HEKLANJE

Tvrtka vodi roditelje kroz planove štednje za fakultet

TEMU APP 100 E KUPON

Prema istraživanju koje je proveo College Board sa sjedištem u New Yorku, troškovi školarine rastu brže od stope inflacije. Između 1993. i 2003., na primjer, prosječna cijena školarine i školarine za četiri godine porasla je 47 posto na javnim fakultetima i 42 posto na privatnim institucijama.

Stoga bi roditelji trebali početi štedjeti za koledž što je prije moguće, kaže Stuart Ritter, ovlašteni financijski planer u T. Rowe Priceu, tvrtki za upravljanje investicijama i investicijskim fondovima sa sjedištem u Baltimoreu. Jedan od načina za to je, kaže, iskorištavanje 529 planova štednje za koledž koje sponzorira država.



Ovi planovi postaju popularni kao način štednje za koledž jer pružaju neke od najboljih dostupnih poreznih olakšica, uključujući izuzeće od saveznog poreza na dohodak na povlačenja za kvalificirane troškove obrazovanja, i imaju visoka ograničenja doprinosa za pomoć pri uštedi za koledž.

Kao rezultat toga, plan 529 potencijalno može pružiti više novca za trošenje na obrazovanje nego drugi investicijski proizvodi kao što su oporezivi računi i računi Uniform Gift to Minor Acts (UGMA), alternativni način davanja imovine maloljetniku u svrhe ulaganja, kaže Ritter . Pojedinac ili obitelj obično mogu doprinijeti više od ukupno 200.000 dolara u planu 529.

Trenutačno sve države nude neku vrstu plana 529, a otprilike polovica nudi poticaje stanovnicima unutar države. Dakle, iako je za neke roditelje praktično da se prvo obrate svojim državama kada razmatraju plan, obitelji nisu ograničene na planove svojih država. “Moglo bi se isplatiti za usporedbu”, kaže Ritter, dodajući da osim gledanja potencijalnih državnih poreznih olakšica za svoje doprinose, roditelji također trebaju procijeniti naknade, troškove i mogućnosti ulaganja.

Drugi alat, Kalkulator usporedbe štednje za fakultet, uspoređuje štednju za fakultet u planu 529 s štednjom na UGMA računu.

Jedno upozorenje je da zbog odredbi u poreznim zakonima, savezno oslobođenje od poreza za kvalificirane troškove obrazovanja istječe 2010. osim ako ga Kongres ne produži. Nakon tog vremena, zarada bi se smatrala dohotkom za korisnika – obično je i dalje beneficiran budući da je većina 18-godišnjaka u nižem poreznom razredu. Također, zarada od raspodjele koja se ne koristi za kvalificirane troškove može podlijegati porezu na dohodak i federalnoj kazni od 10 posto.

Sortiranje kroz niz od 529 planova može biti neodoljivo, ali stručnjaci kažu da je važno za roditelje koji se nadaju da će dobiti maksimalan povrat za svoju ušteđevinu.