HEKLANJE

Zašto je važno učiti svoju djecu o novcu

TEMU APP 100 E KUPON

Shvaćaju li vaša djeca kako novac funkcionira? Zarađuju li džeparac za obavljanje kućanskih poslova? Čuvaju li djecu ili kose travnjake kako bi zaradili koji dodatni dolar? Vodite li ih u svoj ured tijekom školskih odmora da vide kako je to raditi na ‘pravom’ poslu?

Znaju li osnove štednje? Razumijeju li kako otkriti koja je najbolja ponuda? Dajete li im dobar primjer u postupanju s novcem?



Kad sam bio voditelj ljudskih resursa u konzultantskoj tvrtki, angažirali smo studenta na praksi tijekom ljeta. Došao me pitati o FICA-i i Medicare odbicima na svojoj prvoj plaći. Ljubazno mi je rekao da ne želi više da mu se ovo oduzima, a ja sam se morala suzdržati od smijeha. Počeo sam mu objašnjavati da porezi na plaće nisu opcija, ali sam shvatio da je ovo njegov prvi posao i da ga nikad nisu učili koliki će dio svoje plaće zapravo zadržati. Zaista je vjerovao da je sve njegovo – nitko mu nikada nije rekao da je Ujak Sam prvi dobio svoj dio.

Statistika o studentima koji diplomiraju s tisućama dolara duga na kreditnoj kartici je šokantna. Ispostavilo se da su, dok su se upisali na nastavu na prvoj godini, također upisali kreditnu karticu ne shvaćajući koliko će ih to dugoročno koštati. Dakle, prije nego što uopće počnu zarađivati za život ili štedjeti u planu 401(k), moraju otplatiti godine duga. Žalosno je što još uvijek plaćaju pizzu koju su jeli prije dvije godine.

Vrlo je važno za djecu, posebno tinejdžere, da razumiju koncept novca i kako on ulazi i izlazi iz vaših ruku tijekom cijelog života. Kako ga uštedjeti i kako ga potrošiti. Zašto je važno jedni vratiti drugima kroz dobrotvorne donacije. Ako ne razvijete razumijevanje novca rano u životu, kako biste uopće mogli njime upravljati kasnije?

Roditelji imaju odgovornost osigurati da njihova djeca razumiju kako novac funkcionira prije nego što odu u svijet kako bi zaradili prvu plaću. Posjedovanje ovog znanja daje im samopouzdanje da donose pametne odluke o novcu dok se kreću svojim putem u životu.

Blagdan Velike Gospe

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je