj ili zadimljenoj prostoriji jer leće skupljaju svaku sitnu česticu. Učinak će biti neugodan jer će vam oči biti neugodne i nadražene. Zbog toga ćete ih morati skinuti. Zlatno pravilo je da ne spavate s lećima jer će vas oči užasno boljeti kad se probudite. Tijekom noći kontaktne leće blokiraju dotok kisika u oko. Postoje neke leće koje čine iznimku, poput Acuvue kontaktnih leća koje su dizajnirane za kontinuiranu upotrebu, ali, osim ako nemate leće posebno dizajnirane za noćnu upotrebu, morat ćete ih skinuti.

Acuvue kontaktne leće se smatraju jednima od najboljih kontaktnih leća ikada napravljenih. Izvorno su to meke leće, ali su dizajnirane za kontinuiranu upotrebu, što znači da se mogu nositi danju i noću bez ikakvog čišćenja ili skidanja. Kontaktne leće Acuvue dizajnirane su za nošenje samo za promjenu boje očiju. Još jedna svrha kontaktnih leća nije povezana s medicinskom činjenicom jer postoji posebna vrsta leća koja se koristi samo za promjenu pigmenta očiju. Dakle, ako imate smeđe oči i uvijek ste voljeli zelene oči, sada je moguće napraviti promjenu. Acuvue kontaktne leće su najbolje iu ovom području. Ako volite imati određenu boju cijelo vrijeme, možete dobiti bojanje leća za stalno nošenje.

Dakle, ako razmišljate o kupnji kontaktnih leća, prvo se trebate posavjetovati sa svojim oftalmologom, a zatim otići i kupiti one savršene. Trebali biste biti psihički spremni jer je potpuno drugačije iskustvo kada nosite leće nego kada nosite naočale.

Mladi luk je zakon

Mladi luk treba prije svega znati proizvesti vodeći računa kako je izuzetno važno poštivati optimalne rokove sjetve. U slučajevima zimske