HEKLANJE

Vrste očnih alergija

TEMU APP 100 E KUPON

Alergijski konjunktivitis se dijeli na nekoliko podvrsta ovisno o prirodi alergena. Sezonski alergijski konjunktivitis, proljetni konjunktivitis, cjelogodišnji alergijski konjunktivitis, atopijski keratokonjunktivitis, reakcije na lijekove, alergija na kontaktne leće, veliki papilarni konjunktivitis, kontaktne očne alergije i toksične papilarne reakcije neke su od najčešćih vrsta očnih alergija.

Sezonski alergijski konjunktivitis: Sezonski alergijski konjunktivitis, kao što ime sugerira, su alergije oka uzrokovane tijekom određenog godišnjeg doba. U njemu oči postaju crvene, suzne i svrbe. Oboljeli također imaju osjećaj peckanja i oticanje kapaka. Tijekom ljetne sezone nastaje zbog izloženosti travama i raznim vrstama peludi drveća. U jesen nastaje uglavnom zbog izloženosti peludi korova. Sezonski alergijski konjunktivitis ponekad se naziva “peludna groznica očiju ili konjunktivitis peludne groznice ili alergijski rinokonjunktivitis”. Procjenjuje se da 25% američke populacije ima sezonski alergijski konjunktivitis.



Lokalni antihistaminici, lokalni dekongestivi i stabilizatori mastocita idealni su tretmani. Potrebno je konzultirati oftalmologa, ako postoji smanjenje vida ili jaka bol ili gust iscjedak,

Proljetni konjunktivitis: Vernalni konjunktivitis je teški oblik sezonskog alergijskog konjunktivitisa i uglavnom se viđa kod djece i mladih. U njemu oko postaje svrbež, crveno i suzno te se javlja bol. Oči postaju ljepljive zbog iscjetka i teško ih je otvoriti. Bol se pojačava prilikom otvaranja očiju nakon spavanja. Unutarnje membrane vjeđa nateknu, a konjunktiva promijeni izgled. Proljetni konjunktivitis treba odmah liječiti jer može dovesti do oštećenja rožnice.

Lokalni antihistaminici, stabilizatori mastocita i niske doze lokalnih steroida najučinkovitiji su oblik liječenja. Pojava alergije je češća u kasno proljeće, kada prevladavaju suhi i prašnjavi uvjeti. Korištenje sunčanih naočala može biti od velike pomoći.

Višegodišnji alergijski konjunktivitis: Perenijalni alergijski konjunktivitis javlja se tijekom cijele godine i mogu ga uzrokovati i unutarnji i vanjski alergeni. Glavni uzroci su grinje iz kućne prašine, dlaka kućnih ljubimaca i nekoliko drugih alergena u zatvorenom prostoru. U njemu oči postaju blago svrbljive, suzne i crvene.

Atopijski keratokonjunktivitis: Atopijski keratokonjunktivitis jedan je od najtežih oblika očnih alergija. Ljudi s ekcemom skloniji su mu. Kontinuirani svrbež i suhe oči uobičajeni su simptomi, praćeni zamagljenim vidom. Atopijski keratokonjunktivitis, također poznat kao ekcem očiju, ako se ne liječi, može dovesti do oticanja rožnice i ožiljaka na konjunktivi. Ovaj oblik očne alergije je prilično rijedak i viđa se uglavnom kod starijih ljudi.

Osim alergena iz zraka, atopijski keratokonjunktivitis mogu izazvati i uobičajene prehrambene tvari. Lokalni antihistaminici, stabilizatori mastocita i kratkotrajna primjena steroida idealan su tretman. Ovu vrstu alergije treba odmah liječiti jer su rijetki slučajevi doveli do sljepoće.

Reakcije na lijekove: Očne alergije mogu biti uzrokovane uzimanjem određenih lijekova. Otok konjunktive i svrbež uobičajene su reakcije. Reakcije se javljaju odmah i mogu varirati od blagih do teških. Anestetici, bacitracin, lokalni penicilin i sulfacetamid neki su od lijekova koji mogu izazvati alergije na oku.



Proizvodi za uređenje doma

Preuređenje doma nije samo zamjena dotrajalih kuhinjskih, kupaonskih elemenata, namještaja i rasvjete. Uređenje ili uljepšavanje opće atmosfere – što će

Povećajte svoju ušteđevinu

Opće je poznato da stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva obično nisu štediše. Skloni su trošiti mnogo više nego što štede; prema studijama,