HEKLANJE

Udvaranje malim tvrtkama s poslovnim kreditnim karticama

TEMU APP 100 E KUPON

Prije nekoliko mjeseci (18. travnja 2007.), Discover Financial Services lansirao je novu poslovnu kreditnu karticu koja vlasnicima malih tvrtki nudi milje za česte letove. Među robnim markama kreditnih kartica, Discover je bio jedan od posljednjih koji je počeo nuditi poslovne kreditne kartice sektoru malih poduzeća. Navodno je ovo samo posljednja u virtualnoj lavini poslovnih kreditnih kartica namijenjenih malim tvrtkama.

Ne može se ne čuditi iznenadnom interesu.



Možda će pogled na noviji istraživački materijal ponuditi neke tragove. Podaci pokazuju da je 2006. godine sektor malih poduzeća potrošio 4,9 trilijuna dolara; ali samo jedna dvadesetina (5%) tog novca plaćena je putem poslovnih kreditnih kartica u bilo kojem obliku (kreditna ili debitna kartica). Tvrtke koje se bave kreditnim karticama sada žele ući na to ogromno tržište i vjeruju da mogu potaknuti vlasnike malih tvrtki da ne samo koriste svoje poslovne kreditne kartice, već i da troše više na svojim karticama.

Da bi to postigle, kartične tvrtke će morati uvjeriti vlasnike malih tvrtki da koriste poslovne kreditne kartice na manje tradicionalne načine. Tradicionalno, poslovne kreditne kartice su se uglavnom koristile za pokrivanje troškova putovanja i zabave. Ono što kartičarske kuće žele jest da tvrtke koriste svoje poslovne kreditne kartice za svakodnevnu potrošnju.

To je razlog iza novih poslovnih kreditnih kartica s povratom novca. Ove kartice nude 5% popusta na kupnju uredskog materijala, benzina, kurirskih usluga i drugih bitnih poslovnih potreba. MasterCard je čak otišao toliko daleko da je lansirao poslovnu kreditnu karticu usmjerenu na određenu industriju: izvođače i građevinske tvrtke. MasterCard je također bio prva kartičarska kuća koja je vlasnicima kreditnih kartica za mala poduzeća pružila zaštitu bez odgovornosti.

Discoverove nedavno lansirane poslovne kreditne kartice nude malim tvrtkama priliku za kupnju čekovnih knjižica. To vlasnicima malih tvrtki omogućuje plaćanje kupnji od dobavljača koji ne prihvaćaju poslovne kreditne kartice. Ove čekovne knjižice koriste ograničenje potrošnje na svojim Discover poslovnim kreditnim karticama. Visa nudi izravno konkurentski program.

American Express sponzorira razne događaje za umrežavanje za male poslovne vlasnike kreditnih kartica. Također sadrži jednu od najopsežnijih baza podataka poslovnih resursa koja pomaže korisnicima njegovih poslovnih kreditnih kartica da se pozabave i riješe svoje svakodnevne probleme i nedoumice u upravljanju poslovanjem.

Pitate se koliko je veliko potencijalno tržište za poslovne kreditne kartice? Ako uzmete 4,9 trilijuna dolara potrošnje malih poduzeća u 2006. i udvostručite trenutnu poslovnu potrošnju kreditnih kartica s 5% (245 milijardi dolara) na 10%, imate 490 milijardi dolara. Ako zaračunate 15% kamata na to, imate 74 milijarde dolara potencijalnog doprinosa dobiti. Zapravo, tvrtke za istraživanje tržišta predviđaju dvoznamenkasti rast kreditnih kartica za male tvrtke od sada do 2010., a predviđa se da će ukupni troškovi do te godine dosegnuti 740,2 milijarde dolara. To je velika zarada.

Bilo je teško natjerati vlasnike malih tvrtki da se pretplate na proširenu upotrebu poslovnih kreditnih kartica. Potrebno je vrijeme, ali na kraju će poduzetnici odgovoriti. Jedan problem koji će izdavatelji poslovnih kreditnih kartica morati riješiti je izrazita sklonost malih poduzeća da plate svoj puni iznos za mjesec kada i kad dospije. Kartičarske kuće od takvih transakcija ne zarađuju. To bi trebalo biti dovoljno za razmišljanje.



Posao je igra

Kao poslovni trener povremeno smatram korisnim podsjetiti svoje klijente da se razvedre. Reći ću nešto poput “To je igra; ovo

Upravljanje portfeljem prihoda

Razlog zašto ljudi uopće preuzimaju rizike ulaganja je mogućnost postizanja više stope povrata od one koja se može postići u