HEKLANJE

Troškovi kreditne kartice i kako ih izbjeći

TEMU APP 100 E KUPON

Jedna je od radosti britanske kreditne industrije što su cijene kredita, a posebno kreditnih kartica, nastavile padati tijekom proteklih godina. Danas možete dobiti nula posto na prijenos stanja, pa čak i nula posto na kupnju, ponude koje su prije samo nekoliko godina bile jednostavno nezamislive. Sve je to rezultat sve veće konkurencije na tržištu od strane alternativnih zajmodavaca i banaka iz inozemstva, posebno američkih banaka. Međutim, još uvijek postoji mnogo naknada i potrebno je malo pažnje i razmatranja kako biste bili sigurni da na kraju ne platite mnogo više nego što biste trebali za svoje kreditne kartice.

Glavna naknada povezana s kreditnim karticama i dalje su kamate na nepodmirena dugovanja. Ovo je tradicionalno način na koji su davatelji kreditnih kartica uspjeli zaraditi golemu zaradu s kojom su postali povezani. Nije potrebno puno istraživanja da bi se otkrilo da su kamate na kreditne kartice među najvišima na tržištu. Dok kamatne stope na hipotekarne kredite i osobne zajmove lako mogu biti niskih pet ili šest posto, stope kreditnih kartica lako prelaze dvadeset pet posto. To je uglavnom zbog praktičnosti i fleksibilnosti kreditnih kartica kao izvora potrebnog novca. Ako ustanovite da prenosite velika stanja kreditne kartice iz jednog mjeseca u drugi, vjerojatno plaćate mnogo više nego što trebate za svoj kredit. Najbolji način da se takva situacija popravi je konsolidacija ovog kredita.



Zajmovi za konsolidaciju duga, obično osigurani preko kuće, nude daleko niže kamatne stope. Tada možete smanjiti svoje izdatke na jednu mjesečnu cifru koja vam omogućuje da otplatite dug po razumnoj stopi.

Još jedan način da izbjegnete kamatne stope na kreditnoj kartici je da iskoristite prijenose salda od nula posto. To mogu biti sjajne prilike, a nude ih davatelji kreditnih kartica koji su sve željniji povećati svoj tržišni udio i dodati vas kao kupca. Imat ćete koristi od niskih ili nula posto stopa na sva stanja koja prenesete na novu karticu s drugih kreditnih kartica. Međutim, savjet je da svakako zatvorite izvorni račun. Time se izbjegava iskušenje daljnje potrošnje i poboljšava vaš kreditni rejting smanjenjem ukupnog iznosa kredita koji vam je dostupan.

Ostali troškovi kao što su pretplate uglavnom su stvar prošlosti. Neke kreditne kartice još uvijek naplaćuju godišnje naknade na temelju toga što nude druge nagrade ili su ekskluzivnije kartice, ali opći savjet ovih dana je da možete postići jednako dobre rezultate na karticama koje ne naplaćuju te naknade, pa ako plaćate naknadu , možda ćete htjeti prijeći na karticu koja je u tom smislu besplatna.

Naknade za zakašnjelo plaćanje i druge kazne nastaju ako ne ispunite svoje obveze otplate i trebali biste se potruditi da ih izbjegnete jer su potpuno nepotrebni.

Nino Zubčević

Zvjezdani avangardni saksofonist Johna Coltrane postao je nakon svoje smrti 1967. legenda jazza čijoj su važnosti ravni jedino Louis Armstrong