HEKLANJE

Sve što trebate znati o menstruaciji: ciklusu, higijeni, PMSu

TEMU APP 100 E KUPON

Što je menstrualni ciklus?
Menstruaciju ili menstruaciju nazivamo nekoliko dana kada krv dolazi iz rodnice. Ovo je razdoblje dio menstrualnog ciklusa: žensko tijelo svakog mjeseca započinje procese koji omogućavaju trudnoću.
Menstruacija obično traje 3 do 5 dana, a cijeli ciklus traje oko 28 dana. Početak ciklusa je prvi dan krvarenja.
Svaka žena ima drugačiju građu tijela, pa duljina ciklusa može biti različita. Ako je 21 do 35 dana, to je u redu. Tijekom menstruacije može biti puno krvi, ili možda samo malo: to je također individualno.
Menstrualni ciklus reguliraju hormoni: oni započinju procese na različitim razinama tijela, svakog mjeseca prema istom scenariju. Promjene se događaju na jajnicima, maternici, kao i na hipotalamusu i hipofizi – to su posebni dijelovi u mozgu koji su odgovorni za regulaciju hormona.
Evo kako to funkcionira:
Hipotalamus izlučuje neurohormon – tako započinje svaki novi ciklus.
Folikle-stimulirajući hormon izlučuje se u hipofizi.
U jajniku počinje rasti i sazrijevati folikul unutar kojeg se nalazi jajašce.
Folikul izlučuje estrogene – ženske spolne hormone. Oni mijenjaju ritam oslobađanja neurohormona u hipotalamusu, a luteinizirajući hormoni počinju se oslobađati u hipofizi. Njihov broj doseže maksimum sredinom ciklusa – trenutka kada dolazi do ovulacije.
Javlja se ovulacija – proces nakon kojeg je jajašce spremno za oplodnju: folikul puca, a zrelo jaje ulazi u jajovod.
Ako se jajna stanica sudari sa spermom, dolazi do oplodnje. Zatim, nakon otprilike 7 dana, jajašce je pričvršćeno na stijenku maternice u obliku fetalnog jajašca.
Ako se oplodnja ne dogodi, tada jajašce umire, a endometrij, unutarnja sluznica tijela maternice, odbacuje se u maternici. Zajedno s krvlju izlazi kroz rodnicu – to se naziva menstrualni tok.
Ciklus započinje ispočetka.
Redovitost ciklusa važan je pokazatelj zdravlja, pa je korisno nadgledati svoje tijelo i obilježiti početak menstruacije. Tipično je ciklus uvijek isti, s fluktuacijama od oko 1-2 dana. Ako ste čekali mjesečnicu, ali ona nije došla, bit će korisno posavjetovati se s liječnikom.
Kašnjenje može imati mnogo različitih razloga, a ne uvijek trudnoću ili znak bolesti. Ponekad je neuspjeh ciklusa posljedica stresa ili klimatskih promjena: na primjer, ako ste se odmarali iz Sibira u tropske krajeve. A ponekad tijelo uopće preskoči menstruaciju – takvi se ciklusi nazivaju anovulatornim, a do tri puta godišnje to je normalno.
Kada započinje prvo razdoblje?
Prvo razdoblje obično započinje između 10. i 15. godine.
Svatko ga ima drugačije. Najčešće – u dobi između 10 i 15 godina. Ako je ranije, smatra se preranim pubertetom, kasnije – kasnim. U oba slučaja trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom i utvrditi je li sve normalno.
Početak menstruacije ovisi o nekoliko čimbenika.
Razvoj tijela. U prosjeku, s tjelesnom težinom od oko 50 kg, mozak će smatrati da je tijelo spremno roditi dijete.
Psihološka spremnost. Javlja se kada u mozgu sazrije dovoljna količina hormona. Jaki stres može inhibirati ovaj proces.
Prehrana. Dijeta bi trebala sadržavati zdrave masti, koje su izvor spolnih hormona.
Nasljedstvo. Ako je menstruacija započela, na primjer, u dobi od 8 godina, liječnik će pitati u kojoj se dobi dogodila kod mame i bake. Ako je prerano, to može biti nasljedna značajka.
Nakon prve menstruacije, ciklus se uspostavlja unutar 1-1,5 godine. Ne morate se brinuti ako su vam menstruacije u tom razdoblju neredovite.
Kakva bi trebala biti higijena tijekom menstruacije?
Dovoljno je da se operete dva puta dnevno – baš kao i obično.
Vagina je dizajnirana za održavanje ispravne mikroflore bez vanjske pomoći. Za to su odgovorni laktobacili: oni održavaju željenu razinu kiselosti i sprečavaju razmnožavanje štetnih mikroorganizama. Ako je korisnih bakterija manje nego što je potrebno, ravnoteža je narušena. Stoga prečesto pranje može biti štetno.
Izbor higijenskih proizvoda privatna je stvar svake žene. Prije svega trebaju biti ugodni. Obloge za gaćice, upijajuće rublje, menstrualne šalice – možete isprobati različite opcije i odabrati najudobniju.
Higijena tijekom menstruacije jednaka je uobičajenoj. Tamponi i menstrualne čašice mogu se koristiti u bilo kojoj dobi.
Djevojčice od 10 do 13 godina mogu koristiti tampone ili menstrualne čašice. Ali važno je to učiniti ispravno: odaberite proizvod prema veličini, promijenite ga na vrijeme i ispravno umetnite. Glavna stvar je da ne morate trpjeti nelagodu – ako je bolno, neugodno ili negdje curi, trebali biste odabrati drugi higijenski proizvod.
Odvojeno, treba reći o tamponima. Sigurni su ako slijedite upute: mijenjajte se svaka 4 sata (posebno kod obilnih razdoblja); prije upotrebe obavezno operite ruke; ne ostavljajte preko noći. Inače se može pojaviti sindrom toksičnog šoka – prilično rijetka, ali ozbiljna zarazna bolest. Ako temperatura poraste ili se osjećate loše, tampon je potrebno izvaditi i potražiti liječnika.
Je li bol normalna?
Menstruacije će se osjetiti u svakom slučaju: netko ima više, netko manje. Ovisi o pragu boli i hormonalnim učincima na tijelo.
“Normalna” bol je bol koja ne ometa učenje i rad. Ako je svakog mjeseca tijekom menstruacije nemoguće razmišljati o bilo čemu osim o boli, vrijedi kontaktirati ginekologa. Bolna razdoblja mogu biti, na primjer, posljedica kronične bolesti koja se naziva endometrioza. Ginekolog će ili pronaći uzrok i način da ga eliminira ili će propisati anestetik.
Ako tijekom menstruacije ne smeta samo bol, već i drugi simptomi – sve je iritantno, stalno želite plakati, loše spavati – to također nije norma, već signal za prijavu za ginekologa.
Bol tijekom menstruacije nije uvijek znak bolesti. To je možda svojstvo tijela.
Što je PMS?
Jedan do dva tjedna prije početka menstruacije, žena je u drugoj fazi ciklusa, pod utjecajem hormona progesterona. U to se vrijeme može pojaviti takozvani predmenstrualni sindrom (PMS). Njegovi su simptomi glavobolja, promjene raspoloženja i pritiska, kožni osip, vrućica, oticanje mliječnih žlijezda i promjene u ponašanju u prehrani.
Simptomi PMS-a su glavobolja, promjene raspoloženja i osip na koži.
Lakše se nositi s tim stanjem, za početak jednostavno možete pokušati voditi zdraviji način života. Odspavajte se dovoljno, redovito vježbajte i uravnotežite prehranu s vitaminima B, C, E i A te polinezasićenim masnim kiselinama, uključujući omega-3 i omega-6. Ako simptomi i dalje traju, liječnik može propisati hormonalne lijekove – kombinirane oralne kontraceptive.
Što je sa seksom tijekom menstruacije?
Možete se seksati. Glavno što treba zapamtiti je da menstruacija nije metoda kontracepcije. Iako su šanse za trudnoću u ovom trenutku male, to ne znači da nisu. Za kontracepciju je bolje koristiti barijernu kontracepciju (kondome): ona smanjuje rizik ne samo zatrudnjenja, već i spolnih bolesti.